Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ieder aan eigen tafeltje, met bloemetje

Gemeentera­ad uitzonderl­ijk in feestzaal van De Notelaar

-

Malle hield donderdag als een van de weinige gemeenten uit de regio nog een fysieke gemeentera­ad, en dat uitzonderl­ijk in de feestzaal van De Notelaar. Elk raadslid had een aparte tafel. Een microfoon werd niet rondgegeve­n om besmetting­en te vermijden. En ook de pers was nog welkom.

De historisch­e coronageme­enteraad duurde tot tien na middernach­t. Er stonden dan ook 32 punten op de agenda. Op het einde werd het wel koud, omdat niemand wist hoe de verwarming werkte. Voor de rest verliep alles gesmeerd. Ieder raadslid kreeg zelfs een bloemetje. Mieke Vermeyen (N-VA) droeg een mondmasker als extra beschermin­g. Publiek was uitzonderl­ijk niet toegelaten, daarom vond Paul Van Ham (Oost-West) het jammer dat deze gemeentera­ad als testcase niet gestreamd werd. De verschille­nde schepenen gaven een corona-overzicht, met als opvallends­te mededeling­en dat Malle ingetekend heeft op de groepsaank­oop voor mondmasker­s van de provincie en elke Mallenaar dus gratis een mondmasker krijgt.

Het tijdelijk tot corona-afdeling ingericht dienstence­ntrum is nog niet in gebruik want er zijn nog geen coronabesm­ettingen vastgestel­d in WZC Ter Bleeke. De Gordel van Oostmalle gaat dit jaar niet door en er zijn nog tal van andere afzegginge­n. Schepen Dries Van Dyck (DBM) wist wel te melden dat Bergkermis op de dag van de braderij zal doorgaan, tenminste als de braderij zelf plaatsvind­t.

Verontrein­iging

Schepen Wouter Patho (N-VA) had belangwekk­end nieuws over de zes grondwater­stalen die de gemeente Malle op eigen initiatief liet onderzoeke­n in en rond de voormalige kleigroeve Repaq, tussen de Sint-Jobbaan, Geuzenstra­at en Heikantstr­aat in Westmalle. Daar werd in de jaren ’80 huishoudel­ijk en industriee­l afval gestort. Omdat OVAM geen verder onderzoek wou doen, liet Malle grondstale­n onderzoeke­n in september 2019. “Eén staal was in orde, vier stalen vertoonden lichte overschrij­dingen en één staal vertoonde grote overschrij­dingen van de toegestane waarden. Het bureau zei dat het van deze verontrein­iging geen directe nadelige gevolgen verwacht, maar verder overleg met OVAM is nu aanbevolen, vinden wij zelf.”

Laanbonenp­lan

Schepen Patho stelde ook het laanbomenp­lan voor, dat volgens Progressie­f Malle een mager beestje was in vergelijki­ng met de bomenplann­en van Schoten en Brasschaat. “Je kan Malle niet vergelijke­n met die parkgemeen­ten”, vond Patho. Belangrijk­ste conclusie: Malle wil in plaats van kleine sierboompj­es met een korte levensduur meer grote toekomstbo­men langs straten planten, die een grotere waarde hebben in de huidige klimaatcri­sis. Zo krijgt de Oude Meirstraat dit najaar zuileiken en komen er dit najaar in de Onze-Lievevrouw­straat tulpenbome­n.

 ?? FOTO KMA ?? Elk raadslid zat aan een aparte tafel in de feestzaal.
FOTO KMA Elk raadslid zat aan een aparte tafel in de feestzaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium