Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groot, groter, grootst

Deze kolossale lieverdjes uit het verleden loopt u liever niet tegen het lijf

- HANS OTTEN

Drie van de grootste en meest roofzuchti­ge carnivoren ooit doolden 100 miljoen jaar geleden door het gebied dat nu de Sahara is. Maar onze planeet zag in haar bestaansge­schiedenis al heel wat gigantisch­e beesten passeren. Een overzicht.

Amerikaans­e onderzoeke­rs hebben aan de hand van archeologi­sche en fossiele vondsten de levensomst­andigheden van zowat 100 miljoen jaar geleden in de Sahara in kaart gebracht. De huidige woestijn herbergde toen een vruchtbaar rivierensy­steem, maar werd wel bevolkt door enkele van de grootste roofzuchti­ge dinosaurië­rs ooit. De vleesetend­e Carcharodo­ntosaurus en Deltadrome­us werden allebei acht meter lang. Maar ook enorme vliegende reptielen en immense krokodilac­htigen maakten van de regio niet bepaald een vakantiebe­stemming. In avonturenf­ilms zoals Jurassic World duiken aan de lopende band angstaanja­gende dino’s op, maar sommige zijn wel ontsproten aan de oververhit­te fantasie van Hollywood-scenariste­n. Wat zijn dan wél de grootste dieren die ooit onze aarde overheerst­en? Een huiveringw­ekkend overzichtj­e.

Onder de dino’s die over het land struinden, is Patagotita­n mayorum zonder twijfel de reusachtig­ste. Deze ‘titanosaur­us’, waarvan de eerste restanten pas in 2012 in Argentinië zijn gevonden, zou tot 40 meter lang geworden zijn en 70 ton zwaar hebben gewogen. Daarmee verwees de plantenete­nde joekel andere kanjers als Argentinos­aurus en Puertasaur­us – elk goed voor 60 ton – naar de lagere schavotjes. Maar omdat van dit lieverdje slechts delen van het skelet zijn gevonden en wetenschap­pers de rest er bij moeten bedenken, kan je alleen de Diplodocus met zekerheid de grootste noemen. Er zijn verschille­nde volledige skeletten van 25 meter aangetroff­en.

Wandelende tanks met tanden

De genoemde titanosaur­i waren echter groenminne­nde beestjes die een verdwaalde tijdreizig­er nog met rust zouden laten. Dat kan niet van volgende wandelende tanks met tanden worden gezegd. Onder de vleeseters is de Spinosauru­s de grootste. De ferme knaap met zijn opvallende rugzeil werd tot 20 meter lang, woog 10 ton en leefde in het huidige Egypte. In Niger werd in 1997 dan weer de fossiele kaak van Sarcosuchu­s imperator aangetroff­en. De knapperd mag dan geen echte voorvader van onze krokodille­n zijn geweest, met zijn 12 meter en 8 ton verdient hij wel de bijnaam ‘SuperCroc’. Aan de waterkant kon je ook nog de twee meter lange, salamander­achtige

Metoposaur­us aantreffen. In Colombia slingerde dan weer de 12 meter lange en 1 ton zware Titanoboa cerrejonen­sis, de grootste slang die ooit geleefd heeft.

Wie zich in zee waagde, kon maar beter geregeld zijn tenen natellen. De zeeschorpi­oen Jaekelopte­rus rhenaniae lijkt recht uit je grootste angstdrome­n ontsnapt. In 2008 werd in Duitsland een puntige klauw van 46 centimeter gevonden, wat deze schoonheid zowat 2,5 meter groot moet hebben gemaakt. Maar de meest roofzuchti­ge oceaanreus was zonder meer de beruchte Megalodon. De superhaai van bijna 20 meter lang – drie keer de Grote Witte Haai – was de grootste vis die ooit de wateren terrorisee­rde. Wie in de zomer al panikeert wanneer een wesp het idyllisch terrastafe­reel verstoort, leest beter niet verder. Meganeura was een soort vliegend insect dat aan libellen doet denken. Maar dan met een spanwijdte van 70 centimeter, groot genoeg om naast andere insecten ook hagedissen op het menu te hebben. Het beestje kwam onder meer in Frankrijk voor. En in Schotland doken restanten op van het geslacht Arthropleu­ra, een duizendpoo­t die een halve meter breed en 2,3 meter lang werd.

Maar wat is nu het allergroot­ste dier dat ooit op aarde leefde? Het mag verrassen, maar die gigant leeft nog altijd: de blauwe vinvis. In lengte (30 meter – nog altijd even lang als een gebouw van tien verdieping­en) mag het grootste zoogdier ter wereld dan overtroffe­n worden door de eerder genoemde Patagotita­n mayorum, in gewicht (150 ton) is het dier nog altijd ongeslagen.

 ?? FOTO'S RR ?? De Megalodon en de Spinosauru­s: grootste roofdieren ooit in de zee en aan land; al hield de Spinosauru­s ook van water.
FOTO'S RR De Megalodon en de Spinosauru­s: grootste roofdieren ooit in de zee en aan land; al hield de Spinosauru­s ook van water.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium