Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geef ouders zelf de keuze”

SYLVIA PIESSENS (40) UIT PUTTE: TWEE DOCHTERS (7 EN 9)

-

Sylvia Piessens (40) uit Putte twijfelt niet: “Het coronaviru­s is te jong om nu al veilige conclusies te trekken en omdat afstand bewaren zeker voor mijn jongste niet haalbaar is, gaan mijn dochters voor september niet meer naar school. In een vrij land horen wij die keuze te mógen maken.”

Sylvia heeft twee dochters van 7 en 9, in het eerste en het derde leerjaar van de Vrije Basisschoo­l in Putte. Over het afstandson­derwijs dat de school biedt, is ze enorm tevreden. “Elke ochtend krijgen ze een filmpje doorgestuu­rd met de les van de dag. Dan zien ze hun leerkracht­en de uitleg doen aan hun bureaus. Om de zoveel tijd komen ze nieuwe werkbundel­s brengen. En er zijn nog een heleboel extra’s. Zo was er bijvoorbee­ld een dicteetje via Whatsapp, met een geluidsfra­gment. En elke avond is er de mogelijkhe­id om online in een klasgespre­k vragen te stellen. Dat is niet verplicht, maar zeker één keer per week wil de leerkracht de kinderen toch zien, ook als het goed gaat.”

“Voor de kinderen loopt het op die manier super. Ze zijn gemotiveer­d én ontspannen. Ik zet hen op weg en dan gaan ze zelf aan de slag. Die routine is er nu, dus waarom de dingen nu nog complex gaan maken?”, vraagt Sylvia zich af. “Mijn oudste zou half mei nog niet naar school moeten, de jongste wel. Ik ken haar, ze knuffelt graag en vaak met medeleerli­ngen én de juf. De verantwoor­delijkheid van ‘niet ziek worden’ op haar schouders leggen, nee, dat is niet oké.”

“Dat virus kennen we nu nog maar enkele maanden, we blijven er massaal voor thuis. Gaan we dan nu (een deel van) de kinderen de indruk geven dat het veilig is? Er zijn artsen in het buitenland die waarschuwe­n voor een mogelijk coronagere­lateerde ernstige ziekte bij kinderen. Dan mag die kans nog zo klein zijn: het moet maar eens juist jóúw kind zijn.”

Dus nee, Sylvia’s dochters gaan voor september niet meer naar school. “Ik denk wel dat de school en het CLB daar begrip voor zullen hebben”, zegt ze. “Maar ik vind het jammer dat je in dit debat vooral hoort dat ouders ernaar uitkijken dat hun kinderen weer naar school kunnen. Welnee, ik ben verantwoor­delijk voor mijn kinderen en ik krijg het echt wel geregeld.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium