Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Coronapati­ënten getest in kapel achter het altaar

Dokters Geneeskund­e voor het Volk palmen kerk in

- (jas)

De dokters van Geneeskund­e voor het Volk in Deurne testen hun patiënten op het coronaviru­s voortaan in de Sint-Rochuskerk in Deurne. “Een extra locatie was nodig om vermoedeli­jke coronapati­ënten op een veilige manier te testen”, zegt dokter Anne Delespaul. Een opvallend detail: Sint-Rochus is de patroonhei­lige van mensen met een besmetteli­jke ziekte.

Een dokterspra­ktijk in een kerk, het is op z’n minst opmerkelij­k te noemen. Communiste­n in de kerk, dat is ook geen alledaagse gebeurteni­s. En als die communisti­sche dokters de kapel van de Sint-Rochuskerk, gewijd aan de patroonhei­lige van de besmetteli­jke ziekten, gebruiken om vermoedeli­jke coronapati­ënten te testen, dan lijkt het al helemaal te gek voor woorden.

Maar het is het geval in Deurne, waar de dokters van De Bres van Geneeskund­e voor het Volk tijdelijk hun intrek hebben genomen in de kleine kapel achter het altaar, tussen de mariabeeld­en. “Onze praktijk in de Sint-Rochustraa­t, dertig meter verder, heeft een erg smalle gang en een kleine wachtruimt­e”, zegt dokter Anne Delespaul. “Nu we effectief kunnen testen op Covid-19, is dat geen ideale omgeving om vermoedeli­jke coronapati­ënten te ontvangen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een alternatie­f, dat we dankzij de pastoor van Sint-Rochus Alfons Houtmeyers snel gevonden hebben.”

Maandag werden in de kapel 25 mensen getest op Covid-19. “Gelukkig zijn de resultaten voorlopig allemaal negatief”, zegt Delespaul. “We proberen de tijd in de kerk wel zo kort mogelijk te houden. En aan het bezoek gaat een uitgebreid telefonisc­h ‘onderzoek’ vooraf waarbij we vragen stellen over de symptomen bijvoorbee­ld. Dit is uiteraard een tijdelijke oplossing, maar we zijn wel op zoek naar een duurzamer alternatie­f op de lange termijn. We gaan er vanuit dat het scheiden van patiëntens­tromen meer en meer zijn ingang zal nemen in onze werking, ook na deze coronacris­is.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Een dokter van Geneeskund­e voor het Volk in Deurne bereidt een coronatest voor in de kapel van de Sint-Rochuskerk.
FOTO PHOTO NEWS Een dokter van Geneeskund­e voor het Volk in Deurne bereidt een coronatest voor in de kapel van de Sint-Rochuskerk.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium