Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Picknicken met een panda

Op safari in eigen huis dankzij beestig snufje van Google

- JOOS MEESTERS

De dierentuin­en zijn al weken dicht, maar daar heeft Google wat op gevonden. Met je smartphone en een dosis fantasie kun je op safari in je eigen tuin, keuken of badkamer.

Wat?

Ken je de 3D-dieren van Google al? Het is dezelfde augmented realitytec­hnologie die enkele jaren geleden ook een hit maakte van de Pokémon GO-zoektocht. Kortweg: als je door je tablet of smartphone kijkt, wordt de werkelijkh­eid aangevuld met beelden die door een computer gemaakt zijn. In dit geval geen Pokémon, maar dieren die er levensecht uitzien. Je ziet en hoort ze alsof ze voor je neus staan. En je kunt ze fotografer­en.

Wat heb je nodig?

Google heeft zijn toepassing zo simpel gemaakt dat zelfs de grootste digibeet ermee aan de slag kan. Je moet er niks voor downloaden. Het enige wat je nodig hebt is een (vrij recente) smartphone of tablet die augmented reality kan weergeven. Twijfel? Probeer het gewoon.

Hoe doe je het?

Surf naar Google en tik in de zoekbalk pakweg ‘tijger’. Scroll even naar beneden tot je naast een animatieti­jger ‘Weergeven in 3D’ ziet staan, en klik erop. Als je telefoon het aankan, verschijnt er ‘Tonen in je ruimte’. Klik opnieuw, beweeg even met je telefoon over de plaats waar je je tijger wil zien en… voilà!

Welke dieren?

Het lukt niet met elk dier, maar deze zijn alvast beschikbaa­r: tijger, panda, luipaard, geit, jachtluipa­ard, pony, beer, wolf, koningspyt­hon, paard, wasbeer, egel, hert, eend, alligator, witte haai, octopus, zeeschildp­ad, ara (zoek op ‘macaw’), pinguïn en arend. En in de afdeling huisdieren: golden retriever, labrador, rottweiler, Franse buldog, mopshond en kat. De meeste zien er goed tot indrukwekk­end uit. Alleen de leeuw lijkt meer op een overjaarse punker.

Ervaring?

We hadden al eens geëxperime­nteerd met de 3D-dieren, maar dit keer pakken we het groter aan. Vik (5) en Cas (3) duiken in hun verkleedko­ffer en laden een rugzak vol. Vandaag zijn ze rangers en is onze tuin de wildernis. Papa is de David Attenborou­gh van dienst en hanteert de camera.

“Ik weet nog een plek waar een arend zit! En een luipaard!” Vooral Vik gaat helemaal op in zijn rol. Hij tuurt door zijn verrekijke­r en haalt oog in oog met een denkbeeldi­ge tijger zijn beste acteerwerk boven. Cas, gezegend met het ongeduld van een driejarige, voelt meer voor de rol van camera-assistent. Als hij ontdekt dat je de brullende gevaartes al swipend kunt verkleinen tot ze nog een vuist hoog zijn, giert hij het uit van plezier. De mogelijkhe­den zijn eindeloos. Van de tuinsafari gaat het naar de keuken, waar een pinguïn in de koelkast blijkt te zitten. Tijdens een picknick in de tuin palmt een reuzenpand­a haast het hele dekentje in. En achteraf in bad zit er plots een wilde eend op de rand van de badkuip.

Geslaagd?

Zeker wel. Letterlijk en figuurlijk kinderspel, en toch is het resultaat verbluffen­d. Wanneer we de volgende dag gaan fietsen, raken we geen 100 meter ver zonder dat een van de jongens een tijger of panda in de bosjes wil fotografer­en. Ouders zijn gewaarschu­wd!

 ?? FOTO RR ?? Zat die panda hier al eerder? Dankzij de augmented reality van Google is onze tuin even Pairi Daiza.
FOTO RR Zat die panda hier al eerder? Dankzij de augmented reality van Google is onze tuin even Pairi Daiza.
 ??  ?? Een tijger in de tuin of een levensecht­e badeend: zet je fantasie aan het werk!
Een tijger in de tuin of een levensecht­e badeend: zet je fantasie aan het werk!
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium