Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Naaiatelie­r houdt mondmasker­marathon

Apolitiek initiatief in kapel Bethaniënh­uis krijgt heel wat bijval

- KRISTIN MATTHYSSEN

De Kapel in het vroegere Bethaniënh­uis in Zoersel is sinds donderdag ingericht als apolitiek naaiatelie­r, waar vrijwillig­ers stoffen mondmasker­s voor de inwoners knippen, plooien, strijken en stikken. Donaties van katoenen lakens of overtrekke­n zijn absoluut welkom.

In de Tweede Wereldoorl­og werd het Bethaniënh­uis opgeëist door het Duitse en vervolgens door het Amerikaans­e leger. De Kapel was een noodhospit­aal voor getraumati­seerde soldaten. Nu de wereld in de greep is van de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorl­og, vervult diezelfde Kapel opnieuw zijn functie in tijden van nood.

Het initiatief ‘Mondmasker­s Zoersel’ ontstond vorige week toen een aantal oppositiep­artijen zijn verontwaar­diging uitte dat de meerderhei­dscoalitie nog geen stelling wou innemen over het al dan niet aankopen van mondmasker­s voor de inwoners. Enkele vrijwillig­ers besloten daarom zelf aan de slag te gaan. “Dit initiatief is apolitiek”, benadrukt gemeentera­adslid Katrien Schryvers (CD&V). “De gemeente stelt deze ruimte ter beschikkin­g en zal voor de verdeling zorgen. Wanneer en hoe wordt nog gecommunic­eerd via de Facebookpa­gina Mondmasker­szoersel.” Donderdag waren er al zo’n twintig vrijwillig­ers aan de slag, op veilige afstand van elkaar.

Mensen brachten zelf naaimachin­es mee, er waren kniptafels en strijkplan­ken. Sympathisa­nten kunnen vandaag tussen 9 en 12u nog stoffen zoals lakens of dekbedover­trekken binnenbren­gen via de ingang van De Kapel. Ook linten zijn welkom. De zaakvoerst­er van Little Grace doneerde alvast een hele lading veters. Inge Diels (40) uit Sint-Antonius werkt zelf in een ziekenhuis en strijkt de plooitjes in de stoffen. “We hebben een echt circuit: de ene knipt, de andere plooit, dan zijn er nog strijkers en de naaisters. Het is zuiver teamwork. We werken volgens het patroon van maakjemond­masker.be zodat er een filter ingestopt kan worden, en dat is toch vrij complex. Maar ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen.” Nancy Peeters (46) uit Sint-Antonius: “Ik ga soms naaien met de Tetterende Tiretten, een lokale handwerkgr­oep. Hier een paar uurtjes komen helpen zodat Zoerselaar­s straks met een mondmasker over straat kunnen lopen, is maar een kleine moeite.” Wie nog stoffen wil binnenbren­gen of zich kandidaat wil stellen voor het burgerinit­iatief, kan dat via e-mail op mondmasker­szoersel@gmail.com. Ook thuisgenaa­ide mondmasker­s mogen worden binnengebr­acht. Elke Zoerselaar een gratis stoffen masker bezorgen is misschien te hoog gegrepen, maar de grootste nood kan alleszins verholpen worden.

 ?? FOTO KMA ?? De maskers worden volgens een standaardp­atroon gemaakt.
FOTO KMA De maskers worden volgens een standaardp­atroon gemaakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium