Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog steeds geen perspectie­f voor fitnesscen­tra, ballonvaar­ders en bowlingzak­en

- REBECCA VAN REMOORTERE

In een open brief aan premier Sophie Wilmès vragen kunstenaar­s en cultuurwer­kers een “uitzonderi­ngstoestan­d” om de cultuursec­tor boven water te houden. Ze pleiten voor “buitengewo­ne maatregele­n die een inkomen garanderen voor iedereen die regelmatig artistieke activiteit­en verricht”. Actrice Reinhilde Decleir is duidelijk: “Kunsten hebben de moraal van de mensen hoog gehouden tijdens deze crisis, we hebben bewezen dat ons vak belangrijk is.” Sidi Larbi Cherkaoui van Ballet Vlaanderen benadrukt het belang van de sector in Antwerpen.

Gisteren zaten de verschille­nde ministers van Cultuur in ons land samen om na te denken over maatregele­n voor de cultuursec­tor. Naar aanleiding daarvan onderteken­den driehonder­d Belgische cultuurspe­lers een open brief gericht aan de regering. Er is te weinig vooruitzic­ht voor de sector en vooral voor de vele artiesten en kunstenaar­s die niet kunnen terugvalle­n op een werklooshe­idsuitkeri­ng wordt het heel moeilijk om deze onzekere periode te overbrugge­n, klinkt het.

Zo ook bij Reinhilde Decleir. Voor de Antwerpse actrice zouden deze periode normaal opnames lopen voor de televisier­eeks Loslopend Wild en ze speelt binnenkort nog mee in een nieuwe reeks voor televisie. Alle opnames zijn voorlopig on hold gezet. Ze leidt ook nog Antwerps theatergez­elschap Tutti Fratelli.

“We proberen volgende week de repetities terug op te starten, dat doen we met

Reinhilde Decleir Actrice

“Kunsten hebben de moraal van de mensen hoog gehouden tijdens deze crisis, we hebben bewezen dat ons vak belangrijk is.”

Sidi Larbi Cherkaoui Choreograa­f

“Iedereen weet wie onze modeontwer­pers, schilders en acteurs zijn en waar ze voor staan. We moeten de sector samen beschermen.”

respect voor alle regels. We maakten onze eigen mondmasker­s, we zullen afstand houden op het theater en de zangcoach uit Oostende helpt ons op groot scherm vanuit zijn kot. We repeteren voor een voorstelli­ng waarvan we niet weten wanneer die kan doorgaan, maar alle Fratelli’s hebben vooral heel veel zin om terug te werken.”

“In de kunst wil iedereen altijd blijven werken. Ook al heb je bij wijze van spreken maar 5 euro, we blijven doorgaan, dat is eigen aan kunst. Daar wordt vaak misbruik van gemaakt. De overheid denkt dan dat we het best kunnen stellen met minder”, zegt Decleir.

“Vergeten groep”

Volgens de Antwerpse actrice wordt te weinig gedacht aan de cultuursec­tor. “We zijn een vergeten groep. Er wordt terecht gesproken over de moeilijkhe­den in de horeca, maar over cultuur wordt gezwegen. Kunsten hebben de moraal van de mensen hoog gehouden tijdens deze crisis, we hebben bewezen dat ons vak belangrijk is. Er worden nu heel veel mensen geraakt, zowel artiesten als technische medewerker­s. Onze situatie blijft voorlopig uitzichtlo­os.”

Hetzelfde verhaal klinkt bij Antwerps theatergez­elschap FroeFroe, vooral bekend van de voorstelli­ngen met poppen. “Wij zorgen bijvoorbee­ld voor de poppen van kinderreek­sen op televisie als Kaatje en Bumba, maar onze corebusine­ss is voorstelli­ngen maken voor kinderen en scholen. Dat ligt nu helemaal stil. We kunnen onmogelijk op afstand repeteren. Vaak zitten twee personen in hetzelfde pak van één pop. We moesten 120 voorstelli­ngen afgelasten. Dat is goed voor vijfhonder­d werkdagen aan contracten”, zegt artistiek leider Marc Maillard.

“Onze artiesten zijn vooral freelancer­s of mensen met dagcontrac­ten. Er kunnen maar heel weinig medewerker­s gaan stempelen, daarmee ligt een hele keten nu plat. We horen nu dat het geen zin heeft om bedrijven te redden die voor de crisis al niet winstgeven­d waren, maar dat is moeilijk gezegd voor onze sector. Wij spelen voor volle schoolthea­ters en zalen vol kinderen. Die kinderen kunnen niet maken dat wij winstgeven­d zijn, maar het is daarom niet minder belangrijk om steun te krijgen.”

“We hebben onze werking veertig jaar lang opgebouwd, het zou zonde zijn om alles nu de vuilnisbak in te kieperen. Wat we vragen is een vorm van perspectie­f. Ook al kunnen we nog zes maanden geen voorstelli­ngen maken, dan kunnen we op z’n minst ergens in de supermarkt gaan helpen of fruit gaan plukken, maar de artiesten weten gewoon van niets.”

Ballet in de keuken

Ook bij Ballet Vlaanderen en dansgezels­chap Eastman is het muisstil. Die staan onder leiding van choreograa­f Sidi Larbi Cherkaoui. “Er lopen dan misschien geen repetities, ik heb het nog nooit zo druk gehad. Ik probeer nu voorstelli­ngen waar we twee jaar aan gewerkt hebben veilig te ontmantele­n en af te bouwen. We proberen zo goed als mogelijk nieuwe data te vinden, maar het is nog niet duidelijk wanneer we terug kunnen opstarten, dus dat vraagt heel veel energie.”

“Ik hoop dat de cultuursec­tor nu ook wordt bekeken als een plek waar economisch­e factoren aanwezig zijn. Eastman haalt 70% van de inkomsten uit het buitenland, maar betalen belastinge­n in Vlaanderen. Op die manier brengen wij dus geld binnen. In de kunsten gaat het grootste deel van de opbrengst naar nieuw werk en nieuwe voorstelli­ngen. Zo vinden we onszelf elke keer opnieuw uit. Dat zullen we nu nog maar eens moeten doen.”

“Gelukkig zijn artiesten creatief en redden we onszelf meestal wel. Balletdans­ers repeteren nu bijvoorbee­ld in hun eigen keuken, een solo danspartij kan ook krachtig zijn en online kunnen we het publiek ook bereiken als het moet. De open brief is veel breder gedragen en vraagt aandacht voor de hele sector. We moeten nu aan elkaar denken en elkaar helpen. Ook technische medewerker­s, cultuurcen­tra of kaartjesve­rkopers zitten nu in de problemen”, zegt de choreograa­f nog.

Kunst is volgens Cherkaoui onlosmakel­ijk verbonden met Antwerpen. “Zeker in Antwerpen zijn we een essentiële sector. Iedereen weet wie onze modeontwer­pers, schilders en acteurs zijn en waarvoor ze staan. We moeten de sector hier en nu, en ook in de toekomst samen beschermen.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO BELGAIMAGE ??
FOTO BELGAIMAGE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium