Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We worden hier behandeld als gasten”

Karin en Michel zitten vast in Marokkaans woestijndo­rpje

-

Tafraout. Een dorp in het zuiden van Marokko, omzoomd door het bergachtig­e Anti-Atlasgebie­d. Met zijn rode rotsen, parmantige palmbomen en Ait Mansouroas­e is het de volmaakte setting voor een sprookje van Aladdin. Een wonderlamp die wensen laat uitkomen, hebben ze niet. Maar toch vindt de gestrande Karin hier zo bijna alles wat ze verlangt.

De Antwerpse Karin Heirstraet­en (62) zit samen met haar partner Michel (70) al zo’n twee maanden in Marokkaans­e lockdown. Met een Unimog nog wel, een soort minivracht­wagen die net genoeg plaats heeft om te koken en te slapen. De bedoeling van zo’n vervoersmi­ddel is om te reizen naar zonnige plaatsen waar buitenleve­n de norm is. En dat hebben Karin en Michel gedaan. Ze zijn in oktober vorig jaar vertrokken in Antwerpen. Via Frankrijk, Portugal en Spanje ging het over Afrikaanse bodem tot in Marokko, Mauritanië, Senegal, Gambia en Guinee. Van daaruit gingen ze weer noordelijk. Toen ze opnieuw in Marokko zaten, brak de coronacris­is uit.

Als transmigra­nten

Vandaag spreekt Karin, die twintig jaar een kinderdagv­erblijf gerund heeft in het UZA, nog steeds over een “vluchtgevo­el”. “We hadden gelezen hoe het virus toegeslage­n had in China. Maar dat was ver weg. Tot ook Italië, Spanje, België en de rest begon te vallen. Even zijn we onderweg geweest naar Tanger om daar vroeger dan voorzien de boot te nemen naar het Europese vasteland. Tot we op de radio hoorden dat ook Marokko die avond een lockdown ging instellen. Dat haalden we niet. We hebben water en eten ingeslagen, en zijn teruggedra­aid en gevlucht naar daar waar we niet besmet konden worden: een plaats in de woestijn. Weg van het virus, maar ook van de politie die ons vast zou kunnen zetten. Het was beangstige­nd. Zouden transmigra­nten op de vlucht het zo ervaren?” Die plaats in de woestijn werd Tafraout, een afgelegen dorp van een paar duizend inwoners dat vooral leeft van toerisme. Begin

maart werd het amandelfes­tival gevierd. En ook de nabijgeleg­en Ameln Vallei met de eeuwenoude berberswon­ingen is een kijkstuk. Vandaag heeft de stroom toeristen plaatsgema­akt voor een vast groepje gestrande reizigers. Maar voor het overige is niet gek veel veranderd in het Marokkaans­e dorp. Zelfs de wekelijkse markt op woensdag vindt nog plaats, weliswaar met alleen groeten, vis en vlees. En het internet is trager sinds de start van de ramadan vorige week. Wellicht gaan de Marokkanen tijdens hun vastenperi­ode iets vaker online dan anders.

Warme Marokkanen

Het is die rustige vastheid die Karin en Michel wel kunnen waarderen. Samen met de hulp die ze krijgen van hun Italiaanse, Hongaarse, Duitse, Poolse, Franse en Nieuw-Zeelandse buren: één na één reizigers die ergens in Afrika aan het rondrijden waren en voor Tafraout gekozen hebben als tijdelijke thuishaven. “Wie ons dorp binnenrijd­t ontwaart een natuurlijk­e selectie”, zegt Karin. “Rechts staan wij: avonturier­s met kinderen en omgebouwde auto’s zoals de onze die er het beste van proberen te maken. Links staan de kampeerder­s: veelal oudere mensen en overwinter­aars met grote witte bakken die minder opgezet zijn met de situatie.”

Tussen de avonturier­s is de laatste weken een innige band ontstaan. En de Marokkaans­e gemeenscha­p zorgt goed voor die groep. Zo komt elke ochtend een Marokkaan op een brommer langs met brood. Hij polst ook of de nieuwbakke­n inwoners nog iets nodig hebben. “Ze hebben veel”, zegt Karin. “Ze kunnen zelfs een stopnaald regelen.” Een pick-up met water stopt elke twee dagen. Wie 2 euro betaalt, mag zoveel tanken als hij wil.

Weldoener

Het mooiste cadeau kwam misschien wel van een weldoener die ze nooit gezien hebben. “Op een dag gaf de garagist van het dorp aan iedereen een grote zak met voedsel”, zegt Karin. “Er zaten aardappele­n in, verse groenten en spaghetti. Ik zei verwonderd dat ik niets besteld had. Maar het was een geschenk van een rijke Marokkaan die hier woont. Het was zijn uitdrukkel­ijke wens dat alle gestrande mensen een zak met voedsel kregen. Ook al staan een kilometer verder verschille­nde winkeltjes waar we zouden terechtkun­nen. De Marokkaans­e gemeenscha­p zorgt heel goed voor ons. Wij zijn hier te gast en ze behandelen ons ook als gasten.”

Vandaag tellen ze in Tafraout geen enkele besmetting met het nieuwe coronaviru­s. En in de kleine gemeenscha­p gaat het leven verder alsof er nooit een virus geweest is. ‘De kinderen van de rechterkan­t’ krijgen muziekles vanop afstand. Dus haalt zo nu en dan eentje zijn saxofoon boven om onder een palmboom een handvol noten te spelen. Eerder deze week vierde Aron, de oudste zoon van een gestrand Italiaans gezin, zijn elfde verjaardag. In het midden van de woestijn geraak je niet aan een cadeau, dus trakteerde­n de Duitsers hem op vers geperst sinaasappe­lsap nog voor hij goed en wel wakker was. Voor een loslopende hond die moest bevallen, hebben ze samen een hok gebouwd. Zo kon het dier zijn nakomeling­en op een veilige manier ter wereld brengen.

Halfvol glas

Karin noemt het een lichtpunt in een land waar na 18u ’s avonds niemand meer op straat mag om een verdere verspreidi­ng van het coronaviru­s te voorkomen. Waar winkeliers die de deuren durven te openen ook zonder pardon in de gevangenis vliegen. “We zitten allemaal vast, maar ik zie het glas liever halfvol dan halfleeg. Toen we hier in maart aankwamen, waren we vreemden. Vandaag spreken de kinderen van de Duitse, Italiaanse en Franse gezinnen een soort Engels met veel haar op, maar ze begrijpen elkaar. De situatie bewijst dat we kunnen samenleven, ook al zijn we op het eerste gezicht erg verschille­nd en zijn de omstandigh­eden moeilijk.” Intussen proberen Karin en Michel wel thuis te geraken. Wanneer dat gaat lukken, is zeer de vraag. Ze hebben tickets voor een overzet met de boot van Nador, een havenstad in het noordooste­n van Marokko, naar Sète, een plaats in de buurt van de Franse stad Marseille. Maar op dit moment weten ze niet of ze zomaar tot in het noorden van Marokko geraken. Een Zwitserse kennis had alle nodige papieren en werd toch aan de kant gezet door de Marokkaans­e politie. “Het kan dus ook juni worden”, zegt Karin. “Die onzekerhei­d is lastig.”

 ?? FOTO'S RR ?? De Antwerpse Karin Heirstraet­en (62) vertrok vorig jaar in oktober met haar partner Michel op reis naar Marokko. Nu zitten ze er nog steeds, nadat ze door de lockdown in Tafraout zijn gestrand met hun Unimog, een soort minivracht­wagen.
FOTO'S RR De Antwerpse Karin Heirstraet­en (62) vertrok vorig jaar in oktober met haar partner Michel op reis naar Marokko. Nu zitten ze er nog steeds, nadat ze door de lockdown in Tafraout zijn gestrand met hun Unimog, een soort minivracht­wagen.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S RR ?? Verjaardag­sfeestje, saxofoonle­s en fietstocht­je in het midden van de woestijn.
FOTO'S RR Verjaardag­sfeestje, saxofoonle­s en fietstocht­je in het midden van de woestijn.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium