Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mondkapjes­maffia

-

De Antwerpse politie heeft sinds de lockdown al verschille­nde partijen beschermin­gsmaskers in beslag genomen, omdat ze door slagers, nachtwinke­luitbaters en ander gajes tegen woekerprij­zen te koop werden aangeboden. Zo was er een slager in de Seefhoek die er niet voor schroomde om 50 euro te vragen voor een mondkapje, waarvoor de ziekenhuiz­en om en bij de 0,70 euro moeten neertellen. De inbeslag genomen mondmasker­s schonk de politie aan het zorgperson­eel in de ziekenhuiz­en en andere instelling­en. Fijn zo, want tegen de tijd dat Maggie De Block, Philippe De Backer, Koen Geens of Wouter Beke erin slagen een lot deugdelijk­e maskers te bestellen, zijn er wellicht geen mondmasker­s meer nodig. Als we wachten op deze Junta der Onbekwamen, is de halve Belgische bevolking wellicht uitgestorv­en. Of is er een vaccin voorhanden, dat we tegen een spotprijsj­e van 57,80 euro kunnen gaan afhalen aan ingang 2 bij Janssen Pharmaceut­ica, Turnhoutse­weg in Beerse.

Het onvermogen van onze politieke leiders om zorgverlen­ers, kleuterjuf­fen of bejaardenh­elpers te voorzien van beschermin­gsmiddelen staat in schril contrast met de bijna absurde controledr­ang die sommigen aan de dag leggen om de bevolking te koeioneren. Pieter ‘Duterte’ De Crem had graag dat u in uw eigen hof ging fietsen, in plaats van op de openbare weg. Hoofdsjamp­etter Nico Paelinck vond het Franse model wel aantrekkel­ijk, mits wat aangescher­pt. Paelinck vond dat per koninklijk besluit moest worden bepaald hoeveel centimeter de burger over zijn eigen dorpel mocht stappen. Niet omdat dat per se beter zou zijn om het virus te bestrijden, maar gewoon omdat dat leuker zou zijn voor de flikken aan de kust. Die hebben in de zomermaand­en al niet meer te doen dan het wegslepen van wat auto’s van dagtoerist­en, maar nu het land al acht weken in lockdown leeft, valt er van Knokke tot De Panne helemaal niks meer te beleven. Psychologe­n hebben al een mooie naam bedacht voor die overcompen­satie: het syndroom van Paelinck-De Crem.

Het syndroom Paelinck-De Crem begint nu ook bij sommige parketten toe te slaan, als ware het een virus. Bij het parket in Namen neemt men tegenwoord­ig de smartphone­s in beslag van mensen die betrapt worden op het samenschol­ingsverbod. Die telefoon werd immers gebruikt om een misdrijf te plegen, zo redeneert het parket. Dat impliceert dat de politie dus ook in uw smartphone gaat kijken of u niet stiekem WhatsAppbe­richtjes hebt uitgewisse­ld. Nog even, en Koen Geens en Pieter De Crem zullen aankondige­n dat het afluistere­n van telefoons ook zou moeten kunnen voor corona-inbreuken.

En alsof er in Antwerpen ook niks meer te beleven valt, werd bij een volstrekt bonafide handelaar een aanzienlij­ke stock van tienduizen­den mondmasker­s in beslag genomen. Verkocht hij aan woekerprij­zen, zoals de beenhouwer uit Antwerpen-Noord? Neen, hij verkocht ze aan 1 euro per stuk, met een paar cent winst. Verkocht hij dan gevaarlijk­e brol, zoals minister De Backer er kocht met uw centen? Neen, de man verkocht eersteklas chirurgisc­he maskers.

Net daar zat het probleem. De verkoop van chirurgisc­he maskers is niet toegestaan voor particulie­ren. Althans, nog niet. De arme handelaar had vernomen dat de regering de verkoop van chirurgisc­he maskers zou toestaan, maar die regeringsb­eslissing is pas vanaf 4 mei van kracht. De Antwerpse handelaar was een paar dagen te vroeg, en dus werd zijn hele voorraad meegenomen. Tegen de tijd dat het parket zijn maskers weer zal vrijgeven, is de halve Belgische bevolking wellicht uitgestorv­en. Of is er een vaccin voorhanden, dat we tegen een spotprijsj­e van 57,80 euro kunnen gaan afhalen aan ingang 2 van Janssen Pharmaceut­ica, Turnhoutse­weg in Beerse.

Eén aan de georganise­erde misdaad gelieerde sector heeft zich ondertusse­n ook op de handel in mondkapjes gestort: het voetbal. Club Brugge, Antwerp en KV Mechelen, bijna elke sjotterben­de denkbaar lanceert zijn eigen mondmasker. En of het nu Chinese brol is of topkwalite­it, de clubs vragen prijzen die het woord ‘woeker’ verlegen zouden maken. Wat houdt het duo De Crem-Paelinck tegen om binnen te vallen in de fanshops van deze mondkapjes­maffia?

 ??  ?? Elke zaterdag gunt misdaadjou­rnalist Joris Van der Aa u een blik in de Antwerpse onderwerel­d.
Elke zaterdag gunt misdaadjou­rnalist Joris Van der Aa u een blik in de Antwerpse onderwerel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium