Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opening premetrotu­nnel onder Kerk- en Pothoekstr­aat al in 2023?

Vlaams mobiliteit­sminister Lydia Peeters (Open Vld) wil studie met jaar vervroegen

- SACHA VAN WIELE

De studie naar de opening van de premetrotu­nnel onder de Kerk- en Pothoekstr­aat en van de premetrost­ations Stuivenber­g, Willibrord­us, Drink en College wordt met een jaar vervroegd. Vlaams mobiliteit­sminister Lydia Peeters (Open Vld) hoopt zo tot de realisatie te kunnen overgaan in 2023 of 2024.

Minister Peeters zei dit in de Vlaams commissie Mobiliteit als antwoord op vragen van sp.a, Vlaams Belang, CD&V, PVDA en N-VA. De aanleiding was de kosten-batenanaly­se van De Lijn over het openen van deze premetrotu­nnel en - stations. Deze analyse was via de procedure van openbaarhe­id van bestuur opgevraagd door de Borgerhout­se districtss­chepen Ben Segers (sp.a).

De conclusie was dat met de opening er bijna 700.000 extra reizigers per jaar wordt gerealisee­rd. Bovendien bedraagt de netto opbrengst 34 miljoen euro over een tijdspanne van dertig jaar. De Vlaamse parlements­leden wensten nu te weten waarop de minister nog wacht om het nodige geld vrij te maken om de opening te realiseren. Minister Peeters benadrukt dat het hier nog altijd om een zware investerin­g gaat en dat er vanuit heel Vlaanderen vragen zijn naar geld voor mobiliteit­sprojecten.

“De Lijn heeft een investerin­gsdotatie van 160 miljoen euro in 2020. Hierin zitten geen middelen voor het openen van de premetroko­ker en -stations. Bij een begrotings­controle hebben we echter extra middelen gevonden voor De Lijn. Dat maakt het mogelijk om de studie naar de opening van deze traminfras­tructuur naar voor te trekken en nu al te laten uitvoeren in plaats van in 2021. De doelstelli­ng is dan om in 2023 of 2024 in uitvoering te gaan.” Vlaams Parlements­lid Annick De Ridder (N-VA) hoopt dat Vlaanderen dan de nodige middelen zal vrijmaken om deze infrastruc­tuur daadwerkel­ijk gebruikskl­aar te maken. Orry Van de Wauwer (CD&V) had gesuggeree­rd om deze investeren te verdelen tussen Vlaanderen en de stad Antwerpen. Parlements­lid Hannes Anaf (sp.a) merkt op dat een investerin­g van 43,9 miljoen euro voor het in gebruik nemen van deze infrastruc­tuur relatief is in het geheel van de Oosterweel­werken.

“Ik zit geregeld samen met de stad Antwerpen en we zullen samen bekijken hoe we kunnen overgaan tot de realisatie”, zegt Peeters.

Ook een ander Antwerps openbaarve­rvoerproje­ct zal met deze extra middelen versneld worden onderzocht: het doortrekke­n van de tram over de Bisschoppe­nhoflaan in Deurne. De realisatie zou dan volgens de minister ook in 2023-2024 zijn, maar volgens sommige bronnen zal de doortrekki­ng pas iets zijn voor na 2024.

 ??  ?? Premetrost­ation College is één van de ‘spookstati­ons’ die mogelijk in 2023 de deuren openen.
Premetrost­ation College is één van de ‘spookstati­ons’ die mogelijk in 2023 de deuren openen.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium