Gazet van Antwerpen Stad en Rand

10.000 Antwerpse bedrijven dreigen te moeten sluiten

Studie Graydon: redding kan alleen met overheidss­teun

- SACHA VAN WIELE

10.091 bedrijven met een zetel in Antwerpen dreigen te moeten sluiten als gevolg van de coronacris­is en de lockdown. Dat is één op de zes bedrijven. Een sluiting afwenden kan alleen met extra overheidss­teun. Daarnaast is het bij 32% van de bedrijven echt wel kantje boord. Bij de detailhand­el en de horeca is er geen kaalslag in Antwerpen, maar beide sectoren betalen wel een zware prijs. De zwaarst getroffen sectoren zijn de transport, overslag en opslag. Dit blijkt uit de impactscor­e van bedrijfsda­ta-expert Graydon.

Van de 60.875 bedrijven met een zetel in Antwerpen-Stad riskeert een op de zes de economisch­e gevolgen van de coronacris­is niet te overleven zonder bijkomende steun. Bij 32% is het kantje boord. De klappen vallen vooral in de sectoren transport, overslag en opslag, maar sommige sectoren halen ook een voordeel uit deze gezondheid­scrisis.

Deze berekening­en komen van de bedrijfsda­ta-expert Graydon.

Op basis van alle beschikbar­e gegevens ontwikkeld­e Graydon een impactscor­e. Die geeft een beeld van de overleving­skansen van een bedrijf tijdens de coronacris­is. Het is onder meer op basis van deze score dat nationale en lokale overheden hun strategie bepalen rond ondersteun­ende maatregele­n aan de bedrijfswe­reld.

In deze cijfers over de economisch­e motor van Vlaanderen is al rekening gehouden met de al genomen steunmaatr­egelen. Zo blijkt dat van de 60.875 bedrijven er 10.091 deze crisis niet zullen overleven als ze geen extra overheidss­teun krijgen. De nuance is wel dat een deel al in slechte papieren zat vóór het uitbreken van de coronacris­is. Bij 32% van de Antwerpse bedrijven is het alle hens aan dek, want voor hen zal het kantje boord zijn. Antwerpen zit daarmee in de middenmoot van de dertien centrumste­den. Als we naar Vlaanderen kijken, dan zitten vijf op de zes bedrijven in de gevarenzon­e en dat ondanks de steun van de overheid.

“Het klopt dat Antwerpen het op zich zeker niet slecht doet”, zegt Eric Van den Broele, senior manager bij Graydon. “Dat is onder meer te danken aan de sterke positie van de havenbedri­jven. De zwaarste klappen vallen vooral in de sectoren transport, overslag en opslag. Die sectoren worden gekenmerkt door de kleine marges en weinige reserves. Ik maak mij zorgen voor de talrijke start-ups in Antwerpen. Kleine bedrijfjes met veel dynamiek en kennis. Zij dreigen overkop te gaan en te worden overgekoch­t door een buitenland­s bedrijf. Het gevolg is dat de kennis dan uit onze stad en het land verdwijnt.”

Horeca en detailhand­el

Hoewel het harde cijfers blijven, is er geen sprake van een kaakslag in de detailhand­el en de horeca. Twee sectoren waar zeker in Ant

werpen voor wordt gevreesd. Van de meer dan negenhonde­rd horecazake­n zit iets meer dan een vijfde in zeer slechte papieren. Zij dreigen het coronaviru­s niet te overleven. Ook hier de nuance dat de helft van deze zaken al voor de crisis kopje-onder dreigde te gaan, maar dat dit nu versneld zal gebeuren.

Antwerpen telt 953 bedrijven met een kantoor in de stad die actief zijn in de detailhand­el. 161 zitten momenteel in zwaar vaarwater. Iets meer dan vijfhonder­d zaken zullen de lockdown overleven. Het is volgens Van den Broele niet de kleine zelfstandi­ge die de zwaarste prijs zal betalen. “Typisch aan kleine bedrijven met verstand is dat ze over de jaren een serieuze oorlogskas hebben aangelegd. Zij weten dat ze voorbereid moeten zijn op bijvoorbee­ld een slecht seizoen of op werken in hun winkelstra­at. Het zijn vooral de ketens waar het grootste gevaar zit. Ik verwacht dat er meer gaten gaan vallen in het winkelaanb­od op de Meir, dan bijvoorbee­ld in de Kammenstra­at of Nationales­traat.”

Steunmaatr­egelen

Volgens Van den Broele moet de overheid bij het vastleggen van de steunmaatr­egelen vooral goed nadenken over de economisch­e toekomst van land, de regio, de steden en gemeenten.

“Om paniek te voorkomen bij het uitbreken van het coronaviru­s en de lockdown werd het signaal gegeven dat iedereen steun kreeg. Dat is begrijpeli­jk, maar niet vol te houden. Het zou de samenlevin­g voor generaties belasten. De overheid zal nu gerichter moeten handelen en zich de vraag stellen wat voor economie ze wil. Ga je bedrijven steunen die dankzij staatssteu­n immense bedragen uitbetalen aan hun aandeelhou­ders en nu op de eerste rij staan voor technische werklooshe­id? Wat met bedrijven die ook zonder deze crisis failliet zouden gaan? Ga je die nu ook steunen?”

Een oefening die ook de stad Antwerpen zal moeten maken, want het effect van lokale steun aan de bedrijven is minimaal.

“Het budget van een lokaal bestuur is beperkt”, zegt Van den Broele. “Organiseer je dan een pensenkerm­is voor alle bedrijven of kies je verstandig en efficiënt? Er zijn enkele opportunit­eiten. Een lokale overheid kan met een reglement sturen. Ze kan een bewuste keuze maken naar welke type winkels er wel steun gaat en naar welke niet. Je ziet trouwens nu al spookbedri­jven die bij de overheid aankloppen voor een hinderprem­ie.”

Opportunit­eiten

Ondanks de economisch­e schok ziet Van den Broele opportunit­eiten. Zo zijn er bedrijven die het goed doen. Niet verrassend zijn dat onder meer de koerierdie­nsten, die hun omzet met 10 tot 30% zien stijgen.

“De e-commerce is aan het boomen. Wat vooral positief is, is dat kleinhande­laars zich volop op de e-commerce hebben gesmeten. De lockdown zorgt voor een snellere lokale digitalise­ring. Lokale bedrijven vinden zo de weg naar hun klanten via korte bevoorradi­ngslijnen. De consument geeft de lokale economie een boost. Dit is ecologisch­er, maakt ons minder afhankelij­k van andere werelddele­n en zet de deur open naar een meer circulaire economie. Zowel de nationale als de lokale overheid kan dit nu via een slim beleid verder sturen”, zegt Van den Broele

Eric Van den Broele

Senior manager Graydon

“Het is voor de overheid niet mogelijk om alle bedrijven te blijven steunen. Ze zal nu gerichter moeten handelen en zich de vraag stellen wat voor economie ze wil.”

 ??  ??
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? “Niet de kleine winkeliers, maar wel de grote ketens ondervinde­n de grootste economisch­e gevolgen van de coronacris­is. Er zullen dus meer gaten vallen in het winkelaanb­od op de Meir (links), dan in de Kammenstra­at of de Nationales­traat (rechts)”, zegt Van den Broele.
FOTO WALTER SAENEN “Niet de kleine winkeliers, maar wel de grote ketens ondervinde­n de grootste economisch­e gevolgen van de coronacris­is. Er zullen dus meer gaten vallen in het winkelaanb­od op de Meir (links), dan in de Kammenstra­at of de Nationales­traat (rechts)”, zegt Van den Broele.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium