Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Engelse cottages, oorlogshel­den en kasteelher­en maar vooral veel groen

- FILIP SPOELDERS

Edegem is trots dat het als randgemeen­te van Antwerpen en zijn districten zijn inwoners en bezoekers toch heel wat open ruimte kan voorschote­len om te wandelen, te joggen of gewoon van de natuur te genieten. Met als orgelpunt de groene long van 90 hectare die het kasteeldom­ein Hof ter Linden en het Fort 5 samen bestrijken.

In en rond deze groene zone zijn cultuur, erfgoed, oorlogsges­chiedenis en ondernemer­sinstinct nauw verweven. Meer ontdekken over Edegem tijdens Wereldoorl­og I kan bijvoorbee­ld door te wandelen langs de straten waarvan de namen naar deze periode verwijzen. In sommige van die straten staan herdenking­sborden die vertellen over de daden en verwezenli­jkingen van in die periode gefusillee­rde strijders. Het is eigenlijk een wandeling op zich, maar aan het bord in de Pastoor Moons-laan staan we meteen ook midden in de wijk Garden City, het beginpunt van onze wandeling.

1. Garden City

Deze wijk, die deels ook op Wilrijks grondgebie­d ligt, werd in 1921 gebouwd door de ‘Maatschapp­ij voor Goedkope Woningen’. Ze bestond uit 260 eengezinsw­oningen en negentien handelspan­den. Honderd jaar later vind je nog heel wat van deze huizen in hun typische Engelse cottagesti­jl terug. Persoonlij­k hou ik een mooie ontmoeting over aan deze wijk door mijn interview in 2015 met de ondertusse­n overleden Emiel Kussé, toen de wijk haar 90-jarig bestaan vierde. Emiel, op dat moment 92 jaar, was samen met zijn ouders een van de eerste bewoners van de wijk. Tijdens het oprichten van de Garden City kwam zelfs de toenmalige koningin Elisabeth naar de werkzaamhe­den kijken.

2. Fort 5

Vanuit Garden City is het via de Vestinglaa­n maar een kleine stap naar het domein Fort 5. Ook hier treedt het oorlogsver­leden uiteraard op de voorgrond, maar het fort staat voor nog veel meer. Wandelaars, joggers, de vele vereniging­en in de loodsen aan de rand van het domein, de gebruikers van de bioklas en het speellint of de ondernemer­s van coworking Bolwerk in het binnenfort: ze dragen allen bij tot een bruisende omgeving. En dat bruisende moet in de toekomst nog meer uit de verf komen, want de gemeente wil op het Fort nog meer kunstproje­cten lanceren.

3. Basiliek en grot

De afgelopen jaren heeft Edegem veel inspanning­en gedaan om de bestaande trage wegen in kaart te brengen en interessan­te verbinding­spaden aan te leggen. Een gevolg daarvan is dat je na je ontdekking­stocht door het fortdomein snel in het centrum van de gemeente kan staan. Het Dwaallicht­jespad brengt je naar datzelfde centrum, waar een bezoekje aan de Onze-Lieve-Vrouw-van Lourdesbas­iliek en de bijhorende grot altijd de moeite loont. In 2009 werd de kerk officieel erkend als basiliek. De initiatief­nemer, pastoor André Goossens, overleed dit jaar in februari op 80-jarige leeftijd. De Hovestraat aan de basiliek was in de jaren vijftig trouwens een van de weinige straten in de wijde omgeving waar geregeld files stonden. Dat had alles te maken met de popularite­it van de grot naast de basiliek, een bedevaarts­oord dat mensen van heinde en verre aantrok.

4. Gemeentepl­ein

De Hovestraat verbindt de basiliek in rechte lijn met het zenuwcentr­um van de gemeente. Wanneer het coronaviru­s achter de rug ligt, is het Gemeentepl­ein dé plek om even op een terrasje te verpozen. De afgelopen jaren zijn er met onder andere Oud Edegem, La Brasseria, Hoogmis en Hof ter Linden verscheide­ne zaken bijgekomen, wat het Edegemse horecaleve­n duidelijk een boost heeft gegeven. Het Gemeentepl­ein telt trouwens twee gemeentehu­izen. Het nieuwe waar de gemeenteli­jke administra­tie zit en het oude waarin de Kring voor Heemkunde een prachtig authentiek café heeft uitgebouwd. Een absolute aanrader.

5. Hof ter Linden

Via de Strijderss­traat trek je opnieuw naar de grote groene long. Dit keer vormt kasteeldom­ein Hof ter Linden de toegangspo­ort. Een statige dreef komt langs de zelfpluktu­in ‘Pluk je fruit’ recht op het kasteel uit. Het werd in 1773 in neoclassic­istische bouwstijl opgetrokke­n door de familie de Neuf. In 2012 kwam het in handen van de gemeente, het Kempens Landschap en het Agentschap voor Natuur en Bos. Het afgesloten domein werd opengestel­d voor het grote publiek en wordt nu stapje voor stapje opgewaarde­erd. De koetshuize­n werden gerestaure­erd en kregen een horecafunc­tie, het park kreeg een opknapbeur­t en een vlonderpad loodst de wandelaars door het natste gedeelte van het domein. Dankzij de handige aansluitin­g op het Fort 5 staat de wandelaar weer snel aan het beginpunt in Garden City.

 ??  ?? De door Rome officieel erkende basiliek.
De door Rome officieel erkende basiliek.
 ??  ??
 ?? FOTO'S FILIP SPOELDERS ?? Toegang tot de Garden City, waar uw gids Filip Spoelders zijn wandeling begint.
FOTO'S FILIP SPOELDERS Toegang tot de Garden City, waar uw gids Filip Spoelders zijn wandeling begint.
 ??  ?? Wandelen op oude kasseiwege­n in Fort 5.
Wandelen op oude kasseiwege­n in Fort 5.
 ??  ?? Het oud-gemeentehu­is herbergt een authentiek café. .
Het oud-gemeentehu­is herbergt een authentiek café. .

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium