Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De mensen zijn ons heel dankbaar”

Gudrun en Patrick vangen reizigers op in hun Spaans vakantiehu­is

-

Gudrun Cattoir en Patrick Luyckx uit Antwerpen baten al zes jaar een pracht van een vakantiewo­ning uit in Garriguell­a, een dorp in het Spaanse Catalonië. Vandaag soigneren ze geen toeristen tussen de authentiek­e waterputte­n, maar gestrande reizigers op doorreis met de auto. Ze hebben meer dan dertig mensen een veilige nacht gegeven.

Vakantiewo­ning Molletero, een gerenoveer­de olijfoliem­olen, kan tot dertig personen ontvangen, maar is sinds het begin van de coronacris­is op slot en dat blijft zo tot juni. Gudrun en Patrick (51) mogen wél zorgverlen­ers en gestrande reizigers onderdak geven. Om toch een beetje te kunnen helpen, registreer­den ze zich op verhuurpla­tform Airbnb als mogelijke verblijfpl­aats.

Ze vragen 60 euro voor een overnachti­ng voor twee personen. Het poetsen volgens de normen van de CDC, het Amerikaans­e Centers for Disease Control and Prevention, is inbegrepen. Het is een peulschil voor een domein met luxebadkam­ers, moderne keukens en een omvangrijk zwembad met ligeiland en jets. “We liggen dicht tegen de grens van Spanje met Frankrijk, op 1.200 kilometer van Antwerpen”, zegt Gudrun. “Voor veel mensen is dat de perfecte plaats om te overnachte­n.”

Bang in de auto

Intussen hebben Gudrun en Patrick 31 reizigers te slapen gelegd die met de auto op weg waren naar huis. Elk had een eigen reden om de benen te nemen in Spanje: de huur van het huis of het appartemen­t loopt af, de medicatie is op, de schrik om in een vreemd land in het ziekenhuis te belanden. Tot en met het gras dat thuis te hoog staat en de latente vrees dat straks weleens krakers in het huis in België kunnen zitten. Er waren schrijnend­e verhalen. Zoals een Waalse vrouw die van het ene moment op het andere geweigerd werd in een Airbnbkame­r die ze gereservee­rd en betaald had. “Ze heeft een tijd op een parking geslapen in haar auto. Zij en haar 14-jarige zoon hebben afwisselen­d de wacht gehouden. Ze waren doodsbang, maar ook te uitgeput om nog verder te rijden.”

Gudrun zegt dat veel mensen onderweg in Spanje kiezen om in de auto te slapen. Net omdat nog maar weinig verblijfpl­aatsen open zijn. “En met wat ik gezien heb, was dat niet voor iedereen mogelijk. De veelal oudere gasten hadden apparaten tegen slaapapneu bij, zelfs extra zuurstof. Ze hadden een ijskast nodig voor hun insulinesp­uiten. Naar de wc gaan, hebben ze in de bosjes gedaan. In Spanje kun je wel tanken en iets in de winkeltjes kopen, maar de wc’s zijn op slot.”

Balletjes in tomatensau­s

Wie de afgelopen weken bleef overnachte­n in Molletero, werd verzorgd als een koning. “Patrick kon het niet aanzien dat onze gasten weer moesten vertrekken zonder verse voeding. Hij heeft een paar kippen gekocht om verse bouillon te kunnen maken. Zijn grootmoede­r had hem geleerd dat bouillon van duiven ideaal was om aan te sterken. Maar we konden nergens duiven vinden. Dus werd het kippensoep.” Daarna stonden verse balletjes in tomatensau­s met verse puree en een zelfgemaak­te cheesecake op het menu. “Een succes”, zegt Gudrun. “Drie vrouwen hebben al gevraagd naar het recept van Patricks balletjes in tomatensau­s. Het eten wordt overigens aangeboden in covid-style: in de ijskast zodat mensen het gewoon even moeten opwarmen. Het ontbijt staat klaar op het aanrecht en in de ijskast.” Gudrun en Patrick hopen in juli weer toeristen te mogen ontvangen in hun vakantiewo­ning. “Spanje rolt een stappenpla­n uit met 30 juni als eindpunt. Wij hebben het voordeel dat we met de auto te bereiken zijn en dus niet zo afhankelij­k zijn van vliegtuigm­aatschappi­jen. Ondertusse­n zoeken we samen met onze gasten naar hotels voor een tweede tussenstop. In Frankrijk en Maastricht bijvoorbee­ld, voor onze gestrande noorderbur­en. Als blijkt dat onze gasten de taal niet machtig zijn, bellen we zelf naar de verblijfpl­aats. De mensen zijn ons heel dankbaar.”

Gudrun Cattoir

Antwerpse in Spanje

“In de auto slapen is niet voor iedereen mogelijk. De veelal oudere gasten hebben apparaten tegen slaapapneu bij of een ijskast nodig voor hun insulinesp­uiten.”

 ?? FOTO'S RR ?? Gudrun Cattoir voor haar vakantiewo­ning Molletero, een gerenoveer­de olijfoliem­olen.
FOTO'S RR Gudrun Cattoir voor haar vakantiewo­ning Molletero, een gerenoveer­de olijfoliem­olen.
 ?? FOTO RR ?? Patrick verwent zijn gasten met verse balletjes in tomatensau­s.
FOTO RR Patrick verwent zijn gasten met verse balletjes in tomatensau­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium