Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Laat Hans toch snel terug naar huis komen”

Wekenlange quarantain­e begint te wegen op bewoners Vriendenhu­is en hun familie

- JAN AUMAN

Het anders zo gastvrije Vriendenhu­is in Schilde, is sinds 12 maart een hermetisch afgesloten burcht. “De quarantain­e begint, ondanks de uitstekend­e zorgen van onze begeleider­s, zwaar te wegen voor onze zoon Hans, zijn medebewone­rs en alle ouders. We hopen dat de Vrienden snel herenigd kunnen worden, met elkaar én hun familie”, getuigt Bob Hendrikx, ouder maar in deze coronatijd­en ook crisismana­ger.

Het Vriendenhu­is is het eerste kleinschal­ig woonprojec­t in Vlaanderen opgezet door ouders die zich zorgen maakten over het lot van hun opgroeiend­e kinderen met een verstandel­ijke beperking. Ze zochten een op maat gesneden alternatie­f voor een verblijf in een grote zorginstel­ling voor gehandicap­ten, mocht daar al plaats zijn voor hun zoon of dochter. De pioniers vonden een prachtig landhuis in Schilde en schrijven daar nu al acht jaar aan een heel mooi verhaal, zonder al teveel overheidss­teun, maar met veel passie, engagement en liefde.

“In ons Vriendenhu­is verblijven normaal twaalf jonge mannen en vrouwen in leeftijd variërend van 21 tot 40 jaar”, vertelt Hendrikx. “Onze zoon Hans (29) heeft het verstandel­ijk vermogen van een kind van vijf jaar en is daarnaast zoals de meeste andere bewoners ook autistisch. Zowel de kwaliteit van zijn als dat van ons leven is er op vooruitgeg­aan sinds Hans in het Vriendenhu­is woont. Dat gebeurt onder begeleidin­g, zowel overdag als ’s nachts want ze blijven allemaal slapen. De twaalf bewoners zijn dan wel erg verschille­nd, ze vormen een hechte vriendengr­oep.”

Hartversch­eurend

Natuurlijk keren de Vrienden bijna elke weekend terug naar hun gezin, maar dat ritme werd sinds 12 maart plots en bruusk verstoord. “We werden allemaal voor een hartversch­eurende keuze gesteld: voor onbepaalde tijd afscheid nemen van ons kind of hem/haar opnieuw permanent thuis laten wonen. Eén dag bedenktijd kregen we. Onze zoon Hans heeft best een ingewikkel­de ‘handleidin­g’ en functionee­rt gewoon beter in het Vriendenhu­is dan bij ons thuis, waar het veel sneller tot agressieve uitbarstin­gen komt. De ouders van nog vier andere bewoners namen de beslissing om hun kind in de opgelegde quarantain­e te zetten.”

Sindsdien loopt het contact tussen Hans, zijn ouders, broer en zus uitsluiten­d via telefoon- en videogespr­ekken. “Hij en de andere blijvers stellen het gezien de omstandigh­eden goed, met dank aan Romy Berckmans en haar begeleidin­gsteam”, aldus Bob Hendrikx en zijn echtgenote Griet Nelissen. “Maar het wordt stilaan zwaar om geen perspectie­f te kunnen bieden. De Vrienden volgen de nieuwsberi­chten en voorlopig kunnen we premier Wilmès nog steeds de schuld geven van deze toestand. (lacht) Maar we voelen dat de grenzen stilaan bereikt zijn.”

Bezoekrech­t

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) maakte zopas bekend dat er vanaf maandag 4 mei weer bezoek zal mogelijk zijn in de voorzienin­gen, onder strikte voorwaarde­n. “Het Vriendenhu­is schiet hier alvast niks mee op”, vreest Hendrikx. “Als wij op bezoek komen, zou de hereniging zo intens verlopen, dat er van social distancing geen sprake meer is. Het afscheid kort hierna zou ook veel te wreed en moeilijk vallen. Nee, wij vragen minister Wouter Beke om snel opnieuw weekendbez­oek bij de gezinnen thuis te verlenen. Ik begrjip de bezorgdhei­d voor besmetting. Maar dit zijn géén risicopati­ënten. Fysiek zijn ze niet broos. De mentale kwetsbaarh­eid van onze gasten daarentege­n, is een ander paar mouwen. Deze langdurige quarantain­e is veel nefaster.”

De behoefte aan een echt weerzien en het opnieuw mogelijk maken van regelmatig­e transfers , is heel groot bij de gescheiden gezinnen. “Wij maken ons op voor een groot barbecuefe­stijn wanneer Hans voor het eerst terug thuis zal komen in Brasschaat”, aldus zijn vader. “Hij is gek op gebraden worstjes en hamburgers. Hopelijk mag dit eindelijk vanaf 18 mei en liefst vroeger. Maar echt groot feest wordt het pas wanneer alle twaalf vrienden opnieuw herenigd zullen zijn. Bij zoveel geluk zullen de zware financiële verliezen die we lijden als gevolg van het niet-doorgaan van allerlei benefietac­tiviteiten in het niet vervallen.”

 ??  ??
 ?? JAAHans FOTO JAN AUMAN ?? Boven: Hans (met pet) in gelukkiger tijden met enkele van zijn medebewone­rs van het Vriendenhu­is.
heeft alleen via de computer contact met zijn ouders.FOTO
JAAHans FOTO JAN AUMAN Boven: Hans (met pet) in gelukkiger tijden met enkele van zijn medebewone­rs van het Vriendenhu­is. heeft alleen via de computer contact met zijn ouders.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium