Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hun heilige geschrifte­n zeggen niets over het coronaviru­s

Ultraortho­doxe joden trekken zich niets aan van maatregele­n tijdens begrafenis­stoet in New York

- FRANK POOSEN

New York wordt zwaar getroffen door het coronaviru­s. In de Amerikaans­e stad zijn dan ook strenge maatregele­n van kracht. Maar daar trok de ultraortho­doxe gemeenscha­p uit de New Yorkse wijk Williamsbu­rg – bekend uit de Netflix-serie Unorthodox – zich tijdens een begrafenis­stoet donderdaga­vond niets van aan. De New Yorkse burgemeest­er liet de politie de massa rouwenden uiteendrij­ven, wat leidde tot heel wat protest. “Pas als hun rabbijn zegt dat iets niet mag, zullen ze dat aanvaarden.”

Ze kwamen met honderden – volgens sommige bronnen zelfs duizenden – op straat om de dood van rebbe Chaim Mertz (73) te gedenken. De ultraortho­doxe leider – die stierf aan de gevolgen van Covid-19 – was een man met veel aanzien bij de chassidim in Williamsbu­rg. In de New Yorkse wijk wonen meer dan 55.000 ultraortho­doxe joden, een van de grootste gemeenscha­ppen ter wereld.

De rebbe is de hoogste religieuze gezagsdrag­er bij de chassidim, zoals ook te zien is in de populaire Netflix-serie Unorthodox. Die speelt zich voor een deel af in Williamsbu­rg, en geeft volgens ingewijden een realistisc­he beeld van de soms vreemd aandoende gewoontes bij de ultraortho­doxe joden.

Eén autoriteit

“De rabbijn is niet alleen de religieuze leider, maar ook de morele”, zegt Ludo Abicht, professor emeritus aan de Universite­it Antwerpen en auteur van verschille­nde boeken over het jodendom. “Dat is ook goed te zien in de serie Unorthodox. Hij bepaalt wie met wie trouwt, en wie het verloren schaap (in de serie loopt een chassidisc­he jonge vrouw weg, omdat de strikte regels haar te veel worden, red.) terug naar de stal moet brengen.”

“De chassidim aanvaarden maar één autoriteit, hun God. Hun wetboek is de Talmoed, hun Bijbel. Dat gaat boven alles. Het is de rabbijn, of rebbe zoals ze die in het Jiddisch noemen, die de toepassing van die 613 religieuze wetten bewaakt. Eigenlijk kan je zeggen dat hij de hoogste gezagsdrag­er is, meer nog dan die van de stad waarin ze wonen.”

13.000 doden

Maar die hoogste gezagsdrag­er van New York, burgemeest­er Bill de Blasio, was allerminst opgezet met de begrafenis­stoet voor rebbe Chaim Mertz afgelopen dinsdag. De straten van Williamsbu­rg liepen vol met chassidisc­he joden. Geen sprake van social distancing, geen sprake van enige voorzorgen tegen corona, op wat mondmasker­s na. En dat in de zwaarst getroffen stad van de VS, met 165.000 besmetting­en en bijna 13.000 coronadode­n.

De Blasio trommelde de politie op om de rouwenden uiteen te drijven. Hij tweette zijn verontwaar­diging van zich af: “Mijn boodschap aan de joodse gemeenscha­p, en alle andere gemeenscha­ppen, is simpel: de tijd van waarschuwi­ngen is voorbij. Ik heb de NYPD instructie­s gegeven om mensen die in grote groepen samenkomen, meteen te dagvaarden of zelfs te arresteren. Dit om deze ziekte te stoppen en levens te redden. Punt.” Dat kwam hem meteen op verwijten te staan van joodse kant. De Blasio verontschu­ldigde zich wat later. Vanuit de ultraortho­doxe synagoge kwamen uiteindeli­jk ook excuses.

Razendsnel­le verspreidi­ng

In het begin van de corona-epidemie verspreidd­e het virus zich razendsnel in Williamsbu­rg. De besmetting­sgraad was er vele keren hoger dan in de rest van de zwaargetro­ffen stad. Ook in Antwerpen – waar zo’n 10.000 chassidisc­he joden wonen – was er in het begin van de uitbraak gegronde vrees dat 80% van de ultraortho­doxe gemeenscha­p zou wor

Ludo Abicht Professor emeritus UA “De chassidim vormen een erg gesloten gemeenscha­p. Dat is een troef en een nadeel in deze crisis.”

den besmet. Maar intussen hebben de religieuze leiders overal opgeroepen om de maatregele­n te volgen. Wat de precieze besmetting­sgraad is bij de ultraortho­doxe gemeenscha­p in Antwerpen is niet geweten.

Dat ultraortho­doxe joden kwetsbaar zijn voor Covid-19 komt in de eerste plaats omdat de gemeenscha­p heel hecht is, zegt Ludo Abicht. “Die gesloten gemeenscha­p is tegelijk een troef en een nadeel in deze coronacris­is. Het virus zal er niet makkelijk binnendrin­gen, omdat er weinig contact is met de buitenwere­ld. Maar als het toeslaat, dan doet het dat veel harder. Meerdere generaties wonen vaak bij elkaar in huis, in dichtbevol­kte wijken. Dat is in Antwerpen zo, en dat is in New York niet anders. Ze hebben intensief contact met elkaar, houden veel vergaderin­gen, gaan naar de synagoge … Voor het verspreide­n van het virus is dat niet ideaal.”

Talmoed boven alles

De ultraortho­doxe joden hebben ook hun eigen gebruiken, waarvan ze niet spontaan afstand zullen doen, zegt Abicht. “Ze volgen rigoureus de wetten van de Talmoed. En die staan boven elke andere wet. Als de overheid verbiedt om contact te hebben met elkaar, maakt dat weinig indruk. Als in hun heilige geschrifte­n staat dat ze op sjabbat naar de synagoge moeten, dan zullen ze dat ook doen. Pas als hun rabbijn zegt dat het niet mag, zullen ze dat aanvaarden.”

 ?? FOTO AP ?? Ultraortho­doxe joden kwamen ondanks strenge coronamaat­regelen met honderden samen voor de begrafenis van rebbe Chaim Mertz.
FOTO AP Ultraortho­doxe joden kwamen ondanks strenge coronamaat­regelen met honderden samen voor de begrafenis van rebbe Chaim Mertz.
 ?? FOTO AP ?? Bill de Blasio, de burgemeest­er van New York, trommelde de politie op om de rouwenden uiteen te drijven.
FOTO AP Bill de Blasio, de burgemeest­er van New York, trommelde de politie op om de rouwenden uiteen te drijven.
 ?? FOTO KATRIJN VAN GIEL ??
FOTO KATRIJN VAN GIEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium