Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onmogelijk­e puzzel

- BRAM VANDECAPEL­LE

Na de WorldTourk­alender buigt de UCI zich over de wedstrijde­n net onder het allerhoogs­te niveau. Op 20 mei maakt ze die kalender bekend. Elke land had tot dinsdag de tijd om zijn voorstel door te sturen. Frankrijk en Italië deden dat al het voorbije weekend. België pas gisteren. Vlak voor de deadline. De reden? Een kluwen van jewelste. Twintig koersen zoeken een plaats op een al overvolle kalender.

De puzzel van twintig stukken die de Belgische wielerbond - en nadien de UCI - moet maken, lijkt onoplosbaa­r. Ondanks de propvolle kalender zijn er nog twintig Belgische wedstrijde­n die niet tot de WorldTour behoren en nog willen georganise­erd worden in 2020.

De twintig kunnen ingedeeld worden in vier categorieë­n.

A: Afgelaste voorjaarsk­oersen die een datum in het najaar wensen.

B: Najaarskoe­rsen die hun datum willen behouden.

C: Najaarskoe­rsen die hun datum ingepalmd zien door een Belgische WorldTourk­oers.

D: Najaarskoe­rsen die door de nieuwe kalender ook willen verschuive­n.

“Een kluwen met heel veel ‘indien’s’ en ‘als’en’. Het wordt onmogelijk om alle twintig partijen tevreden te stellen”, zucht Jos Smets, directeur van de Belgische Wielerbond.

Vorige week waren het er zelfs nog 23. De GP Jef Scherens, de GP Marcel Kint en de Famenne Ardenne Classic beslisten om niet langer mee te doen. Die laatste koers valt op de nieuwe kalender immers samen met Luik - Bastenaken - Luik en ze delen eenzelfde parcours. De kans is groot dat ze opvolging krijgen. Als er geen vips of toeschouwe­rs welkom zijn, zullen de Ronde van Limburg en Koolskamp Koers niet georganise­erd worden. Anderen zullen afhaken indien de datum hen niet zint of ze geen tv-uitzending kunnen versieren. Zo staan er op zondag 13 september nu vijf koersen gepland. De Tour, de Tirreno, Montreal, Fourmies en de Antwerp Port Epic.

Alsof de puzzel nog niet moeilijk genoeg is, hangen er nog enkele zwaarden van Damocles boven het hoofd van de UCI. Indien het WK niet eind september in Zwitserlan­d plaats vindt, maar in november in het Midden-Oosten, zakt het kaartenhui­sje in elkaar.

En dan is er uiteraard nog de Veiligheid­sraad. Als die adviseert om voor eind augustus niet te mogen koersen, mogen de kalenderma­kers opnieuw beginnen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium