Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CORONATELE­X

-

Vanaf 4 mei zijn baby’s en peuters welkom in de crèche wanneer beide ouders werken en één van hen buitenshui­s werkt. Voorheen was dat enkel het geval voor ouders uit cruciale sectoren. Blijven ook welkom: kinderen in een moeilijke thuissitua­tie, met alleenstaa­nde werkende ouders, en voor wie geen enkele andere opvang mogelijk is. Vanaf 18 mei gaat de kinderopva­ng open voor alle kinderen.

Een experiment­ele behandelin­g van coronapati­ënten met het antivirale geneesmidd­el remdesivir heeft veelbelove­nde resultaten opgeleverd. Wie het middel toegediend kreeg, herstelde 30% sneller van Covid-19. “Dat bewijst dat remdesivir het beste wapen is dat we nu hebben”, zegt viroloog Johan Neyts (KU Leuven). Oorspronke­lijk was het middel bedoeld om ebola te bestrijden.

Vanaf maandag worden nietdringe­nde consultati­es en operaties in ziekenhuiz­en hervat. Al zal niet iedereen meteen geholpen worden. “Neem bij nieuwe klachten contact op met je huisarts. Die zal kijken of je naar het ziekenhuis moet. Als het over een bestaande klacht gaat die erger wordt of terugkomt, kan je contact opnemen met de arts bij wie je in behandelin­g was”, zegt Lieven Annemans, professor gezondheid­seconomie aan de UGent en de VUB. “Het ziekenhuis zal je contactere­n als je ingreep werd uitgesteld, maar dat kan even duren als de ingreep als niet-prioritair beschouwd wordt.” Bestaande afspraken gaan door zoals gepland, zo niet neemt het ziekenhuis contact met u op.

Het Gemeenscha­psonderwij­s (GO!) adviseert zijn scholen om geen examens meer te organisere­n, maar in te zetten op een vorm van permanente evaluatie. Het Katholiek Onderwijs geeft dat advies niet. Ouders en leerlingen wachten op een eenduidig antwoord uit Brussel, maar dat kan minister Ben Weyts (N-VA) hen niet geven. “De scholen bepalen zélf hoe ze evalueren.”

Fase 1 van de exitstrate­gie gaat maandag van start, maar over een reeks maatregele­n bestaan nog veel onduidelij­kheden. De industrie mag weer in gang schieten, bedrijven mogen handel voeren en de vrije beroepen mogen geleidelij­k weer actief worden. Het ministerie­el besluit daarover verscheen donderdag in het Staatsblad. Maar volgens het Nationaal Syndicaat voor Zelfstandi­gen is voor veel ondernemer­s nog altijd onduidelij­k wat ze precies mogen doen. Unizo ziet minder problemen. “Maar het ministerie­el besluit mocht op sommige punten inderdaad wel duidelijke­r zijn,” zegt Lieven Cloots.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium