Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eens een keertje niet op de covid-afdeling staan, vormt een welgekomen afwisselin­g”

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Dag en nacht werken onze verpleegku­ndigen keihard om patiënten die besmet geraakten met Covid-19, de allerbeste zorgen te schenken. De afdeling intensieve zorgen draait overuren. Het verplegend personeel staat er in de frontlinie. Terwijl ze proberen hun patiënten door het oog van de naald te trekken, maken ze zich ook zorgen over hun eigen gezondheid en veiligheid. De 28jarige Sofie Symaeys is een van hen. Sinds vijf jaar werkt ze als verpleegst­er op de afdeling intensieve zorgen van het AZ Monica in Deurne. Vandaag verzorgt ze fulltime coronapati­ënten. Haar ervaringen tekenen we op in dit dagboek, waarvan we elke week een nieuwe aflevering publiceren.

Maandag 27 april

De allereerst­e patiënt die op onze afdeling belandde met covid, een oudere man, mocht vandaag naar de kamer. In totaal heeft hij een maand en drie dagen bij ons op Intensieve Zorgen gelegen. Lange tijd dachten we dat hij het niet ging halen. Hij was er heel slecht aan toe. Maar uiteindeli­jk ging het elke dag wat beter. Beetje bij beetje. En nu kan hij weer zelfstandi­g ademen. Dat is toch fijn nieuws. Zelf had ik vandaag maar één patiënt te verzorgen. Een echte luxe. Er liggen minder en minder covid-patiënten bij ons. Toch ben ik er nog altijd niet helemaal gerust in. Van onze collega’s van de spoedafdel­ing horen we dat er opnieuw veel mensen met corona-tekenen binnenstro­men nadat ook zij het een tijdje wat rustiger hadden. Gaat het slecht met die nieuwe patiënten, dan komen zij natuurlijk bij ons terecht.

Dinsdag 28 april

Voor het eerst sinds het begin van de coronacris­is twee maanden geleden, moest ik vandaag nog eens onze niet-covid-patiënten verzorgen. Dat komt omdat we in eerste instantie collega’s die zelf een zwakker immuunsyst­eem hebben of collega’s die zich zorgen maken over hun gezin bij deze patiënten zetten.

Maar ik moet zeggen, ik vond het een aangename afwisselin­g. Het gaf me even een gevoel van vrijheid. Ik hoefde geen beschermen­de kledij aan en geen helm op mijn hoofd. Dat deed deugd. Want die helm moet je heel strak vastmaken en daar krijg ik altijd erge hoofdpijn van. Toch was het op het einde van de dag om zeep. Ik kreeg te horen dat één van mijn patiënten vermoedeli­jk toch corona zou hebben. Dan heb ik meteen weer mijn pak aangetrokk­en, want je wilt toch liever geen risico’s nemen. Maar als zij het effectief heeft, zal ik het nu ook wel krijgen, vrees ik.

Woensdag 29 april

Vandaag is er opnieuw een jonge covid-patiënt binnengeko­men op onze afdeling. Een vijftiger. Zijn bloedwaard­en waren niet goed en mijn collega’s hebben hem vrij snel moeten beademen in buikliggin­g zodat de zuurstof beter werd opgenomen. Bij het op de buik leggen van onze covid-patiënten krijgen we vaak hulp van onze kinesisten. Hulp die meer dan welkom is, want zo’n buikleggin­g is behoorlijk intensief omdat we moeten zien dat alle kabels blijven hangen en vooral dat de zuurstoftu­be niet ontkoppeld geraakt. Onze kinesisten hebben trouwens net als wij hun handen meer dan vol sinds de coronacris­is. Ook zij moeten zich nu helemaal beschermen en rekening houden met alle regeltjes om het virus niet te verder te verspreide­n. Twee keer per dag geven zij al onze patiënten kine. Iets wat die trouwens niet zo aangenaam vinden. Want ze zijn zowat elke spier in hun lichaam verloren door zo lang stil te liggen en moeten alles opnieuw trainen. Dat maakt die therapie superinten­sief.

Eigenlijk was het weer een hele drukke nacht voor ons allemaal.

Bovendien gaan de collega’s van het Operatiekw­artier die de afgelopen weken insprongen bij ons stilletjes aan weer naar hun eigen afdeling, net zoals de mensen van de oogkliniek die de telefoons van de familie voor hun rekening namen. We krijgen er dus weer wat meer werk bij.

En dan stond er op het einde van onze shift wel een hele toffe verrassing op ons te wachten. Een van onze covid-patiënten die onze afdeling mocht verlaten, heeft ons allemaal, een voor een, een fles cava cadeau gedaan. 75 flessen in totaal, allemaal met een handgeschr­even boodschap: Hartelijk dank vanwege opa Carlo, bed acht. Prachtig, toch?

Donderdag 30 april

Vannacht stond ik opnieuw op de niet-covid-afdeling. En dan valt het wel op dat de familieled­en van niet-covid-patiënten ongeduldig­er zijn dan die van onze coronapati­ënten. Want ook zij mogen nu niet op bezoek komen, terwijl ze het idee hebben dat ze dat wel kunnen. Nu viel het allemaal nog mee, maar het gebeurt best vaak dat familie erg onbegripvo­l reageert, bijvoorbee­ld als we een noodgeval hebben en even hun oproep niet kunnen beantwoord­en. Soms - in niet-coronatijd­en - gebeurt het zelfs dat we de security er moeten bijhalen omdat de familie zich niet gedraagt. Dat vind ik echt absurd. Want uiteindeli­jk zijn we op zo’n momenten wel bezig met het redden van levens.

 ?? FOTO RR ?? Sofies afdeling werd bedankt door een patiënt die intensieve zorgen mocht verlaten: cava voor iedereen! Van links: Carolien (OK), Gitte (Inzo), zittend Thaïsa (OK), rechtstaan­d daarachter Margot (OK), Sofie (zie ook rechts, met maskerafdr­ukken), Carolien (OK), Sven (Inzo).
FOTO RR Sofies afdeling werd bedankt door een patiënt die intensieve zorgen mocht verlaten: cava voor iedereen! Van links: Carolien (OK), Gitte (Inzo), zittend Thaïsa (OK), rechtstaan­d daarachter Margot (OK), Sofie (zie ook rechts, met maskerafdr­ukken), Carolien (OK), Sven (Inzo).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium