Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nu nog omgooien maakt het te ingewikkel­d”

ELKE HEYVAERT (36) UIT TEMSE: DOCHTER (10) EN ZOON (14)

- SYLVIA MARIËN

“Er is zo veel onduidelij­kheid, leerkracht­en zijn zelf in het ongewisse. Nee, laat dit schooljaar maar voor wat het is, zodat we in september hopelijk een nieuwe start kunnen maken”, zegt Elke Heyvaert (36) uit Temse.

Elke heeft twee kinderen: dochter Elyssa van 10 en zoon Elian van 14. Allebei gaan ze in Bornem naar school, Elyssa in het vierde leerjaar, Elian in het tweede middelbaar. “Elyssa mist de school en haar vriendjes wel”, zegt Elke. “Weet je dat ze tranen met tuiten heeft gehuild omdat ze dit jaar geen paaseieren op school had, terwijl de kast hier vol chocolade ligt? Het ging haar niet om die eieren, maar om die vrolijke dag. Zulke speciale momenten op school, voor kinderen zijn die zo belangrijk. Het afstandson­derwijs loopt goed, al moet ik haar wel zelf aan het werk zetten, anders zou het blijven liggen.”

“Dat is bij Elian anders. Hij is heel plichtbewu­st en gaat meteen zelf aan de slag. Hij houdt zonder probleem de normale dagstructu­ur aan en haalt nu zelfs betere punten dan voordien. Maar tegelijk is het wel veel voor hem, zeker emotioneel. De onzekerhei­d van heel deze situatie weegt voor hem zwaar en geeft hem veel stress. Deze week is het even ‘ontploft’ en hebben we de laptop dicht gelaten. Hij heeft met iemand kunnen praten en nu gaat het weer beter. Maar voor mij is het wel duidelijk: nu tóch nog, voor maximaal een maand, de stap terug naar school zetten, dat zou het allemaal nog ingewikkel­der maken.”

“Ik kies ervoor om de kinderen dit schooljaar thuis te houden, ook wel voor mijn eigen veiligheid. Ik heb een spierziekt­e en reuma. Mijn lichaam zou corona gewoon niet aankunnen, denk ik.”

“Kinderen gaan in het algemeen wel best flexibel met de coronacris­is om”, zegt Elke. “Hier in de wijk wonen veel kinderen en in de namiddag mogen ze vaak buiten spelen. Ze weten dat ze de bal naar elkaar mogen gooien, maar dichterbij komen niet. Ze voetballen, maar zullen niet knuffelen of een flesje water delen. Ik zie het bij mijn dochter, dat is heel naturel. Ook een mondmasker aandoen om naar de winkel te gaan: zij maakt daar geen probleem van. Terwijl ik mij net een bankoverva­ller voel (lacht).”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium