Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als een Volvo moet remmen voor een ruimteschi­p

- (jbou)

De robots die er in rondstruin­en zijn misschien indrukwekk­end, op veel vlakken is het kabbelende Tales from the Loop vooral anti-sciencefic­tion. Net dat maakt deze retrofutur­istische Amazonreek­s stiekem zo intrigeren­d.

Ligt er in jouw tuin hooguit wat bouwpuin onder de gazon, dan schuilt er in het doorsnee slaperige Amerikaans­e stadje geheid een topgeheim labo onder het rozenperkj­e. Na Hawkins (Stranger

Things) hebben ook de bewoners van Mercer, Ohio, prijs; ook al in de eighties trouwens. Zij delen een afscheidin­g met de geheimzinn­ige Loop: een machine die de mysteries van het universum probeert te ontrafelen, en zodoende al eens tijd en ruimte durft te vervormen. Ondertusse­n gaat hun leven z’n gangetje, al struint er wel eens een gigantisch­e robot door de straten. Klinkt en ziet er bekend uit? Tales from

the Loop is dan ook gebaseerd op de digitale kunstwerkj­es van Simon Stålenhag. Die Zweed voorziet de idyllische taferelen uit zijn jeugd van een streep futurisme, en werd daarmee een internetse­nsatie. Een Volvo die moet remmen voor een ruimteschi­p: in Stålenhags wereld botst het alledaagse met het vreemde. Amazon zag er ook wel iets in; een nieuwe concurrent voor Stranger Things of Black Mirror bijvoorbee­ld. Maar Stålenhag en showrunner Nathaniel Halpern (zie ook: de bijzondere superhelde­nserie Legion) zijn net geïnteress­eerd in het verder inkleuren van dat andere deel van zijn prenten: de mensen.

De retrofutur­istische decors zijn slechts dat; het toneel om acht afzonderli­jke verhalen te vertellen van omwonenden wiens leven door The Loop veranderd wordt. Een meisje dat moet tijdreizen om haar mama te vinden, of een opa die zijn kleinkind slecht nieuws overmaakt. Op de achtergron­d zoemt de toekomst, maar het hier en nu vormt het kloppende hart.

Dat levert bijwijlen kabbelende tv op. Wie zijn sciencefic­tion met knallen en lasers verkiest, zal nog eerder zijn gading vinden op Platteland­sTV. En voor de bekende koppen – Jonathan Pryce niet nagelaten – hoef je het ook niet te doen. Maar wie Tales op zijn beloop laat, wordt beloond met een beeldschon­e en intrigeren­de scifitrip.

Tales from the Loop, nu te zien op Amazon

Prime Video.

 ??  ??
 ?? FOTO'S RR ?? Tales from the Loop: op de achtergron­d zoemt de toekomst, maar het hier en nu vormt het kloppende hart.
FOTO'S RR Tales from the Loop: op de achtergron­d zoemt de toekomst, maar het hier en nu vormt het kloppende hart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium