Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik moest nog iets terugdoen voor de zorgsector”

Philip Jeukens van sterrenres­taurant dEssensi roert mee in potten van wzc Sint-Lodewijk

- JAN AUMAN

De ploeg van het zwaar door het coronaviru­s getroffen woonzorgce­ntrum Sint-Lodewijk kan rekenen op een nieuw keukenhulp­je: Philip Jeukens, zaakvoerde­r van sterrenres­taurant dEssensi, roert er sinds kort mee in de potten.

Zes jaar geleden, uitgereken­d ook op de eerste mei, opende dEssensi de deuren. Philip Jeukens, die de zakelijke kant van het restaurant behartigt, en zijn chefkok Karl Ave bleken al snel een gouden tandem te zijn. De beloning volgde eind 2015 met een Michelinst­er. Die hangt anno 2020 nog altijd aan de gevel, maar de witte lakens met slogans om het zorgperson­eel een hart onder de riem te steken, vallen nog meer op.

“Ook wij zijn gesloten sinds half maart. Tijd zat dus om wie vandaag strijd levert om mensen te redden, bij te staan”, aldus Jeukens. Die is zelf 50 kg kwijt sinds hij vier jaar geleden die Michelinst­er mocht opspelden. En dat ligt niet alleen aan een gezondere levensstij­l. “Twee jaar werd bij mij darmkanker vastgestel­d. Dankzij de goede zorgen van het medisch personeel van ZNA Antwerpen werd ik genezen verklaard. Sindsdien heb ik het gevoel dat ik nog een rekening heb openstaan tegenover de zorgsector.”

”Onder de indruk”

Jeukens gaf zich op als vrijwillig­er bij het Rode Kruis en kwam veeleer toevallig bij de buren van Sint-Lodewijk terecht, het woonzorgce­ntrum schuin tegenover zijn restaurant. Daar werden een kwart van de bewoners positief getest op corona en vielen ook al heel wat personeels­leden ziek uit. Zelfs directeur Chris Janssens heeft de strijd tijdelijk moeten staken, al werd hij zelf niet door corona besmet. “Ik kan gelukkig rekenen op bedrijfsle­ider op rust Roger Degrieck en voormalig OCMW-raadslid Nathalie Duchateau, die door de Rotary Club als engelen naar hier werden gezonden”, aldus Janssens vanop zijn ziekbed. “Geheel vrijwillig hebben zij de verantwoor­delijkheid op zich genomen om de organisati­e mee aan te sturen. Zij kunnen op hun beurt een beroep doen op 25 andere vrijwillig­ers.” Philip Jeukens is dus één van hen. “Vorige week heb ik mijn eerste volledige shift van acht uur meegedraai­d in de keuken. Ik hielp bij het bereiden van alle maaltijden voor alle 150 bewoners en het personeel. Ik genoot zelf geen koksopleid­ing, maar leerde de voorbije jaren natuurlijk een en ander van de specialist­en bij dEssensi. Toch stel ik me hier volledig ten dienste van het team. De chef deelt de orders uit en ik voer die uit: van boterhamme­n smeren, over groentes schillen tot afwassen. Ik ben onder de indruk gekomen van de gedrevenhe­id en kwaliteits­zorg die de keukenploe­g van Sint-Lodewijk aan de dag legt. En natuurlijk van de inzet van het verzorgend personeel.”

Jeukens hoopt dat hij vanaf 15 juni opnieuw gasten kan ontvangen in dEssensi. Maar het is maar de vraag of de ‘collega’s’ en residenten van rusthuis Sint-Lodewijk hem laten gaan. “Mijn stoofvlees met frietjes van vorige week viel precies wel in de smaak”, lacht Jeukens. “Natuurlijk heb ik er echte trappist van Westmalle in verwerkt. Een heerlijk streekprod­uct. Volgende week ga ik hier alleszins weer aan de slag .”

Kandidaat-vriwillige­rs mogen zich aanmelden bij ‘crisismana­ger’ Nathalie Duchateau op 0483 40 07 90 of mailen naar info@rvtsintlod­ewijk.be

 ?? FOTO JAA ?? Vier leden van het team dat wzc Sint-Lodewijk door de coronacris­is tracht te loodsen. Van links keukenhulp­je Philip Jeukens, directieas­sistenten Roger Degrieck en Nathalie Duchateau en afvalbehee­rder Gregory Herfurth.
FOTO JAA Vier leden van het team dat wzc Sint-Lodewijk door de coronacris­is tracht te loodsen. Van links keukenhulp­je Philip Jeukens, directieas­sistenten Roger Degrieck en Nathalie Duchateau en afvalbehee­rder Gregory Herfurth.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium