Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op de fiets langs vier routes

ATV experiment­eert met ‘trage televisie’

- PATRICK VINCENT

Tijdens de lockdown mogen we fietsen. Maar wie zelf niet op een tweewieler kan of wil kruipen, kan straks altijd nog naar ATV kijken. De regionale tv-zender liet een fietstoeri­st vier routes pedaleren met een camera op het fietsframe. Het resultaat, meter per meter, kunt u straks op het scherm bekijken.

Weet u hoe mooi het is rond de Kempense Kolonies? Hebt u al ooit de Neteroute in de buurt van Lier gevolgd? Hoeveel geheimen heeft de Baksteenro­ute aan de Rupel voor u? En als Antwerpena­ar, zeg eens eerlijk, kent u alle forten en kastelen langs de Brialmontr­oute?

Voor wie zijn kot dus niet uitkomt, is er ATV. Vanaf maandag begint de regionale zender met

Op de Fiets, een programma dat drijft op de golven van het zogenaamde slow television-principe.

De Antwerpse regionale zender liet in samenwerki­ng met de Provincie Antwerpen een fietstoeri­st de vier bovenstaan­de routes afwerken met een camera op het frame en zendt de beelden in real time uit. Eén route per week, een segment van een kwartier van die route per dag.

De reeks loopt al - met eigen routes - op Rob-tv, de zender van het oostelijke deel van de provincie Vlaams-Brabant, en start straks ook op TV Limburg en TV Oost. Met een repetitief, instrument­aal muziekje op de achtergron­d hoort u een voice-over vertellen over de bezienswaa­rdigheden onderweg. Een grafiek toont de lijn van fietsknoop­punt naar fietsknoop­punt.

Vergaap u gerust met een gezapig tempo aan plekken waar u anders misschien nooit komt. Met het programma wil de provincie de schoonheid van de regio’s in beeld brengen en in een moeite door zo veel mogelijk mensen motiveren om zelf op een fiets te stappen. Op de Fiets is geïnspiree­rd door de Noorse televisie. Die experiment­eerde jaren geleden met veel succes door een camera te plaatsen op een treinlocom­otief. Alleen gaat de camera in ons eigen achterland niet sneller dan een goede 15 km/u.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Fietsen in het Hobokense Fort 8, deel van de Brialmontr­oute. ATV doet het nog eens traagjes over.
FOTO JAN VAN DER PERRE Fietsen in het Hobokense Fort 8, deel van de Brialmontr­oute. ATV doet het nog eens traagjes over.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium