Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Chapeau hoe ze dit met zo weinig middelen organisere­n”

Viroloog Marc Van Ranst bezoekt iftar-bedeling bij Al Ikram

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

De verbazing bij armoedeorg­anisatie Al Ikram was groot toen viroloog Marc Van Ranst plotseling opdook tijdens de bedeling van de iftar-maaltijden. “Hij gaf ons de oppepper die we nodig hadden”, zegt voorzitter Nordin Cherkaoui. De waardering is wederzijds. “De manier waarop Al Ikram dit organiseer­t, is fantastisc­h”, vindt Van Ranst.

Het is keihard werken bij Al Ikram op het Laar dezer dagen. Naast de standaard voedselbed­eling voor zo’n 350 gezinnen die meermaals per week plaatsvind­t, voorziet de vzw tijdens de ramadan ook nog eens achthonder­d iftarmaalt­ijden per dag. Daarvoor staan mensen vanaf 18u in een lange rij aan te schuiven.

“Vanavond maak ik stoofvlees met groenten en patatjes”, vertelt Mohamed Boujdaine die 40 jaar lang gekookt heeft in moskeeën tijdens de ramadan, maar nu de handen uit de mouwen steekt bij Al Ikram. Elke dag staat hij zeven uur lang achter de kookpotten.

In werklooshe­id gesukkeld

En dat blijkt nodig. “We merken dat er veel meer mensen beroep op ons doen tijdens deze coronacris­is”, zegt Nordin Cherkaoui. “Zowel voor onze standaard voedselpak­ketten als voor onze takeaway-iftarmaalt­ijden. Heel veel mensen zijn in de werklooshe­id gesukkeld nu de horeca en een heleboel andere sectoren stilliggen.”

Het organisere­n van de voedselbed­eling is een huzarenstu­kje. De maaltijden worden onder een scherm van plexiglas aan de voordeur doorgegeve­n. Teams van vrijwillig­ers van maximum vier tot vijf personen wisselen elkaar af om te koken en om de pakketten samen te stellen. Buiten zorgen vrijwillig­ers van jongerenor­ganisatie JES dat de anderhalve meter afstand tussen de mensen in de rij wordt bewaard. “Het is moeilijk te organisere­n, maar het lukt wel. Met de nodige stress”, lacht Nordin.

En dan was het Marc Van Ranst zelf die hen deze week tot hun grote verbazing een hart onder de riem kwam steken.“Twee dagen geleden stond hij hier plotseling. Daar waren we ontzettend blij mee”, vertelt Nordin. “We hebben hem warm ontvangen. Maar iedereen bleef netjes op een afstand. Niemand klampte hem aan.”

“2020 niet waardig”

“Wat je hier ziet, is een beeld dat 2020 niet waardig is”, zegt Van Ranst over zijn bezoek. “Honderden mensen schuiven hier elke dag aan voor eten. Maar het is zo fantastisc­h georganise­erd met de weinige middelen die ze voorhanden hebben. Chapeau. Echt hartverwar­mend. De ramadan verloopt trouwens heel goed, zonder incidenten en met weinig spanningen. Dat is belangrijk. Want stel dat de curve terug wat toeneemt en daar wordt één bevolkings­groep voor gestigmati­seerd, dan zouden we veel verder van huis zijn.”

Beelden van Borgerhout.tv tonen hoe de viroloog applaus kreeg. Hoe hij een maaltijd mee naar huis kreeg. En hoe vrijwillig­ers en mensen in de rij hem toeriepen: hé, ons Marcske!

“Marc Van Ranst ligt inderdaad bij veel moslims in het bovenste schuifje”, glimlacht Nordin. “Hij heeft een mooie boodschap verspreid over de ramadan. Hij heeft waardering getoond. Tegelijker­tijd gaf hij mee hoe belangrijk het is om ons te houden aan de coronamaat­regelen. De jongeren hebben respect voor hem. Hij geeft een gevoel van samenhorig­heid. Daardoor aanvaard je zijn boodschap.”

“Wanneer je respect geeft, krijg je respect terug”, vindt Van Ranst. “En de maaltijd die ik meekreeg? Die was superlekke­r en gezond. Ideaal, want mijn frigo was leeg.”

 ?? FOTO RR ?? Marc Van Ranst wordt bij Al Ikram met applaus ontvangen maar klapt op zijn beurt voor het werk dat de vzw verzet.
FOTO RR Marc Van Ranst wordt bij Al Ikram met applaus ontvangen maar klapt op zijn beurt voor het werk dat de vzw verzet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium