Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen vaccin, geen Ronde van Vlaanderen met publiek”

- Pma, bow, agg, cpm)

De Ronde van Vlaanderen? De Memorial Van Damme? Over de grote sportieve evenemente­n worden vandaag nog geen knopen doorgehakt. “Maar een Ronde van Vlaanderen met publiek lijkt dit jaar ondenkbaar zonder vaccin”, zegt vicepremie­r Alexander De Croo (Open VLD), lid van de Nationale Veiligheid­sraad, al.

Op de Nationale Veiligheid­sraad ligt vandaag onder meer de versoepeli­ng van de sport op tafel. Een finale beslissing over de grote sportevene­menten zoals de Ronde van Vlaanderen of de Memorial Van Damme, respectiev­elijk gepland op 18 oktober en 4 september, moet nog niet worden verwacht. De Veiligheid­sraad kijkt immers bewust niet al te ver vooruit – hoe zal de coronacris­is tegen die tijd zijn geëvolueer­d, wat is de impact van de genomen maatregele­n? Maar op vijf maanden van de Ronde van Vlaanderen zegt Alexander De Croo, als vicepremie­r lid van de Veiligheid­sraad, dat een ‘normale’ Ronde onhaalbaar lijkt. De Croo: “Een Ronde met publiek lijkt dit jaar ondenkbaar als er geen vaccin is. Of de overdraagb­aarheid van het virus moet zo goed als nul zijn.” De Croo zou, als man afkomstig uit het hart van de Ronde, niets liever willen dan een normale Ronde. De Croo: “Maar we zullen naar een model moeten gaan zoals in Nederland.” De Nederlands­e regering vindt dat massaevene­menten pas mogelijk zijn als er een vaccin is.

De Croo treedt daarmee viroloog Marc Van Ranst, lid van de groep van experts, bij. “Een Ronde op 18 oktober is niet onmogelijk, maar het zal geen Ronde zijn met volle viptenten en een massa volk aan start en finish”, zei hij aan uw krant nadat de nieuwe wielerkale­nder bekend was geworden. “En komt er een tweede golf van het virus, moeten we alles herzien.”

Bij Flanders Classics, organisato­r van onder meer de Ronde, werken ze aan alternatie­ve Ronde, die in aangepaste vorm (bijvoorbee­ld minder publiek) kan doorgaan.

Massasport­evenemente­n (vanaf 1 september) en sportwedst­rijden met maximaal 2.000 toeschouwe­rs (vanaf 31 juli) zijn pas de laatste fasen van het stappenpla­n van Vlaams sportminis­ter Ben Weyts (NVA). Het plan wordt gedragen door de Waalse vleugel en is opgesteld in overleg met de sportfeder­aties. Zo wordt vandaag onder meer besproken of vanaf 18 mei sport in de open lucht met maximaal 20 man (met social distancing) en sportactiv­iteiten voor 12jarigen (zonder toeschouwe­rs) mogelijk zijn. Tennis en golf, twee grotere buitenspor­ten, dienden wel een voorstel in om als nietcontac­tsporten vanaf eind juni te mogen beginnen met wedstrijde­n. Dat is een maand vroeger dan voorzien in het plan.(hjb,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium