Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Woontorens brengen inheemse gemeenscha­p weer naar huis

Vancouver bouwt 6.000 woningen op originele gronden van Squamish

-

Een nieuw huisvestin­gsproject in Vancouver moet zesduizend nieuwe woningen op de First Nation Reserve-gronden aanbieden. Die reservaatg­ronden waren oorspronke­lijk van de Squamish, een inheemse groep die verdreven werd. Het project moet hen hun plek teruggeven.

De Squamish-gemeenscha­p werd meer dan honderd jaar geleden verdreven van de First Nation Reserve-gronden in Vancouver, een gebied van iets meer dan 10 hectare. Er gebeurde in de tussentijd niet veel met dat terrein, tot onlangs Senakw Lands werd voorgestel­d, het project dat op dat land een volledig nieuwe wijk wil creëren en mee begeleid wordt door de inheemse gemeenscha­p zelf. Senakw verwijst naar het oorspronke­lijke ontheemde dorp. In totaal komen er zesduizend woningen naar hun wens verdeeld over elf woontorens. Die torens worden tot 56 verdieping­en hoog en bieden vooral huurwoning­en en commerciël­e units aan onder de marktprijz­en om de Squamish-gemeenscha­p terug naar het land te kunnen brengen. In een referendum stemde 87% van de Squamish-leden vóór het ontwerp van het bouwprojec­t. De stad zal nu verder samenwerke­n met de Squamish om te bekijken welke voorzienin­gen er nodig zijn. Zo zijn er scholen, infrastruc­tuur en goede verbinding­swegen nodig voor de meer dan tienduizen­d nieuwe bewoners.

Slechts 10% parking

Er werd lang vanuit gegaan dat de oorspronke­lijke inheemse gemeenscha­ppen niet in een stedelijke context willen wonen, maar het succes van het referendum weerlegt dat. Het nieuwe woonprojec­t wordt atypisch voor Vancouver. Zo krijgt het tot vijfhonder­d wooneenhed­en per hectare, dat is te vergelijke­n met de woondichth­eid van een stad als Hongkong. Dat is alleen maar toegestaan omdat het project er niet komt op officieel terrein van de stad en er dus andere regels gelden. Nog uitzonderl­ijk is dat maar 10% van de woningen parking krijgt. Op grondgebie­d van de stad Vancouver wordt verplicht één parkeerpla­ats voorzien per wooneenhei­d. De bouwwerken aan de Senakw Lands beginnen volgend jaar.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium