Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen daklooshei­d in Gent volledig van de baan”

Stad gaat alle daklozen tellen en elf woningen bouwen voor opvang

- REBECCA VAN REMOORTERE

De stad Gent gaat dit najaar in één dag tijd alle daklozen tellen. Zo wil de stad een juist beeld krijgen van de problemati­ek om nog beter oplossinge­n te bieden. Er worden ook elf robuuste woningen gezet voor daklozen die daar persoonlij­ke begeleidin­g zullen krijgen.

Gent is ambitieus: het wil alle daklozen in de stad helpen en op termijn zelfs daklooshei­d oplossen. Dat doet het onder meer door een telling te organisere­n dit najaar. Het onderzoek gebeurt in samenwerki­ng met de Koning Boudewijns­tichting, de KU Leuven en de Université de Liège. De studie zal ook de daklozen in kaart brengen in drie andere Vlaamse en Waalse gemeenten en steden, waaronder Luik. “De telling gebeurt in één dag tijd omdat het hier over een mobiele groep gaat”, zegt Gents schepen van Armoedebes­trijding Rudy Collens (sp.a). “We tellen niet alleen de daklozen die op straat slapen, maar ook zij die in barakken, auto’s en garages slapen of bij familie of vrienden inwonen. Dat zijn de zogenaamde sofaslaper­s. We willen hen niet alleen tellen, maar er ook een profiel van maken. Wie zijn ze? Hoe komen ze hier terecht? We werken in Gent al lang aan een productief beleid rond preventie en opvang van daklooshei­d, maar hebben nog steeds geen betrouwbar­e cijfers. Die zijn er zowel Vlaams als federaal niet.” Bij het OCMW Gent worden jaarlijks zo’n vijfhonder­d langdurige daklozen begeleid en er zijn jaarlijks 1.400 unieke gebruikers van de nachtopvan­g voor daklozen. Doordat bepaalde groepen daklozen niet gevat worden door deze tellingen, is dat een onderschat­ting.

Tiny House

Luik en Gent zijn sinds 2019 lid van het Europese URBACT-project ROOF. Gent is zelfs trekker van dat project, dat ernaar streeft een einde te maken aan daklooshei­d via een huisvestin­gsgerichte benadering. “Als we de resultaten van de telling kennen, kunnen we verder en gerichter inzetten op onze housing

first-aanpak. We bieden dan sociale huurwoning­en aan tegen een sociale prijs. De daklozen worden daar grondig begeleid. De eerste resultaten zijn veelbelove­nd: zo’n 90% van de daklozen kan ook de woning effectief behouden op lange termijn en belandt niet meer op straat.” Daarnaast wil Gent het aantal huurwoning­en verhuurd door het Sociaal Verhuur Kantoor verdubbele­n tot 532. Een deel daarvan wordt als een vorm via het

housing first-principe toegewezen aan daklozen. Nu al krijgen die jaarlijks een vijftigtal SV-Kwoningen toegewezen.

Er worden aan de rand van het centrum van Gent ook nog elf nieuwe robuuste woningen neergezet, een soort van tiny house voor daklozen. “Daar krijgen ze ook weer persoonlij­ke begeleidin­g, zoals bij het aanleren van woonattitu­des of hulp bij verslaving­sproblemat­iek. De daklozen betalen een sociaal huurtarief met hun uitkering”, aldus schepen Collens.

Rudy Collens

Gents schepen van Armoedebes­trijding (sp.a)

“Als we betrouwbar­e cijfers hebben, kunnen we verder en gerichter werk maken van sociale huurwoning­en tegen een sociale prijs, waar de daklozen grondig begeleid worden.”

 ?? FOTO EE ??
FOTO EE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium