Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zwengelen potkasten cultuursec­tor aan?

Stap eens binnen in een verhaal

- de.potkasten@gmail.com, ulule.com/de-corona-cyclus DOMINIQUE PIEDFORT

Brengen ‘potkasten’ deze zomer de oplossing voor de cultuursec­tor? Denk aan een soort telefoonce­l, goed voor luisterthe­ater. Een idee van Huis van Eustachius en schrijver Peter Thiessen uit Deurne.

Huis van Eustachius opereert vanuit Berchem en maakt audioprodu­cties. Zo was er voor het district Borgerhout het luisterver­haal De Bode van Borgerhout, verteld door Johan Petit. “Er was al langer het plan om op bepaalde plekken hokjes te plaatsen waar mensen in een verhaal kunnen stappen”, vertelt Ilse Cox van Huis van Eustachius. “Deze zomer kunnen er geen grote evenemente­n plaatsvind­en, misschien is het nu wel het moment om met dat idee echt iets te doen.”

Peter Thiessen vormt de verbindend­e factor. Zijn neef Joppe Thiessen is directeur van ET Production­s, actief in de evenemente­nsector. Het bedrijf neemt de productie op zich. “Het oorspronke­lijke idee was om bijvoorbee­ld potkasten te zetten op Pukkelpop, als een vorm van randanimat­ie”, weet Thiessen. “Op dit moment staan de potkasten op de cultuurage­nda bij het district Antwerpen. Er zijn contacten gelegd met de Antwerpse cultuurhui­zen. We hebben ook artiesten en gezelschap­pen aangesprok­en. We willen niet alleen werken met de verhalen van Huis van Eustachius. Wij hopen met dit project ook wat mensen weer aan het werk te krijgen.”

Voor die potkasten ligt er nog een financiële drempel. Daarvoor heeft Peter Thiessen een crowdfundi­ng opgezet. “Ik ben er zeker van dat ik door het virus ziek ben geweest. Sindsdien schrijf ik elke dag een haiku. Op 8 juni komt de bundel uit, niet toevallig op het moment dat de horeca hopelijk weer open mag. In totaal gaat het dan om 81 haiku’s. De opbrengst gaat naar de potkasten. Ook omdat ik al heel lang samenwerk met Eustachius.”

Als er echt groen licht komt voor dit project, kunnen de potkasten niet alleen in Antwerpen verschijne­n. “We hebben iets uitgewerkt rond de verhalen van Hugo Matthysen. Die zouden perfect passen in potkasten in Boechout”, meldt Ilse Cox. “We denken aan verhalen die echt gericht zijn op de plaatsen waar de luisterkas­ten staan.”

 ?? FOTO JOPPE THIESSEN ?? Zo moeten de potkasten eruitzien.
FOTO JOPPE THIESSEN Zo moeten de potkasten eruitzien.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Peter Thiessen.
FOTO JORIS HERREGODS Peter Thiessen.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Ilse Cox.
FOTO JORIS HERREGODS Ilse Cox.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium