Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Te veel tegenstrij­dige informatie”

WENDY HAAST (40) UIT ANTWERPEN: ÉÉN DOCHTER (15)

-

“We hebben zo veel tegenstrij­dige informatie gekregen dat ik nu liever het zekere voor het onzekere neem”, zegt Wendy Haast (40) uit Antwerpen. Haar dochter Luna (15) zal dit schooljaar thuisblijv­en. “Zij zou natuurlijk ook graag haar vrienden zien. Maar ze begrijpt hoe ernstig de situatie is.”

Wendy hield Luna al thuis na de krokusvaka­ntie, dus vóór de lockdown. “Je zag het virus zo aankomen vanuit Italië. Het zat aan de grens, maar niemand nam het ernstig”, zegt ze. “Wij wel. En we hebben gelijk gekregen. Ik weet nog dat ik in die vakantie met mijn dochter naar de dokter ging, wij allebei met een mondmasker aan. Werden wij daar uitgelache­n: ‘Hoe staan jullie hier nu?’ En nu gaan we allemaal mondmasker­s moeten dragen...” “Ik heb het gevoel dat er nu overhaast wordt beslist om de scholen te openen. Het maximumaan­tal leerlingen per klas werd ook meteen verhoogd, mondmasker­s ter discussie gesteld. En dat bij een groep tieners die misschien wel de volwassenh­eid nabij zijn maar het echt nog niet zijn… Ik vrees dat ze zich snel zullen laten meeslepen in de euforie van elkaar terug te zien en dat is een risico. Dit virus is geen ‘griepje’, zoals het ons eerst werd gepresente­erd. Zijn er nog niet genoeg mensen gestorven, helemaal alleen?”

“Ik maak mijn dochter niet bang, maar zij krijgt wel mee waarom we vandaag allemaal nog steeds in ons kot blijven. Wij wonen op ’t Eilandje en helaas zie je hier veel mensen die denken dat ze onoverwinn­elijk zijn. Afstand bewaren, voor velen hoeft het niet. Behalve wanneer je een mondmasker draagt, zoals ik. Dan lopen ze in een grote boog om je heen (lacht). Ik vind het jammer dat mensen die het niet dragen het gênant maken voor de mensen die het wél doen.”

Dochter Luna wordt maandag 16. “Een feestje met vriendinne­n zal er niet bij zijn, maar dat begrijpt ze. Net zoals ze begrijpt waarom ik haar niet meer naar school laat gaan. Voor corona was ze jaloers: sommige schoolgeno­ten mochten nog bij elkaar hangen op straat en zij niet. Nu zijn dat de jongeren die thuis met ouders zitten die voortduren­d op hen roepen. Hier niet, hier kan Luna ontspannen voor school werken en dat gaat heel goed. Waarom de dingen dan weer complex maken?”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium