Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uit Mortsel “Niet meer naar school”

- (syma)

Mirte Segers (19) uit Mortsel zit in het zesde jaar gezondheid en welzijn aan het SintJozefs­instituut in Borsbeek. Die school zal alleen nog opendoen voor de leerlingen die zwakker scoren. Leerlingen als Mirte zullen voort moeten online. “Ik mis vooral mijn leerkracht­en en het sociale gebeuren in onze klas.”

2020 zou háár jaar worden, hét jaar om af te studeren aan de middelbare school. Dat draaide even anders uit. “Geen eindejaars­reis naar Italië, geen bal, geen uitstapjes met mijn toffe klas. Onze Honderd Dagen hebben we gelukkig wel in januari gevierd, tijdens mijn verjaardag, dus dat is wel een superleuke herinnerin­g”, zegt Mirte.

Zij volgt gezondheid en welzijn, een vrij nieuwe tso-richting. Dat is de afgelopen maanden Google Classroom geworden. “Daar vinden we onze lessen aan de hand van filmpjes en taken die we telkens tegen vrijdag 16u moeten insturen. Live lessen via internet hebben we niet, dus we plannen onze hele week zelf. Dat lukt wel, ik ben daar vrij zelfstandi­g in.”

“En daarom hoef ik dit schooljaar dus ook niet meer naar school. Slechts twee leerlingen van mijn klas moeten terug om bepaalde vakken bij te spijkeren. We krijgen wel nog een paar tests die we thuis moeten afleggen. De school vertrouwt erop dat we daar ook effectief voor studeren en eerlijk invullen. Maar eindexamen­s zijn het niet, dus feitelijk hebben we ons diploma nu al op zak...”

“Ik leg natuurlijk ook liever geen examens af, maar hoe kan ik dan bewijzen dat ik klaar ben voor de hogeschool? Ik wil in Antwerpen voor kleuterond­erwijzeres gaan studeren, maar ik ben er toch wat onzeker voor. Ik heb het nodig dat mijn leerkracht­en zeggen: ‘Ja, dat is echt iets voor jou!’ Ik mis het contact met leerkracht­en ook echt. Afstandson­derwijs is oké voor nu, maar het kan voor mij echt niet op tegen samen leren in de klas.”

Mondmasker

De enige keer dat ze nog op school wordt verwacht, legt Mirte haar geïntegree­rde proef af. “Mét mondmasker. Dus dat wordt nog spannend (lacht).”

“Een depressie heb ik niet hoor, maar ik voel mij wel eenzaam ja. Als ik het moeilijk heb, bel ik iemand op, praten we of spelen we een spelletje. Ik doe dat liever dan afspreken, want omdat ik een knuffelaar ben, vind ik het heel moeilijk om afstand te bewaren.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium