Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Adder gespot op fietsroute

-

De adder waarvan Koert en Susanne Vos een foto maakten op het toeristisc­h fietspad, is voor het adderteam een bewijs dat de slangen uitzwerven naar nabijgeleg­en bossen.

Op hun verkenning van de nieuwe fietsverbi­nding door de bossen van het Agentschap Natuur en Bos, tussen Wuustwezel-Centrum en Gooreind, zagen Koert en Susanne tot hun verbazing op het fietspad een slang kruipen. Bioloog Peter Symens van Natuurpunt kon op de foto direct zien dat het om een volwassen addermanne­tje ging. “Er zitten veel adders op het Groot Schietveld,” vertelt Symens. “Maar buiten het militair domein zijn ze best zeldzaam, ook in de direct aanpalende gebieden. Op het Schietveld is het al niet gemakkelij­k om er eentje te zien te krijgen als je niet weet hoe, waar en wanneer je ze moet zoeken. Om er buiten deze zone eentje te zien te krijgen, moet je echt al heel veel geluk hebben. Het zal voor het duo ongetwijfe­ld een hele belevenis geweest zijn.”

Het adderteam onderzoekt al meer dan 25 jaar de populatie op het Groot Schietveld. “Adders zijn schuw en leven vaak erg verborgen en zijn moeilijk waar te nemen,” vertellen Dirk en Katja. “We vermoeden al lang dat de dieren ook in de bossen grenzend aan het Groot Schietveld vertoeven, maar bewijs daarvoor is erg schaars. Zelf gaan we daar, door tijdsgebre­k, nooit zoeken. Koert en Suzanne deden een goed gedocument­eerde waarneming, waarmee we heel blij zijn.” Op het Groot Schietveld en het Marum bevindt zich een van de grootste adderpopul­aties van West-Europa, bestaande uit wel enkele duizenden exemplaren.

 ?? FOTO RR ?? De adder op het fietspad was een volwassen mannetje.
FOTO RR De adder op het fietspad was een volwassen mannetje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium