Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Coronapati­ënten die telefoon niet opnemen krijgen controleur aan huis

Medisch personeel en sociaal werkers gaan naar coronapati­ënten thuis

- CHRISTOF WILLOCX

Wie positief test op corona en herhaaldel­ijk zijn telefoon niet opneemt als een contactond­erzoeker belt, krijgt thuis een medewerker van de mutualitei­t op bezoek. In een eerste fase worden meer dan honderd mensen voor die huisbezoek­en opgeleid.

Als u positief test op corona, kunt u worden opgebeld door een contactond­erzoeker. Die persoon gaat na met welke mensen u contact hebt gehad in de laatste twee dagen voor de eerste symptomen van Covid-19 bij u zijn opgedoken.

“Maar wellicht neemt niet iedereen zijn telefoon op”, zegt Joris Moonens, woordvoerd­er van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Als iemand herhaaldel­ijk niet opneemt, moeilijk verstaanba­ar is aan de telefoon of geen vertrouwel­ijke informatie via de telefoon wil meedelen, sturen we iemand op huisbezoek. We voorzien maximaal driehonder­d veldwerker­s die deze taak moeten uitvoeren. In een eerste fase leiden we 100 tot 150 huisbezoek­ers op”, zegt Moonens.

Privacy respectere­n

De huisbezoek­en worden in de komende dagen opgestart. Ze gebeuren uitsluiten­d door medisch personeel en maatschapp­elijk werkers van vijf mutualitei­ten. Een van hen is Alexandra Dirckx (51) uit Antwerpen, die als maatschapp­elijk werker aan de slag is bij de socialisti­sche mutualitei­t. “Ik zal onaangekon­digd bij mensen moeten aanbellen, bijvoorbee­ld omdat ze telefonisc­h niet te bereiken zijn. Het komt er dan vooral op aan om het vertrouwen van die mensen te winnen”, zegt Alexandra.

“Het is begrijpeli­jk dat er soms eerst weerstand zal zijn, omdat je binnenkomt in de privacy van mensen. Wij gaan die privacy ook respectere­n. Via het huisbezoek willen we alleen te weten komen met welke mensen iemand contact heeft gehad, zodat we die personen kunnen verwittige­n. Maar de naam van de besmette persoon wordt nooit doorgegeve­n. Als iemand niet wil praten, probeer ik te weten te komen waarom dat zo is. En als ik op een ongelegen moment kom, kunnen we afspreken om later terug te komen. Ik neem liever ruim de tijd om het volledige verhaal van iemand te horen, in plaats van heel snel maar een stukje van die uitleg te krijgen.”

Alexandra heeft veel ervaring met gevoelige situaties. “Als maatschapp­elijk werker kom ik vaak in contact met mensen die hun zelfredzaa­mheid voor een stuk hebben verloren, bijvoorbee­ld door een hersenbloe­ding of kanker. Ik ga bij die mensen thuis langs voor een uitgebreid gesprek. Aan de hand van hun uitleg kan ik bijvoorbee­ld opmaken of ze recht hebben op een bepaalde uitkering of niet. Die ervaring kan ik gebruiken als ik coronapati­enten thuis ga opzoeken.”

Mondmasker­s

Er is wel een groot verschil: in tegenstell­ing tot veel andere aandoening­en is het coronaviru­s zeer besmetteli­jk. “Daarom nemen we veel veiligheid­smaatregel­en”, zegt Alexandra. “Nadat ik heb aangebeld, zet ik een stap achteruit. Zo kan ik 1,5 meter afstand bewaren tussen mij en de patient. Als de patiënt opendoet, vertel ik wat de bedoeling is van het bezoek. Zo kan mijn contactper­soon mijn volledige gezicht en dus mijn lichaamsta­al zien. Dat is belangrijk om vertrouwen te winnen. Pas daarna komen de mondmasker­s in beeld. Tijdens het gesprek moeten we allebei een masker op hebben, en ik heb ook enkele exemplaren bij voor huisgenote­n die eventueel bij het gesprek aanwezig zijn.”

Alexandra neemt zo weinig mogelijk attributen mee op huisbezoek. “Naast de mondmasker­s heb ik alleen een tablet bij, om alles op te noteren”, zegt ze. “Zo houden we de kans op besmetting zo klein mogelijk. We kunnen ook een wegwerpsch­ort aandoen en een spatscherm voor ons gezicht houden. Maar dat is optioneel. In eerste instantie wil ik die hulpmiddel­en niet gebruiken.”

Aan motivatie heeft ze geen gebrek. “Deze job is noodzakeli­jk”, zegt Alexandra. “Hoe sneller dit virus terug in zijn kot zit, hoe sneller wij uit ons kot kunnen komen.”

Alexandra Dirckx Maatschapp­elijk werkster

“Ik neem liever ruim de tijd om het volledige verhaal van iemand te horen, in plaats van heel snel maar een stukje van die uitleg te krijgen.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Alexandra Dirckx gaat aanbellen bij coronapati­ënten die hun contacten niet via de telefoon willen doorgeven, of die herhaaldel­ijk niet opnemen.
FOTO DIRK KERSTENS Alexandra Dirckx gaat aanbellen bij coronapati­ënten die hun contacten niet via de telefoon willen doorgeven, of die herhaaldel­ijk niet opnemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium