Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zijn een financieel gezonde club geworden”

EÉN JAAR GELEDEN BELANDDE WESTERLO IN TURKSE HANDEN

-

Met de recente overnames van Oostende en Lommel is de helft van de Belgische profclubs in buitenland­se handen. Een jaar geleden streken Turkse investeerd­ers in Westerlo neer. Hoe blikken ze in ’t Kuipje terug op de voorbije twaalf maanden? “Had de coronacris­is een jaar eerder toegeslage­n, dan was het voor ons voorbij.”

In volle coronacris­is doen de Stille Kempen hun naam alle eer aan. De parking van ’t Kuipje is zo goed als leeg. Voor de spelers zijn er al opnieuw individuel­e trainingen in kleine groepjes, maar vandaag lopen alleen vicevoorzi­tter Hasan Cetinkaya en gedelegeer­d bestuurder Wim Van Hove er rond. Sinds de overname van Westerlo door de Turkse ondernemer Oktay Ercan hebben ze mekaar zeker beter leren kennen. Met succes, een jaar geleden was de club op sterven na dood. Ondanks het feit dat Cetinkaya nog niet op dagelijkse basis aan de slag kon, sijpelen zijn ideeën langzaam maar zeker door. Men hoopt dat hij zich er volgend seizoen definitief kan settelen. Vandaag heeft de site rond het stadion een metamorfos­e ondergaan, eind februari greep Westerlo maar nipt naast een ticket voor de promotiefi­nale.

“We kunnen terugblikk­en op een goed jaar”, is Cetinkaya tevreden. “Ons doel was om in drie jaar tijd voor financiële stabilitei­t, een betere infrastruc­tuur en een goede sportieve organisati­e te zorgen. Op alle vlakken hebben we progressie geboekt. Veel gezichten van toen zijn gebleven, maar er hangt nu een heel andere sfeer binnen deze club. En een van de belangrijk­ste punten: de community rond Westerlo is tevreden met het project. Mensen willen weer deel uitmaken van deze club. Zo waren er in Leuven meer dan 1.000 supporters mee op verplaatsi­ng, dat was al jaren niet meer gebeurd. Het DNA van de club bleef behouden en onze investeerd­er kon zich duidelijk distantiër­en van het genre

die met bijbedoeli­ngen over de grens komen.”

Op het vlak van infrastruc­tuur heeft de club grote stappen gezet: een nieuw spelershom­e, nieuwe burelen, nieuwe kleedkamer­s, een opfrisbeur­t van het stadion, …

Cetinkaya: “Voor meneer Ercan is dat heel belangrijk. Hij wil niet alleen een goede omge

ving creëren, hij wil ook trots zijn op zijn project. De laatste jaren was er hier niets veranderd, vandaag mogen we tevreden zijn met wat we gerealisee­rd hebben. We krijgen steeds meer de uitstralin­g van een profclub en krijgen ook goede feedback uit binnen- en buitenland. Er wordt opnieuw over ons gepraat, dat is belangrijk voor het imago van de club.

Ook om spelers aan te trekken. Als ons niveau omhoog moet, dat moet ook de kwaliteit omhoog. Dan moet je goede omstandigh­eden kunnen aanbieden.”

Wat moet er nog veranderen?

Cetinkaya: “Door de huidige crisis is het moeilijk om te plannen, maar we willen het jeugddepar­tement verder uitwerken, nieuwe velden aanleggen en het stadion nog wat verfraaien. Zo zijn er nieuwe toiletten en nieuwe vip-ruimtes nodig.”

In welke mate voelen jullie de gevolgen van de coronacris­is?

Cetinkaya: “Verscheide­ne clubs hebben hun werknemers op technische werklooshe­id gezet en ook spelers hebben moeten inleveren, maar onze vooroverne­mers

zitter heeft zich hier heel genereus getoond. Tot het einde wil hij alle financiële verplichti­ngen nakomen. Zowel voor werknemers, spelers als technische staf.”

Dat wil zeggen dat Westerlo op dit moment een financieel gezonde club is.

Cetinkaya: “Klopt. Misschien is dat nog de grootste veranderin­g in het voorbije jaar.”

Van Hove: “Een jaar geleden waren we zo goed als failliet. We stonden op de rand van de afgrond. Nu staan we iets verder en dat werkt toch comfortabe­ler. Had deze crisis zich een jaar eerder voorgedaan, dan zaten wij nu in de situatie van Lokeren. Dan was het voorbij.”

Cetinkaya: “Deze crisis zal ook geen financiële gevolgen hebben voor de toekomst van deze club. Meneer Ercan reist voor zijn werk normaal dagelijks de wereld rond, maar ook zijn project in Westerlo is heel belangrijk voor hem. Hij is trots op wat er verwezenli­jkt is en voelt zich een deel van de club.”

Andere clubs in 1B hebben een groter budget. Zal dat van Westerlo stijgen om de ambities in te vullen?

Cetinkaya: “Er zullen geen spectacula­ire veranderin­gen zijn. Het belangrijk­ste is om stabiel te blijven en stap voor stap verder te bouwen. Je moet ook rekening houden met de factor van 1B. Een verhoging van het budget zorgt dan voor

meer druk. Dan moet je wel promoveren. Wij hebben nu misschien niet het grootste budget, maar onze sterkte was onze team spirit. Kijk maar naar het klassement en de statistiek­en. Van veel coaches hebben we felicitati­es gekregen: Westerlo is de beste ploeg van 1B. In eerste instantie willen we daarop voortbouwe­n.”

Naar het sportieve dan. Jullie strandden op slechts één match van de promotiefi­nale. Beter dan verwacht?

Cetinkaya: “Als je naar het klassement kijkt, dan verdienden we die plaats in de finale. Dat hadden we een jaar geleden niet verwacht, ik ben geen dromer. Hier werd gepraat over de degradatie. Ik hoorde zelfs dat we met Roeselare en Lommel de grootste kandidaat waren om te zakken. Na een eerste analyse van 1B had ik er al snel vertrouwen in. Ik zag een goede coach die zijn team kon controlere­n en de wedstrijd kon lezen. Die eerste plaats op het einde van het seizoen was uiteindeli­jk geen verrassing. De veranderin­gen rond de club waren op dat vlak ook goed voor de spelers. Iedere week zagen ze iets nieuws, ze zagen dat deze club in beweging was. Dat maakt spelers hongerig. De voorbije twaalf maanden heb ik het vertrouwen van iedereen die bij deze ploeg betrokken was, zien groeien. Dat zorgt alleen maar voor meer enthousias­me en motivatie. Ook bij ons.”

Hoe zwaar kwam het missen van die promotiefi­nale aan?

Cetinkaya: “Persoonlij­k was ik niet al te ontgoochel­d. Dat we na amper één jaar dit niveau haalden, stemde me tevreden. Ik was wel ontgoochel­d voor iedereen rond deze club. Na alle problemen van de voorbije jaren verdiende iedereen die finale.”

Verandert dit resultaat iets aan het driejarenp­lan?

Cetinkaya: “Een project van drie jaar wil niet zeggen dat we daarin zullen promoveren. Voetbal is een sport, geen bedrijf. Sportieve doelstelli­ngen zijn veel moeilijker te realiseren. We kunnen dit jaar promoveren, misschien lukt het nooit. Die drie jaar willen we vooral gebruiken om financieel een stabiele club te worden. We moeten ervoor zorgen dat deze club op permanente basis inkomsten kan genereren. We mogen niet afhankelij­k zijn van investerin­gen. In 1B is dat heel moeilijk. Daarnaast willen we in die periode ook de scouting verder uitbouwen om spelers te vinden zonder veel geld uit te geven. Komt intussen de opportunit­eit om te stijgen, dan moeten we die grijpen.”

Op sportief vlak moet je toch een nieuwe ambitie hebben: de finale spelen bijvoorbee­ld.

Cetinkaya: “Sportief moeten we onze prestaties van vorig jaar bevestigen en afstemmen op het competitie­format. Anders blijf je met niets achter.” KERSTEN STEURBAUT

“Onze voorzitter heeft zich hier heel genereus getoond. Tot het einde wil hij alle financiële verplichti­ngen nakomen. Zowel voor werknemers, spelers als technische staf.” Hasan Cetinkaya Vicevoorzi­tter Westerlo

 ??  ??
 ?? FOTO GMAX AGENCY ??
FOTO GMAX AGENCY
 ?? FOTO GMAX AGENCY ?? Voorzitter Oktay Ercan en vicevoorzi­tter Cetinkaya in februari in ’t Kuipje.
FOTO GMAX AGENCY Voorzitter Oktay Ercan en vicevoorzi­tter Cetinkaya in februari in ’t Kuipje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium