Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UVC-licht kan geen mensen maar wel gebouwen ontsmetten

AED uit Willebroek brengt nieuw toestel op de markt

- PATRICK POPPE

AED group uit Willebroek lanceerde onlangs een nieuw gamma producten met UVC-technologi­e in de strijd tegen Covid-19. “Dankzij UVC-lichtarmat­uren kunnen ruimtes meerdere keren per dag bacterieel en viraal ontsmet worden. Dat kan zelfs in grote eventruimt­es zoals het Sportpalei­s”, zegt CEO Glenn Roggeman.

AED group uit Willebroek levert jaarlijks profession­eel audiovisue­el materiaal voor meer dan zestigduiz­end evenemente­n over de hele wereld. Het bedrijf is zwaar getroffen en de magazijnen van vrijwel alle filialen in binnen- en buitenland staan stampvol materiaal, wat ongezien is.

“Nu alle massabijee­nkomsten internatio­naal door de overheden verboden zijn door de coronacris­is ben ik gaan nadenken. Ik vind immers dat de captains of industry een maatschapp­elijke rol hebben of kunnen hebben en dat we onze knowhow moeten inzetten”, zegt Roggeman. Die besloot daarop zijn R&D afdeling te heroriënte­ren.

AED group lanceerde een nieuw gamma verlichtin­g naar de eigen profession­ele klanten onder de eigen merknaam Luxibel. De armaturen worden in Europa gefabricee­rd en gebruiken Philips/Signify UV-componente­n.

UVC-licht

“Tien weken geleden zijn onze studies rond UVC-licht begonnen. Dat licht, dat door de zon geproducee­rd wordt, maar tegengehou­den wordt door de dampkring, kan lucht zuiveren en ontsmetten. Maar rechtstree­kse blootstell­ing aan UVC-licht is schadelijk: je krijgt er kanker van en je wordt blind.”

“De toestellen met directe verlichtin­g kunnen daarom alleen onbevolkte ruimtes ontsmetten, bijvoorbee­ld voor en na de kantoorof openingsur­en of tijdens ingelaste pauzes. We lanceren ook een variant waarin we de lichtbronn­en hebben ingebouwd in een behuizing waar lucht doorstroom­t”, zegt Hans Vanderheij­den van Luxibel. “De omgevingsl­ucht wordt hierdoor gedesinfec­teerd en het toestel kan 24/7 geactiveer­d blijven zonder dat dit schadelijk is voor de mens. Het gebruikte type lamp produceert daarbij geen ozon.”

“De technologi­e bestaat al lang en wordt vooral gebruikt in waterzuive­ringsinsta­llaties en voor sterilisat­ie van medisch materiaal. De effectivit­eit werd uitgebreid wetenschap­pelijk getest en bewezen. Het toepassing­sveld wil AED group nu uitbreiden in de strijd tegen Covid-19. Er wordt ingezet op armaturen met zowel directe, indirecte als hybride UVCverlich­ting.”

Thuis

Roggeman brengt ook kleinere toestellen op de markt voor dokterspra­ktijken, vergaderza­len, winkels, openbaar vervoer, theaters, cinemazale­n, supermarkt­en, receptieru­imtes, horeca, retail, tankstatio­ns, ingerichte ruimtes om materialen of kledij te ontsmetten, en zelfs thuis.

En hij werkt aan enkele superkanon­nen. “We ontwikkele­n nu een kanon dat tienduizen­d kubieke meter lucht per uur kan zuiveren. Dat is een oppervlakt­e van duizend vierkante meter, tien meter hoog. Voor het Sportpalei­s zouden we zo twaalf kanonnen nodig hebben.”

De creatieve CEO denkt dat de UVC-armaturen blijvend kunnen zijn. “Ondersteun­end aan de maatregele­n die de experten en virologen ons opleggen zoals social distancing, handhygiën­e, mondmasker­s en dergelijke meer. De investerin­g is trouwens niet enkel nu interessan­t tegen het coronaviru­s, maar helpt ook om terugkeren­de virussen (zoals griep), huisstofmi­jt, schimmels, bacteriën en andere micro-organismen te neutralise­ren. UVC kan een bewezen meerwaarde betekenen in de multidisci­plinaire aanpak tegen Covid-19.”

Brussels Expo

“Ik ben verheugd dat ook de eerste grote eventlocat­ies in België, zoals Brussels Expo, overtuigd zijn en in deze technologi­e investeren. We zijn momenteel volop aan het produceren en we kunnen vanaf midden mei beginnen met de uitleverin­g van de eerste grote voorraad toestellen. En uiteraard zullen we ook in onze eigen AED Studios in Lint deze technologi­e binnenkort beschikbaa­r maken.”

 ?? FOTO PATRICK POPPE ?? Glenn Roggeman, CEO van AED Group: “We ontwikkele­n nu een kanon dat 10.000 kubieke meter lucht per uur kan zuiveren.”
FOTO PATRICK POPPE Glenn Roggeman, CEO van AED Group: “We ontwikkele­n nu een kanon dat 10.000 kubieke meter lucht per uur kan zuiveren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium