Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpena­ar Bruno Holthof: “In september een vaccin, eind dit jaar inenting”

Antwerpse Bruno Holthof, baas van universita­ire Oxford-ziekenhuiz­en, jaagt op vaccin

- JENS VANCAENEGH­EM

In de wereldwijd­e wedloop naar een vaccin tegen het coronaviru­s is er één Belg die op kop van het peloton rijdt: Antwerpena­ar Bruno Holthof. De directeur van de universita­ire Oxford-ziekenhuiz­en en voormalig topman van ZNAziekenh­uizen zegt onomwonden dat een vaccin tegen september haalbaar is. “Tegen eind dit jaar willen we alle Britten gevaccinee­rd hebben”, zegt hij. “En hopelijk kunnen we gelijktijd­ig uitbreiden naar andere landen, ook naar België.”

Zowat 120 experiment­ele vaccins tegen het coronaviru­s zijn in de maak. Farmareuze­n, kleinere biotechbed­rijven en universite­iten hebben zich vol overgave geworpen in de race naar een vaccin dat de corona-pandemie moet indijken. Toch is er maar één speler die nu al durft te zeggen dat een vaccin tegen september mogelijk is: de universite­it van Oxford en het bijhorende ziekenhuis­netwerk. Aan het hoofd van dat ‘UZ Leuven van Oxford’ staat arts Bruno Holthof, die tot vijf jaar geleden aan het hoofd stond van de Antwerpse ziekenhuis­groep ZNA. In normale tijden ontfermt de Belg zich over 12.000 personeels­leden, 1,4 miljoen patiënten en een jaarlijkse omzet van 1,1 miljard euro. Vandaag gooit hij zich passioneel mee in de strijd tegen corona. “We willen impact hebben en de uitkomst van deze crisis bepalen”, zegt hij.

Staan jullie het verst van alle spelers?

“Ja, daar ben ik vrij zeker van. In januari van dit jaar zijn we de genetische code van het virus beginnen ontrafelen. Vier maanden later zijn we ons vaccin al aan het testen op mensen. Dat is razendsnel. Normaal duurt dit proces tien jaar. Dat kan maar omdat we alle stappen die nodig zijn voor de ontwikkeli­ng van een vaccin nu parallel in gang zetten.”

Hoe hoopgevend zijn de eerste resultaten?

“Die zijn heel positief. We hebben het vaccin al toegediend aan zes resusaapje­s, omdat die het meest de mens benaderen. Daarna kregen ze hoge dosissen van het coronaviru­s. Een maand later zijn ze allemaal kerngezond. Intussen zijn we ook al volop begonnen met tests op mensen. Tegen eind mei willen we al aan de laatste testfase beginnen bij circa 5.000 mensen.”

Waarom gaat het bij jullie zo snel?

“We hadden al een basisvacci­n liggen, ontwikkeld door ons ‘Jenner Institute’ tegen het MERS-coronaviru­s (dat in 2012

voor het eerst opdook, red.). Dat is nooit in productie gekomen omdat de uitbraak is gaan liggen, maar het is wel veilig bevonden voor mensen. Het komt erop neer dat we mensen injecteren met een genetisch gemanipule­erd verkoudhei­dsvirus, waarin een stukje code van het virus is ingebouwd. Eigenlijk onschadeli­jk, maar ons lichaam denkt dat het om het gevaarlijk­e Covid 19virus gaat en maakt antistoffe­n aan.”

“Al van bij de uitbraak van het nieuwe coronaviru­s in Wuhan waren Oxford-onderzoeke­rs bezig met de genetische analyse van het virus. Daardoor kon een andere onderzoeks­groep snel bepalen welk stuk van die code verantwoor­delijk is voor de stekels op het virus. Cruciale informatie, want het is door die stekels dat het virus menselijke cellen binnendrin­gt. Door dat stukje code in het verkoudhei­dsvirus in te bouwen, maken we de stekels onschadeli­jk. We staan maar waar we nu staan dankzij de inzet van ongelofeli­jk veel mensen.”

Wat is uw rol in de ontwikkeli­ng van het vaccin?

“Zoals die van elke CEO: in overleg met het hoofd van de divisie medische wetenschap­pen van de universite­it heb ik besloten om snel te schakelen en om alle beschikbar­e middelen en mensen die nodig zijn voor de bestrijdin­g van deze pandemie in te zetten. Alle medewerker­s van de universite­it en het ziekenhuis zijn bezig met Covid19.”

Hoe graag wilt u als eerste een vaccin?

“Ik ga niet ontkennen dat we enorm fier zouden zijn mochten we het eerste werkende vaccin hebben, maar voor ons is er geen sprake van een commerciël­e strijd. We delen onze kennis met iedereen die meedoet met het globale initiatief van de WHO (Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie, red.).

Dat bepaalt dat bedrijven geen winst mogen maken met een vaccin zolang de epidemie woedt. Alle grote farmabedri­jven schreven zich daarop in.”

“Ik heb net nog gesproken met Paul Stoffels van Johnson & Johnson (de Belg die aan het hoofd staat van de onderzoeks­afdeling van de farmareus, red.). Zij werken aan een gelijkaard­ig vaccin. Mocht het onze falen, dan hopen we dat zij wél slagen.”

Wat kan er nog fout lopen?

“Er moet nog voldoende virus in omloop zijn om de doeltreffe­ndheid van het vaccin te testen. Dat is moeilijk aangezien iedereen in lockdown zit. We overwegen om het in de huidige fase te testen op onze verplegers en dokters omdat zij wel nog een relatief risico lopen om besmet te geraken. En dan moet uiteraard nog blijken dat het effectief werkt voor mensen.”

Wanneer kunnen jullie op grote schaal vaccins ontwikkele­n?

“Als alles goed loopt, kunnen we in september het vaccin op de markt brengen. We werken nu samen met het farmabedri­jf AstraZenec­a voor de productie en hopen tegen eind dit jaar álle Britten te kunnen vaccineren (circa 68 miljoen mensen,

red.). AstraZenec­a zal de onderhande­lingen voeren met andere regeringen, maar we hopen het vaccin zo snel mogelijk in zo veel mogelijk landen te distribuer­en. Ook in België zijn al gesprekken gestart. Als Belg hecht ik er veel belang aan dat het ook in België ter beschikkin­g komt. ”

Hoeveel zal ons dat kosten?

“Als consument niets. De vaccins zijn gefinancie­rd door de overheden die deelnemen aan het initiatief van de WHO en worden wellicht gratis ter beschikkin­g gesteld.”

Bruno Holthof

Topman Oxford-ziekenhuiz­en

“We zouden fier zijn mochten we het eerste werkende vaccin hebben, maar er is geen sprake van een commerciël­e strijd.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium