Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jan Jambon komt terug op beslissing over subsidies

Goed nieuws voor Fakkelthea­ter en Elcker-Ik

-

Vlaams minister-president en minister van cultuur Jan Jambon (N-VA) gaat dan toch acht sociocultu­rele vereniging­en financieel blijven steunen volgens vroegere afspraken. Onder hen het Fakkelthea­ter en Elcker-Ik (volkshoges­chool) in Antwerpen en de Stroom VZW in Turnhout.

Jambon zei dat donderdag in de cultuurcom­missie van het Vlaams Parlement. Vorige maand had hij laten weten aan de vereniging­en dat ze hun tewerkstel­lingssubsi­dies (de ‘gesco-middelen’, van ‘gesubsidie­erde contractue­len’) al eind dit jaar zou schrappen, terwijl de vorige minister van Cultuur Sven Gatz gepland had om ze laten uitdoven tegen 2024. De acht vereniging­en krijgen nu nog tussen de 50.000 en 238.000 euro per jaar, in totaal 2 miljoen euro.

Fors protest

Dat geld zou wel nog in de cultuursec­tor blijven, maar voor andere doelen. De steden en gemeenten zouden de steun voor de vereniging­en moeten overnemen, omdat ook geld uit het Vlaams cultuurbud­get naar het gemeentefo­nds is gegaan, aldus het kabinet Jambon. In Antwerpen liet de bevoegde schepen Nabilla Aid Daoud echter meteen weten dat daar geen budget voor voorzien is. Er kwam fors protest in het Vlaams parlement, niet alleen van de oppositie maar ook van coalitiepa­rtner CD&V. “Een afspraak is een afspraak. Deze organisati­es rekenen op deze middelen om mensen tewerk te stellen en op een overgangsp­eriode om andere oplossinge­n te vinden,” zei Antwerps CD&V-parlements­lid Orry Van de Wauwer. De gesco-statuten werden vroeger in de culturele en de sociale sector gebruikt om jobs te subsidiëre­n. In 2016 besloot de Vlaamse regering de nepstatute­n te laten uitdoven. Jambon besliste geruisloos om dat proces te versnellen, vanwege “de noden in de cultuursec­tor”.

“Dit siert de minister”

De minister gaat nu voor elk van de acht organisati­es bekijken hoe zij op een alternatie­ve, structurel­e manier geld kunnen krijgen. Als er geen structurel­e oplossing wordt gevonden, blijft de geleidelij­ke uitdoving tegen 2024 gelden. Volgens Olivier Van Raemdonck, woordvoerd­er van minister Jambon, was het nooit de bedoeling om de organisati­es in de kou te laten. “Er is nu beroering over ontstaan en we willen ons houden aan de afspraken. Hoe we dat doen, bekijken we nog. Het resultaat telt. De regeling loopt hoe dan ook tot einde dit jaar. Dus we hebben nog tijd.” Orry Van de Wauwer reageert tevreden. “Deze houding siert de minister. Maar ook voor de acht organisati­es en hun medewerker­s is dit goed nieuws. Mogelijk krijgen enkele organisati­es structurel­e subsidies en indien niet, dan blijven de bestaande engagement­en gelden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium