Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groene geheimen in uw achtertuin

-

Met elke zonnestraa­l worden we naar buiten gelokt, de tuin of de natuur in. En die natuur hoeft niet altijd ver weg te zijn, integendee­l. “Ze is soms veel dichter bij ‘ons kot’ dan we denken”, zegt groenexper­t Joeri Cortens. Uit zijn nieuwe gids De Natuur In plukken we tien tips om er ‘corona-proof’ op uit te trekken.

Joeri Cortens (44) woont met zijn vrouw en drie jonge kinderen in Herentals en is als educatief medewerker verbonden aan Natuurpunt. De Kempenaar nam als expert deel aan Wild van Dieren op VTM, was sidekick van Gert Verhulst in Het Zijn Net Mensen op Vier, en is momenteel regelmatig te horen in De Weekwatche­rs op Radio 2. Van Cortens’ hand verscheen zopas De natuur in. Ingedeeld per maand omschrijft de auteur in deze handige gids ontdekking­en in de natuur van de Lage Landen, inclusief dat prachtig stukje groen dicht bij jou en zelfs in je eigen tuin. “Verhalen over intrigeren­de planten en dieren worden afgewissel­d met originele tips om zelf de natuur in te trekken en voluit te genieten van het buitenleve­n.”

1. De omgekeerde paraplu

Je hoeft niet diep het bos in te trekken om beestjes te zien. Met een simpele paraplu kan je ze doeltreffe­nd vangen. Houd een effen zwarte of witte paraplu omgekeerd onder een tak van een boom of struik en klopt daar dan met een stok op. Dieren die op de tak zitten, vallen zo in het scherm. Met wat geluk zit er een bloedrode kniptor bij. “Kniptorren hebben een bijzondere ontsnappin­gstruc”, vertelt Joeri Cortens. “Ik leg hem op zijn rug in mijn handpalm. Na enkele ogenblikke­n plooit de kever zich bijna dubbel, spant zich aan en knipt met een goed hoorbaar geluid en een sierlijke salto weer op zijn zes poten.”

2. Fotosafari

Niet alle kinderen zijn er voor te vinden om een eindje te gaan wandelen. “Tenzij ze onderweg iets om handen hebben. En fotografer­en – of dat nu met een duur toestel is of met de smartphone – doen kinderen graag. Online kan je een plant of dier identifice­ren. Daar bestaan zelfs apps met beeldherke­nningssoft­ware voor, zoals ObsIdentif­y en IObs. Je kunt je foto ook invoeren op de website www.waarneming­en.be. Als het om een soort gaat die je vanaf een foto kunt herkennen, krijg je meteen het juiste antwoord.”

3. Voorjaarsb­loeiers

Met de lente brengen bloemen her en der kleur in het landschap. “De witte pinksterbl­oem, oorspronke­lijk vooral aanwezig in broekbosse­n, tiert nu welig in hooilanden waar de grond vochtig genoeg is en niet te zwaar bemest wordt. Aan de bosrand kan je op een wit tapijt van bosanemone­n stoten. De sneeuwwitt­e bloemen met hun roze blos hebben de neuzen allemaal in dezelfde richting, omdat ze net als zonnebloem­en meedraaien met de zon. Ook wilde sleutelblo­emen vind je her en der. Op droge plekken in de Kempen houdt dalkruid zich vaak op in de buurt van de lieflijk geurende lelietjes-van-dalen.”

4. Hommel high five

Sinds half maart is ook voor hommels de lente begonnen. “’s Ochtends vroeg zijn de diertjes nog niet zo heel actief. Een ideaal moment om aan kinderen te tonen hoe zachtaardi­g hommels zijn. Kom voorzichti­g met één vinger dichterbij tot je het dier bijna kan aaien. De hommel draait zich op haar zij en steekt dan haar middelste pootje in de lucht. Zachtjes raken onze vingertopp­en elkaar. ‘High five, sister!’ Als je de hommel niet vastklampt, steekt ze niet. Een move om mee te scoren bij je kinderen!”

5. Onderwater­kijker

Nu veel vissen zich voortplant­en, loont het de moeite in het water van beken en rivieren te turen. “De paaitijd van karpers breekt aan, en dan kan je soms joekels van minstens tien kilogram voorbij zien zwemmen. Ook in het donker valt er heel wat te beleven onder water. Je kunt gewoon met een zaklamp in het water schijnen of je kan een onderwater­kijker maken door de onderzijde van een pvc-buis of een emmer te dichten met doorzichti­ge plasticfol­ie of plexiglas. Tape je zaklamp aan de binnenkant van de kijker vast met de voorkant tegen de doorkijkwa­nd. Zo heb je geen last van lichtweerk­aatsing of rimpeling. Misschien tref je wel gevlekte Amerikaans­e rivierkree­ften aan. Ruim een eeuw geleden in Europa ingevoerd, hebben die intussen het hele continent veroverd.”

 ??  ??
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Joeri Cortens: “De natuur is soms veel dichter ‘bij ons kot’ dan we denken.”
FOTO JOREN DE WEERDT Joeri Cortens: “De natuur is soms veel dichter ‘bij ons kot’ dan we denken.”
 ?? FOTO RR ?? High five met een hommel.
FOTO RR High five met een hommel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium