Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We weten nu waar we kunnen starten”

Locaties voor warmtenett­en en warmtepomp­en in kaart gebracht

- ANDREAS ROTTY

Met een ‘warmtezone­ringskaart’ heeft het Antwerpse stadsbestu­ur de plekken geïdentifi­ceerd waar verwarming duurzamer kan aan de hand van warmtenett­en en warmtepomp­en. “Deze kaart vormt de blueprint voor ons toekomstig warmtebele­id”, zegt schepen Tom Meeuws. Er zijn ook negen proefzones voor warmtenett­en bepaald.

De stad Antwerpen wil tegen 2050 klimaatneu­traal zijn en daarvoor wil het ook naar alternatie­ven kijken voor de verwarming van huizen. Met Fluvius onderzocht de stad hoe fossiele brandstoff­en in dat opzicht vervangen kunnen worden door andere bronnen van energie. De stad heeft nu een kaart samengeste­ld waarop te zien is op welke plekken en in welke mate het voordelige­r het is om warmtenett­en of warmtepomp­en te gebruiken.

“De warmtezone­ringskaart vormt de blueprint voor ons toekomstig warmtebele­id”, zegt schepen voor leefmilieu Tom Meeuws (sp.a). “Dankzij dit instrument kunnen we microscopi­sch inzoomen op verschille­nde stadswijke­n en duurzame warmtealte­rnatieven op maat voorzien. Het is een erg dynamisch instrument waar we flexibel mee kunnen omspringen. Op termijn creëren we een fossiel- en CO2-vrije verwarming voor volledige stadsdelen.”

Negen pilootzone­s

Vooral warmtenett­en, die bijvoorbee­ld restwarmte van de industrie kunnen vervoeren, lijken op veel plaatsen voordelig. Het stadsbestu­ur koos al negen proefzones uit om warmtenett­en uit te rollen: Linkeroeve­r, Eilandje, de omgeving van Nieuw-Zuid, Kiel, Fruithofla­an, Stuivenber­g, de omgeving Luchtbal - Rozemaai, de omgeving van de Kaaien, en de

Ringzones Oost en Zuidoost. Dat zijn plaatsen waar warmtenett­en volgens de burgemeest­er en schepenen technologi­sch haalbaar en gunstig zijn, waar er voldoende grote gebruikers aanwezig zijn die snel aangeslote­n kunnen worden zoals de grote woonblokke­n op de Luchtbal, waar er een potentiële warmtebron of warmteleid­ing in de buurt is of waar infrastruc­tuurwerken of renovatiew­erken gepland worden en het net dus makkelijk kan worden aangelegd. Het is nog niet zeker dat die warmtenett­en daar ook daadwerkel­ijk komen, maar de kans is groot dat er over enkele jaren aan de aanleg wordt begonnen.

Aansluitve­rplichting

“Zodra er effectief een warmtenet ligt, kan dus via vergunning­en de aankoppeli­ng aan het warmtenet verzekerd worden”, zegt schepen voor stadsontwi­kkeling Annick De Ridder (N-VA). "Bij nieuwe wijkontwik­kelingen zoals Nieuw Zuid en de Slachthuis­site bijvoorbee­ld is vandaag al een aansluitve­rplichting opgenomen in het RUP.”

Conceptfas­e

De stad ziet op sommige plaatsen ook heil in een systeem met bodemwarmt­epompen. Warmtepomp­en zijn systemen die warmte onttrekken aan de bodem. Er is voor zo’n systeem een aanpassing nodig aan het elektricit­eitsnet en de te verwarmen gebouwen moeten goed geïsoleerd zijn. Het idee zit wel nog volledig in de conceptfas­e. De stad betaalt ook mee voor een leidingenk­oker onder de Royersslui­s. Zo kan restwarmte van de petrochemi­e in de haven langs de Scheldelaa­n naar de stad gevoerd worden.

Het voorstel van het college van burgemeest­er en schepenen moet nog goedgekeur­d worden door de gemeentera­ad. Daarna kan de stad Antwerpen met Fluvius, het Havenbedri­jf Antwerpen, Fineg, de provincie Antwerpen en de Provincial­e Ontwikkeli­ngsmaatsch­appij de warmtenett­en beginnen plannen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium