Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wonen met zicht op Calvariebe­rg

Huisjes naast Sint-Pauluskerk gesloopt

- PATRICK VAN DE PERRE

Twee oude en vervallen huisjes tegen de gevel van de Sint-Pauluskerk aan de Veemarkt worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De twee nieuwe woningen zullen achteraan zicht krijgen op de Calvariebe­rg op een binnenplaa­ts van de kerk. Ook de lange gang die de Veemarkt met de kerk verbindt wordt opgeknapt.

De voorzitter van de Kerkfabrie­k Sint-Paulus Walter Vrinssen heeft een overleg met de architecte­n achter de rug. De werf heeft een aantal weken stilgelege­n door de coronamaat­regelen maar draait sinds een aantal dagen opnieuw op volle toeren. “We hadden gehoopt dat alles in juni van volgend jaar klaar zou zijn. Het zal waarschijn­lijk septemword­en”, zegt de voorzitter.

De drie woningen tussen de hoofdingan­g van de Sint-Pauluskerk aan de Nosestraat en de hoek van de Veemarkt met de Zwartzuste­rsstraat zijn een bekend gezicht bij veel Antwerpena­ren. Het hoekpand dat in privébezit is, blijft bestaan. De twee andere huisjes zijn ondertusse­n al voor de helft gesloopt.

“De huisjes zijn totaal verkrot en moesten zelfs ondersteun­d worden omdat er instorting­sgevaar was. Daarom heeft de kerkfabrie­k besloten om alles te laten slopen en te vervangen door nieuwbouw. In de plaats komen twee ruime appartemen­ten die achteraan uitzicht hebben op de Calvariebe­rg”, zegt Walter Vrinssen.

Beschermde onderdelen

De gesloopte woningen zijn niet beschermd. Wel moet een aantal elementen binnen bewaard blijven. “De appartemen­ten, die er langs buiten uitzien als een wober

Walter Vrinssen,

Kerkfabrie­k Sint-Paulus

“De huisjes zijn totaal verkrot. Daarom heeft de kerkfabrie­k besloten om alles te laten slopen en te vervangen door nieuwbouw.”

ning, worden op de eerste en de tweede verdieping uitgebreid tot de binnenplaa­ts van de kerk. Daarvoor worden de ruimten gebruikt boven de gang die naar de kerk leidt”, gaat de voorzitter verder.

Ook deze gang, voor bezoekers doorgaans de enige inkom naar de kerk, zal volledig worden opgeknapt. “Ook hier worden de beschermde onderdelen bewaard. De restaurati­e gebeurt met respect voor het karakter en de erfgoedwaa­rde van dit deel van de kerk.”

De sloop en nieuwbouw kosten tussen de 800.000 en de 900.000 euro. Een bedrag dat door de kerkfabrie­k wordt gefinancie­rd. Erfgoed Vlaanderen subsidieer­t het project met een bedrag van 25.000 euro. De twee nieuwe appartemen­ten worden verhuurd. “Dat is de beste formule omdat de woningen dan eigendom blijven van de kerkfabrie­k”, zegt Walter Vrinssen.

De kerkfabrie­k heeft onder meer in de Zwartzuste­rsstraat nog een aantal andere woningen die verhuurd worden aan particulie­ren. Die woningen grenzen, net zoals de nieuwbouw, aan de Calvariebe­rg.

Ook voor dit monument, dat dateert uit de tweede helft van de achttiende eeuw, is er trouwens een restaurati­edossier in de maak. Wanneer dat klaar is, is voorlopig nog onduidelij­k. “Veel hangt af van de kostprijs, wanneer we voldoende geld hebben en of we voor deze restaurati­e een beroep kunnen doen op subsidies.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Walter Vrinssen in de gang naar de kerk. “Deze toegang wordt opgeknapt.
FOTO VICTORIANO MORENO Walter Vrinssen in de gang naar de kerk. “Deze toegang wordt opgeknapt.
 ??  ?? Wie in de nieuwe appartemen­ten komt wonen, kijkt uit op de Calvariebe­rg, die zelf ook wordt gerestaure­erd.
Wie in de nieuwe appartemen­ten komt wonen, kijkt uit op de Calvariebe­rg, die zelf ook wordt gerestaure­erd.
 ??  ??
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Twee verkrotte woningen tegen de zijgevel van de Sint-Pauluskerk worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw.
FOTO VICTORIANO MORENO Twee verkrotte woningen tegen de zijgevel van de Sint-Pauluskerk worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium