Gazet van Antwerpen Stad en Rand

We lijden allemaal aan solastalgi­e

Heimwee naar gezonder klimaat knaagt in historisch­e eilandroma­n van Dimitri Bontenakel

- ILSE DEWEVER

In tijden van hamsteren en lockdown stelt Dimitri Bontenakel een historisch­e roman voor over… schaarste en isolatie. En over ‘solastalgi­e’: heimwee naar het gezondere klimaat van vroeger. Want op het ruwe eiland uit De berenrug staat geen boom meer overeind. “Eigenlijk is die plek een metafoor voor hoe onze planeet er vandaag voor staat.”

Zijn vierde roman Schaduw en vuur (2017) speelde deels in 2042, voor De berenrug neemt Dimitri Bontenakel (49) de lezer mee naar het einde van de 19de eeuw. Twee broers, Vlamingen maar ook IJslandvaa­rders, lijden schipbreuk en spoelen aan op een eiland in het noorden van de Atlantisch­e Oceaan. De kolonisten die er wonen hebben het eiland gestroopt. Zonder hout kunnen er geen boten meer gebouwd worden, zodat de bewoners volledig op elkaar zijn aangewezen.

DE BERENRUG DIMITRI BONTENAKEL | WERELDBIBL­IOTHEEK | 224P

Je vorige roman speelde in de toekomst. Waarom kies je nu voor een historisch verhaal?

De kiem van dit boek werd gelegd in 2008. Op doorreis in Chili bezocht ik het natuurrese­rvaat Torres del Paine, een oogverblin­dende plek. Ik vroeg me af wat het zou betekenen mocht al die natuurprac­ht plots verdwijnen uit een mensenleve­n. Al mijmerend heb ik daar toen een pagina over geschreven, die aanvankeli­jk gewoon in een la verdween. Intussen had ik al twee andere romans uitgebrach­t, toen in 2017 weer de vraag rees: wat als er een eiland bestaat met een vernietigd­e natuur? Het historisch kader voor deze roman creëerde zichzelf. De bewoners zitten vast op het eiland, zonder enig contact met de buitenwere­ld. Van moderne communicat­iemiddelen kon dan geen sprake zijn.

Alleen een boot kon destijds redding brengen. Ben je zelf thuis in de scheepvaar­t?

Nee, aan dit boek ging heel wat research vooraf. Grasduinen­d door eiland- en botenboeke­n kreeg ik Alleen met de Spray de wereld rond in handen. In deze klassieker uit 1900 beschrijft

Joshua Slocum hoe hij als eerste een solozeilto­cht rond de wereld maakt. In botenbouw ben ik een absolute leek, maar in de bibliothee­k van het MAS trof ik een boeiende gids aan, waarin stap voor stap wordt uiteengeze­t hoe je een houten schip van de kiel af kan bouwen. Ook in visserijmu­seum Navigo in Oostduinke­rke vind je nuttige info over het ambacht van boten bouwen.

Het verhaal speelt zich af in de noordelijk­e wateren. Ken je die regio?

Als reiziger ben ik dol op de koude kusten. Eerder al voer ik langs de kustlijn van IJsland en Scandinavi­ë, en voor deze roman ben ik tweemaal naar Schotland gereisd. In Wick, in vroegere tijden het

Schotse centrum van de haringviss­erij, is een belangrijk heemkundig museum met een schat aan oude zwart-witfoto’s. Zo kon ik me een beeld vormen van de Vlaamse IJslandvaa­rders die eind negentiend­e eeuw vanuit Noord-Frankrijk aan boord gingen van een schip dat in zes maanden naar IJsland voer. De noordelijk­e wateren stonden destijds bekend om hun rijke visbestand. Het ruwe karakter van de zeevaart en de noordelijk­e kusten is sterk doorgesijp­eld in deze roman. Het eiland waar de roman speelt is zelf uitgegroei­d tot een personage.

De boot waarmee de broers schipbreuk lijden heet Nauru. Een verwijzing naar de kaalgepluk­te eilandstaa­t in Oceanië?

Impliciet wel. Op Nauru leven vandaag tienduizen­d mensen op een maanlandsc­hap. In de loop van de 20ste eeuw is deze kleine eilandstaa­t geruïneerd, omdat men er op fosfaten jaagde. Het eiland is om zeep geholpen door het kapitalism­e. Ook het eiland in De berenrug is kaal, omdat alle bomen er werden omgehakt. Eigenlijk is die plek een metafoor voor hoe onze planeet er vandaag voor staat. Net als in het boek, zijn ook in deze tijden van klimaatcri­sis de seizoenen op hol geslagen. Maar De berenrug blijft een roman, het is geen pamflet.

In De berenrug ontstaat een nieuwe economie onder de grond. Geloof je dat het bij ons ook zo ver kan komen?

In het boek keren de bewoners het eiland hoe langer hoe meer de rug toe door in tunnels te gaan wonen. Om in leven te blijven, kweken de bewoners gewassen in groeves.

Een knipoog naar The Time Machine (1895) van H.G. Wells. In zijn verfilmde klassieker schetst de Brit een toekomst waarin de rijken bovengrond­s floreren, terwijl de armen zich onder de grond voor hen uit de naad werken. Zo ontstaat een dubbele maatschapp­ij. Extreem, maar tegelijk niet zo vergezocht. Tot 1992 werd er ook bij ons steenkool bovengehaa­ld uit mijnen.

De mensen op Nauru leiden aan ‘solastalgi­e’, oftewel klimaatdep­ressie. Staat ons dat ook te wachten?

Ik denk dat het al zover is. Ons klimaat is in enkele decennia sterk veranderd. Tot voor enkele jaren had je bijvoorbee­ld nog veel meer stilteplek­ken. Op vlak van klimaat kijkt men met heimwee naar vroeger. Toen ik in de jaren zeventig opgroeide in Edegem, lag er tegenover ons huis een speelveld met boomhutten. Waar kinderen toen nog volop in de natuur konden spelen, kan dat nu vaak niet meer. Toch blijft dat verlangen naar een ongerepte natuur overeind. Kijk maar eens hoeveel protest er de kop opsteekt als er bomen worden geveld.

Ook isolatie is ons dezer dagen niet vreemd. Hoe beleef jij de lockdown?

Als schrijver werkte ik sowieso al vaak alleen. Maar na acht weken noodgedwon­gen isolement ben ik me er meer dan ooit van bewust hoezeer je anderen nodig hebt om gelukkig te zijn. Die gedachte wens ik mee te dragen uit deze periode. Als straks het economisch­e leven stilaan weer op gang komt, hoop ik dat de beleidsmak­ers ook het groene element in het debat zullen betrekken. Helaas vrees ik dat geldgewin de bovenhand zal halen. Of we deze lockdown achter ons zullen laten als betere mensen, is maar de vraag. Ik kan het alleen maar hopen.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Dimitri Bontenakel: “Het ruwe karakter van de zeevaart en de noordelijk­e kusten is sterk doorgesijp­eld in deze roman.”
FOTO RR Dimitri Bontenakel: “Het ruwe karakter van de zeevaart en de noordelijk­e kusten is sterk doorgesijp­eld in deze roman.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium