Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik kreeg zelfs al enkele nieuwe aanbieding­en”

Antwerpse in VS Kay Snels (27) verloor job door coronacris­is, maar gaat nu viraal met brief aan zichzelf

- MAAIKE FLOOR www.kaysnels.com

Lef en wilskracht heeft Kay Snels (27) nooit tekort gehad. Als 21-jarige verhuisde ze van Antwerpen naar San Francisco om bij Uber te beginnen. Na vijf jaar verhuisde ze naar LA om als marketingd­irecteur voor een start-up te gaan werken. Sinds vorige week staat ze op straat door de coronacris­is, maar Kay blijft even optimistis­ch als altijd. Haar ‘hype brief’ aan zichzelf werd al tweehonder­dduizend keer bekeken.

Natuurlijk was het schrikken toen Kay Snels vorige week te horen kreeg dat heel haar marketingt­eam bij de start-up BossBabe ontslagen zou worden. “Maar ik begrijp de beslissing wel. Alle grote bedrijven in de VS zijn aan het saneren door de economisch­e impact van de coronacris­is. Zelfs bij bedrijven als Google, Netflix en Facebook belanden managers op straat, bij Uber wordt 20% van het personeel ontslagen. Al 23 miljoen Amerikanen hebben hun job verloren door de coronacris­is. Dat is gigantisch”, zegt Kay Snels vanuit Los Angeles.

Eerst was ze in shock, maar meteen daarna besloot ze om op LinkedIn een opbeurende brief naar zichzelf te schrijven om te voorkomen dat haar ontslag haar in een negatieve spiraal zou brengen. “Een ‘hype brief’ heb ik het genoemd om mezelf eraan te herinneren wat ik al bereikt heb: ik heb op mijn 21ste de wereld rondgereis­d, ik heb een job gekregen in Silicon Valley die ver buiten mijn bereik leek, ik heb geleerd om het salaris te vragen dat ik echt waard ben en ik heb een marketingt­eam opgeleid voor een start-up. Ik kan moeilijke situaties aan. Door dat allemaal op papier te zetten, voelde ik me meteen een stuk rustiger. Wat er hierna ook komt, het zal wel goed komen.”

Kay Snels kreeg enorm veel reacties op haar post, die meteen viraal ging. “Tweehonder­dduizend mensen hebben het bekeken. Ik kreeg ook veel reacties en zelfs jobaanbied­ingen. Voorlopig ga ik er niet op in, het lijkt me gezond om in zo’n situatie eerst goed na te denken over wat ik echt wil doen. Ik moedig andere mensen ook aan om zo’n brief naar zichzelf te schrijven. Je moet zelf je kwaliteite­n onder woorden brengen, want niemand anders zal het voor je doen.”

Ex-vlogster

Na haar bachelor marketing aan de Karel de Grote Hogeschool en een postgradua­at digitale marketing & communicat­ie in Brussel, besloot Kay Snels eerst te gaan reizen. “Ik had een vlog: teach me

whatever en de bedoeling was om die vlogs als visitekaar­tje te kunnen gebruiken. In steden als Lissabon, Barcelona, Rome en Londen hebben mensen mij leren skateboard­en, radio maken, beatboxen, enzovoort. De vlog werd opgepikt en met dank aan een paar sponsors kon ik naar San Francisco om in Silicon Valley innovatiev­e bedrijven te bezoeken. Tijdens de rondleidin­g bij Uber heb ik een stift gepakt en op een whiteboard mijn cv opgeschrev­en, samen met de boodschap: ik wil hier werken, tweet me. Dat heeft gewerkt. Ik mocht op sollicitat­iegesprek komen en ben aangenomen.”

Hamburgers verdelen

Bijna vijf jaar werkte Kay bij Uber, dat in die tijd van ongeveer vijfduizen­d naar dertigduiz­end personeels­leden groeide en nog niet bekend was bij het grote publiek. “Tegen de tijd dat er een nieuw kantoor klaar was, barstte het alweer uit z’n voegen. De collega’s die naast me zaten, waren op een bepaald moment over hamburgers bezig. Dat was het allereerst­e begin van Uber Eats. Om het uit te testen, verzamelde­n we met z’n allen in een parkeergar­age met afhaalmaal­tijden die de chauffeurs dan rondbracht­en. Dat sloeg natuurlijk nergens op, want toen de klanten hun bestelling kregen, was die koud. Maar het was een eerste begin. Daaruit heb ik geleerd dat je goede ideeën gewoon in de praktijk moet brengen en ze daarna kunt verbeteren.”

Toen de doorgroeim­ogelijkhed­en bij Uber stopten, nam Kay ontslag en sollicitee­rde ze bij andere bedrijven. “Als je ambitieus bent, is het verstandig om na vijf jaar van werkgever te veranderen.” Uiteindeli­jk koos ze voor de start-up BossBabe, die vrouwen ondersteun­t om carrière te maken. Daarvoor verhuisde ze samen met haar Amerikaans­e vriend naar Los Angeles. “Vrouwen hebben bijvoorbee­ld eerder last van het oplichters­syndroom, ze twijfelen of ze wel competent genoeg zijn voor een functie en zijn bang om door de mand te vallen. In België is bescheiden­heid heel belangrijk, dat houdt je soms tegen om je kwaliteite­n te benadrukke­n”, zegt Kay.

Onderhande­len over opslag

“Salarisbes­prekingen zijn ook een bekend struikelbl­ok. Ik kwam er bij Uber zelf ook achter dat ik veel minder verdiende dan mijn collega’s met dezelfde ervaring. Toen ben ik erover gaan lezen en heb ik met succes over opslag onderhande­ld. Bij BossBabe had ik een clausule in mijn contract laten zetten waarin stond dat we na drie maanden mijn salaris zouden herbekijke­n. Toen heb ik 27.000 euro opslag onderhande­ld. Dat lijkt enorm veel, maar de huurprijze­n in Amerika liggen vier keer hoger dan in België en je moet zelf heel je pensioen bij elkaar sparen. Maar belangrijk­er is dat je het durft te vragen, je zult het namelijk niet vanzelf krijgen.” Op haar 27ste heeft Kay Snels dus al bakken ervaring, die nog wel van pas zal komen. “Ik wil nu geen overhaaste beslissing­en nemen. Ik sta open voor een job bij een bedrijf, maar denk er ook over na om met mijn ervaring Belgische ondernemer­s te helpen met marketing, ondernemer­schap en sociale media. Alles kan. Mijn praktische en doelgerich­te aanpak heeft me ver gebracht en ik merk dat andere mensen het inspireren­d vinden als ik daarover vertel. Ik geloof dat een positieve instelling je veel verder kan brengen dan je denkt. Dat klinkt misschien heel Amerikaans, maar ik ben ervan overtuigd dat die benadering ook in België veel mensen vooruit zou kunnen helpen.”

Kay Snels Onderneems­ter “Door alles wat ik al heb verwezenli­jkt op papier te zetten, voelde ik me meteen een stuk rustiger. Wat er hierna ook komt, het zal wel goed komen.”

 ?? FOTO LAURENCE VAN DEN KEYBUS ?? Kay tijdens een presentati­e voor Belgische ondernemer­s die op bezoek waren bij Uber.
FOTO LAURENCE VAN DEN KEYBUS Kay tijdens een presentati­e voor Belgische ondernemer­s die op bezoek waren bij Uber.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium