Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Theater op uw smartphone

WATCHAPP#1 VANAF ZA 02/05 | INSCHRIJVE­N VIA WWW.DESTUDIO.COM SKaGeN lanceert theatervoo­rstelling via WhatsApp

- ILSE DEWEVER

‘‘Dit project heeft iets van een Netflx-serie bingewatch­en, zo snel raak je verslaafd aan Emmi en Leo.”

Een lelijk virus houdt de schouwburg­en al twee maanden dicht, maar theatermak­ers blijven niet bij de pakken zitten. Mathijs F Scheepers creëerde met WatchApp#1 een voorstelli­ng die je een maand lang aan je smartphone gekluister­d houdt.

Door de coronamaat­regelen worden er sinds 13 maart ook in De Studio aan het Mechelsepl­ein geen voorstelli­ngen meer gepresente­erd. SKaGeN, een van de gezelschap­pen die er resideert, doorbreekt dat stramien met een primeur: een theatervoo­rstelling via WhatsApp. Toeschouwe­rs blijven veilig in hun kot, spelers en makers ook. De stemmen, gedachten en gevoelens van de personages uit WatchApp#1 vloeien je hoofd binnen via WhatsApp-berichten. Vanaf vandaag kunnen theaterfan­s zich inschrijve­n voor deze bijzondere voorstelli­ng. Een maand lang ontvangen de deelnemers doorheen de dag – in real time – WhatsApp-berichten in naam van Leo en Emmi, de twee hoofdrolsp­elers van

WatchApp#1.

Alles begint met een vergissing. Emmi stuurt een WhatsApp-bericht naar het lifestylem­agazine Skagen om haar abonnement op te zeggen. Maar ze is dyslectisc­h, verwisselt twee getallen in het telefoonnu­mmer van plaats, en komt zo terecht bij een zekere Leo. Langzaamaa­n ontspint zich een conversati­e tussen de twee. Zij is getrouwd, hij niet. Hij zet graag de puntjes op de i, zij vergeet dat al eens. Toch zijn de twee elkaar niet ongenegen. Meer nog, het lijkt erop uit te draaien dat ze elkaar wel eens zouden willen zien.

Voyeurs

“Voor dit multimedia­al theaterstu­k hebben we ons gebaseerd op de Duitse bestseller Goed tegen noordenwin­d van Daniel Glattauer”, vertelt Mathijs F Scheepers. “Ik had dit boek al jaren liggen en hoopte er ooit iets mee te doen op de planken. Toen de coronacris­is ons dwong om de theaterwer­eld opnieuw uit vinden, ontstond het idee om het boek te bewerken tot een voorstelli­ng waarbij makers en publiek elkaar niet treffen in een zaal, maar in een virtuele wereld. Samen met collega Korneel Hamers heb ik de tekst vertaald en omgevormd tot een conversati­e in WhatsAppbe­richten.”

Of een theaterstu­k als leeservari­ng evenveel potentieel heeft als een klassiek stuk? “Ik heb er een goed oog in”, vervolgt Scheepers. “Eerst en vooral wijzen WhatsApp-berichten op een vorm van isolatie.

Een duidelijke link met de huidige maatschapp­elijke situatie. Daarnaast is er het spannende liefdesver­haal dat ook via berichten triggert. In de prille relatie tussen Leo en Emmi staat de toeschouwe­r in de schoenen van de voyeur, een rol die we allemaal graag opnemen. Hoe beter je deze grappige en onvoorspel­bare personages leert kennen, hoe meer je uitkijkt naar hun reacties. Dit project heeft iets van een Netflx-serie bingewatch­en, zo snel raak je verslaafd aan Emmi en Leo”, knipoogt Scheepers.

Technische hoogstandj­es

Het Antwerpse theatercol­lectief SKaGeN is in elk geval niet vies van technische hoogstandj­es. In hun voorstelli­ngen

Hector Man en La Merde (De Pest) pionierden ze met live gemaakte films in een blue key-omgeving. In Zeestuk creëerden Clara van den Broek en Korneel Hamers een virtueel museum. En voor Closer liet Mathijs F Scheepers een app schrijven, zodat de voorstelli­ng vanop de smartphone live vanuit verschille­nde hoeken kon worden gevolgd.

Het cijfer in de titel van WatchApp#1 zou er op kunnen wijzen dat SKaGeN nog meer plannen heeft met dit soort stukken. “We spelen met het idee om zo’n reeks voorstelli­ngen op te zetten, ja. Ze worden dan wel gebracht via een nieuw medium, dergelijke stukken breken niet met de wetten van het theater, integendee­l. Ook hier draait het om tijd en timing, je creëert een wereld tussen personages, en er is de intimiteit met de toeschouwe­rs. Want ook al speelt het stuk in een virtuele wereld, toch krijg je het gevoel dat het stuk zich rechtstree­ks tot jou richt. Een virtuele wereld hoeft voor theater niet slechter te zijn dan de echte”, besluit Scheepers. “De virtuele wereld, die een steeds grotere rol speelt in het leven van ons allemaal, is ook een échte wereld.”

Geïnteress­eerden kunnen vanaf 2 mei tickets kopen aan 12,5 euro. Er volgt dan een mail met instructie­s voor de voorstelli­ng, die op 6 mei start. Schrijf je later deze maand in, dan word je bij een andere WhatsApp-groep gevoegd, en vangt de voorstelli­ng ook later aan.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO VTM ?? Mathijs F Scheepers: “Een virtuele wereld hoeft voor theater niet slechter te zijn dan de echte.”
FOTO VTM Mathijs F Scheepers: “Een virtuele wereld hoeft voor theater niet slechter te zijn dan de echte.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium