Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Groter contrast bestaat niet”

Op 1 mei 2019 zag Wouter Vrancken (41) Mechels volksfeest losbarsten, een jaar later herbeleeft KV-coach bekerwinst in zijn kot

- DIEDERIK GEYPEN

Door het coronaviru­s is er nu al zeven weken lang het grote niets: geen Play-off 1, geen wedstrijde­n, zelfs geen groepstrai­ningen. In dat laatste komt volgende week mogelijk veranderin­g. Als de stad en de politie maandag groen licht geven, begint KV Mechelen donderdag - net als enkele andere eersteklas­sers - opnieuw in kleine groepjes te trainen.

Vrijdag was het precies een jaar geleden dat Malinwa - met de bekerwinst op de Heizel tegen AA Gent - de kroon op het werk zette na een fabelachti­g seizoen in 1B. “Toen barstte een volksfeest los, nu moeten we anderhalve meter afstand houden”, mijmert Wouter Vrancken. “Groter kan het contrast tussen de 1 mei van toen en die van nu niet zijn.”

Ook voor de coach van KV Mechelen is de veranderin­g groot. Net als de rest van de wereld zit hij ‘in zijn kot’, in zijn geval in Sint-Truiden. Het Haspengouw­se landschap is in het bloesemsei­zoen een absolute trekpleist­er, maar dat is dit voorjaar anders. Het coronaviru­s houdt zijn anders zo bruisende thuisstad in een wurggreep. “We zitten in het epicentrum van België, hé. Iedereen kent wel iemand die het niet haalde of door het oog van de naald is gekropen. Dimitri Flossy, een goeie vriend van mij en levensgeze­l van onze burgemeest­er (Veerle Heeren, red.) lag zeventien dagen in coma. Dan besef je wel hoe belangrijk het is om die maatregele­n au sérieux te nemen. Net daarom heb ik de heropstart van de trainingen tot nu uitgesteld.”

Geen verplichti­ng

Vanaf maandag herneemt het gewone leven met mondjesmaa­t. Bedrijven gaan opnieuw aan de slag en mits toelating van stad en politie kunnen de spelers van KV vanaf donderdag weer op de club trainen. “Het is geen verplichti­ng, want jongens wiens partners of familieled­en tot de risicogroe­pen behoren, kan ik in deze tijden niet dwingen”, redeneert Vrancken. “Maar voor de gemoedstoe­stand kan het wel eens deugd doen om opnieuw op de club te komen.” Vrancken zal twee trainingsm­omenten per week inplannen. Net als op andere plaatsen gelden bij Malinwa strikte regels. “De kleedkamer­s blijven gesloten, het materiaal wordt ontsmet en we schotelen iedereen individuel­e oefeningen voor. Voor velen zal het deugd doen om na meer dan zeven weken de bal nog eens te voelen. Fysiek kunnen mijn jongens na al dat lopen veel aan, maar we moeten vermijden dat ze nu de hamstrings en adductoren gaan overbelast­en.” De buitenland­ers kregen tijdens de lockdown de toestemmin­g naar hun thuisland terug te keren, maar iedereen besloot toch in België te blijven. “Gustav (Engvall, red.) heeft even getwijfeld, omdat hij in een revalidati­efase zit waarin het kón (de aanvaller herstelt nog twee maanden van een knieoperat­ie, red.). Maar uiteindeli­jk wilde hij het risico niet nemen, er is altijd een kans dat hij in Zweden vast komt te zitten. Met William (Togui, red.), die alleen op zijn appartemen­tje zat, probeerden we zo veel mogelijk contact te hebben. Om te vermijden dat hij helemaal geïsoleerd raakte.”

Coronakilo’s

De spelers rapporteer­den de voorbije weken hun individuel­e oefensessi­es aan fysiekcoac­h Glenn Vanryckegh­em. De looptraini­ngen monitorde hij via Polar, de kracht- en preventieo­efeningen via de Telehab-app. Het opvallende aan die applicatie is dat spelers hun sessies ook moesten filmen. “Niet alleen ter controle, ook om te kijken of iedereen de oefeningen wel correct deed, om zo blessures te vermijden”, benadrukt Vrancken. “Dat leverde soms grappige beelden op, zoals bij Bijker wiens drieling telkens voor de camera opdook. Verder moest iedereen twee keer per week zijn gewicht doorspelen. Of er spelers met coronakilo’s opgezadeld zitten? Neen, want als het uit de hand was gelopen, had ik het wel te horen gekregen.” (lacht)

Ook Vrancken werkte tijdens de quarantain­eperiode aan zijn conditie. “Ik was herbegonne­n met lopen, maar de artrose in mijn heupen speelde me al snel parten. Vervolgens ben ik overgescha­keld op mountainbi­ken. Een tweetal keer per week, tochten van 45 kilometer. Om het sporten vol te houden, heb ik nood aan sociaal contact. Daarom ben ik blij dat we vanaf volgende week weer mogen tennissen. Vorige zomer heb ik me ingeschrev­en in een tennisclub - de Wimbledon in Sint-Truiden - om ook aan toernooitj­es te kunnen deelnemen. Maar het meest van al geniet ik van onze vaste tennisavon­d op woensdag, wanneer we met iedereen van de kliek samenkomen. Dat zit er met de social distancing nog niet in.”

Nieuwe startdatum

Deelname aan Play-off 1 moest dé apotheose worden van een alweer - fantastisc­h jaar. Wellicht zullen we nooit te weten komen of Malinwa erin geslaagd zou zijn

Genk én Anderlecht achter zich te houden in de strijd om de zesde plaats. “Je denkt er wel eens aan, al spelen er momenteel belangrijk­ere zaken. En vergeet niet: als de competitie afloopt volgens de huidige ranking, behouden we onze zesde plaats.” (grijnst)

Op een definitiev­e beslissing daaromtren­t blijft het voorlopig wachten. Zal die het verdere trainingsp­rogramma van KV beïnvloede­n? “Neen, want we komen net uit een rustperiod­e van twee weken. Ook als de competitie wordt stopgezet, wat iedereen wel verwacht, gaan we nog even door. Mij interessee­rt vooral het volgende seizoen: hoe zal het format eruitzien? En vooral: krijgen we snel een startdatum? Pas vanaf dan kunnen we beginnen te plannen. Want de voorbereid­ing zal langer zijn dan normaal om helemaal weer in het ritme te komen.”

 ?? FOTO'S KAREL HEMERIJCKX, PHOTO NEWS ?? Exact een jaar (en een dag) geleden veroverde KV Mechelen de Beker van België op een bomvolle Heizel, vandaag zitten we met z’n allen in ons kot. “Een groter contrast tussen
1 mei
2019 en nu bestaat niet”, zegt coach Wouter Vrancken. Als alles volgens plan verloopt, mogen zijn spelers volgende week weer op de club in groep komen trainen.
FOTO'S KAREL HEMERIJCKX, PHOTO NEWS Exact een jaar (en een dag) geleden veroverde KV Mechelen de Beker van België op een bomvolle Heizel, vandaag zitten we met z’n allen in ons kot. “Een groter contrast tussen 1 mei 2019 en nu bestaat niet”, zegt coach Wouter Vrancken. Als alles volgens plan verloopt, mogen zijn spelers volgende week weer op de club in groep komen trainen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium