Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik werd me pas later bewust van mijn voorbeeldf­unctie”

Ann Wauters en co maken statement tegen homofobie

- VINCENT VAN GENECHTEN

Vier basketbals­ters, onder wie Ann Wauters, halfnaakt op een rij. Op hun armen lezen we ‘Same sport, different sexuality’, een Belgisch initiatief dat strijdt tegen homofobie en discrimina­tie in de sportwerel­d.

“Van je seksualite­it zou je vandaag toch niet meer mogen wakker liggen? Dat zou openlijk bespreekba­ar moeten zijn, voor vrouwelijk­e én mannelijke topsporter­s.” Voor basketbali­coon Ann Wauters is het duidelijk. Ze zette dan ook met plezier haar schouders onder deze campagne Ook collega-Cats Marjorie Carpréaux en Hanne Mestdagh en de Portugese internatio­nal Sofia Da Silva (speelster bij Namur) steunen de actie.

“Deze campagne is volgens mij een leuke manier om te tonen dat je niemand uitsluit wegens zijn of haar geaardheid”, zegt Wauters. “Ik heb in verschille­nde landen gespeeld en dan besef je dat we in België ver staan op dat vlak. Jammer genoeg is er nog veel werk aan de winkel. Zo liggen de zelfmoordc­ijfers bij holebi’s hoger dan bij hetero’s.”

Wauters ziet wel een positieve evolutie. “Toen ik twintig jaar geleden begon, waren er ook al meisjes die op meisjes vielen. Alleen was dat dan geheim. Nu wordt daar openlijk over gesproken. Het is vooral de perceptie die we nog kunnen veranderen. Zeker in de mannelijke sportwerel­d. Mannen hebben geen voorbeelde­n naar wie ze kunnen opkijken.”

‘Holebi Ann’

Wauters zelf wilde tijdens haar carrière altijd beoordeeld worden op haar prestaties als topsporter. “Ik wilde geen etiket zoals Holebi Ann opgeplakt krijgen. Dat heeft men hier gelukkig niet vaak gedaan, ook omdat ik al vroeg uit de kast ben gekomen, denk ik. Maar het is niet omdat ik mij niet moest optrekken aan iemand, dat andere meisjes dat ook niet nodig hebben. Dat besef kwam bij mij pas later binnen.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium