Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opnieuw naar de kapper en weer voetbal op tv (?)

- (yl)

De Nationale Veiligheid­sraad zet vandaag mogelijk het licht op groen voor de heropening van kapsalons, musea en dierentuin­en.

Deze fase 2 van het afbouwplan treedt maandag in werking. Dit zijn de knopen die vandaag worden doorgehakt.

1. SCHOLEN

Na de proefdag vrijdag kunnen scholen maandag definitief heropstart­en. In de kleutersch­ool blijven de lessen tot minstens eind mei geschorst, in de basis- en middelbare scholen worden maximaal drie leerjaren per school heropgesta­rt. De prioriteit gaat naar de afstudeerj­aren en de eerste en tweede leerjaren. Iedereen ouder dan 12 moet op school een mondmasker dragen.

2. CONTACTBER­OEPEN

Kappers, schoonheid­sspecialis­ten, masseurs, kinesisten, fysiothera­peuten, pedicures … Gezien de gunstige statistiek­en staat niets de heropstart van deze contactber­oepen nog in de weg.

3. MUSEA EN DIERENTUIN­EN

Musea zouden vanaf maandag terug de deuren mogen openen, al is er nog discussie of ook belevingsc­entra en niet-erkende musea onder die noemer vallen. Dierenpark­en

zouden in elk geval ook groen licht krijgen. Een strikt en gelimiteer­d ticketsyst­eem moet ervoor zorgen dat er geen overrompel­ing komt en de social distancing altijd gegarandee­rd kan worden. Mogelijk worden daguitstap­pen opnieuw toegelaten, uitgezonde­rd naar de kust.

4. MARKTEN

Markten in openlucht zijn vanaf maandag waarschijn­lijk terug mogelijk, maar op kleine schaal.

5. SPORTACTIV­ITEITEN

Er komt meer duidelijkh­eid over de bekerfinal­e voetbal, de (openlucht)trainingen, de jeugdsport en de indooracti­viteiten. Ook valt er mogelijk een beslissing over de heropstart van buitenspor­ten.

6. TWEEDE VERBLIJVEN

De kustburgem­eesters houden vast aan hun gefaseerde aanpak voor de heropstart van het kusttoeris­me: eerst tweedeverb­lijvers, dan het verblijfst­oerisme en in een derde fase pas de dagjestoer­isten. De Veiligheid­sraad, die de uiteindeli­jke beslissing neemt, wil pas vanaf 8 juni tweedeverb­lijvers toegang geven.

7. SOCIAAL

Er komen quasi zeker geen nieuwe sociale toegevinge­n.

8. PRETPARKEN EN HORECA

Pretpark De Efteling in het Nederlands­e Kaatsheuve­l wil op woensdag 20 mei zijn deuren terug openen, weliswaar met maximaal een derde van de normale bezoekersc­apaciteit. Omdat dagjesuits­tappen (in binnenen naar het buitenland) niet zijn toegelaten, zullen Belgische gezinnen hier weinig aan hebben. In ons land zouden pretparken ten vroegste pas vanaf 8 juni (fase 3) opnieuw open mogen, net als cultuurcen­tra en restaurant­s.

 ??  ?? Dé vraag voor velen: mogen we vanaf maandag weer naar de kapper?
Dé vraag voor velen: mogen we vanaf maandag weer naar de kapper?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium