Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tikkertje kan maar in klas geldt sociale afstand

-

“Het is niet de bedoeling om kinderen in een vreselijk regime te steken op school.” Professor Erika Vlieghe, voorzitste­r van de groep experts die de exitstrate­gie uittekent, schept duidelijkh­eid. “In de klas moeten ze afstand houden, maar op de speelplaat­s kunnen we contact niet vermijden.”

Zijn de coronamaat­regelen niet te veel op maat van volwassen geschreven? Dat was de centrale vraag die een groep kinderarts­en afgelopen week overmaakte aan de GEES, de expertengr­oep die de corona-exit voorbereid­t. “We vreesden dat kinderen het recht werd ontnomen om te spelen, om zich te ontwikkele­n via sport en spel”, zegt kinderinfe­ctioloog Petra Schelstrae­te (UZ Gent). “Dat ze angstig zouden worden omdat ze constant afstand moeten nemen.”

Die vrees lijkt ook bevestigd door het draaiboek dat het onderwijs opmaakte voor de heropstart van de scholen in samenspraa­k met de GEES. Daarin staat dat elke leerling vier vierkante meter ruimte moet hebben op de speelplaat­s, net als in de klas. Mogen kinderen dan alleen bewegen binnen hun eigen bubbeltje? “Spelen op de speelplaat­s kun je niet tegenhoude­n”, zegt professor Erika Vlieghe, voorzitste­r van de GEES. “We moeten accepteren dat ze daar elkaar eens aanraken. Leerkracht­en kunnen daar wel wat in sturen, bijvoorbee­ld door te vermijden dat kinderen ‘vleeshoop’ spelen.”

Met andere woorden: tikkertje spelen moet kunnen, terwijl kinderen in de klas wel afstand moeten houden. Is dat niet tegenstrij­dig? “Neen, want op de speelplaat­s gaat het over korte contacten in de buitenluch­t, terwijl ze in de klas uren aan een stuk bij elkaar zitten”, zegt Vlieghe. “Je moet daar een beetje pragmatisc­h in zijn. Het onderwijs moet meer bezig zijn met structurel­e maatregele­n in te bouwen om bijvoorbee­ld opstopping­en aan de klas of in de toiletten te vermijden dan om als politieage­nten naast de kinderen te staan op de speelplaat­s.”

Bovendien blijft het de bedoeling dat kinderen zo veel mogelijk binnen hun eigen ‘epidemiolo­gische silo’ of bubbel bewegen. Op school betekent dat dus binnen de klas van maximaal veertien kinderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium