Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Heerlijk, dat braderiege­voel”

Meningen lopen uiteen over autovrije Paalstraat

- JAN AUMAN

Met het heropenen van de winkels verdwenen ook de auto’s uit de Paalstraat. Na twee dagen flaneren in het midden van de rijweg, lopen de meningen bij zowel handelaars als passanten uiteen of dit ook na de corona-exit een goed idee zou zijn.

“Mijnheer. Wilt u alstublief­t afstappen en met de fiets aan de hand verder wandelen?” Gemeenscha­pswacht Christel Van Putte en agent Philip Van Hoydonck zullen de boodschap de komende dagen nog wel een paar keer moeten herhalen, want dat je ook niet mag fietsen in de Paalstraat, is toch wel ongewoon.

Het is een gevolg van de omvorming van de smalle winkelstra­at tot voetganger­szone.

“Dit is een tijdelijke situatie en een preventiem­aatregel. Het risico op aanrijding­en tussen auto’s, snelle fietsers en wachtende klanten zou anders te groot zijn”, stelt schepen van Lokale Economie Véronique d’Exelle (N-VA). Ze kan niet voldoende herhalen dat dit geen test is voor na de gelande heraanleg van de winkelstra­at. Daarvoor liggen alle scenario’s nog open.

Robert Du Jardin en Ingrid Simons, die braaf naast hun fiets naar de opticien stappen, zouden er niks op tegen hebben dat de Paalstraat voetganger­szone zou blijven. Ook vriendinne­n Annick Lambert en Ingrid Van Eerdenburg, die in Brasschaat wonen maar de Paalstraat boven de Bredabaan verkiezen, laten de kans niet liggen om heerlijk in het midden van de rijbaan te stappen. “Vandaag kijken we alleen naar de mooie etalages. Om ook binnen te gaan passen, ben ik toch nog te bang, zelfs met mondmasker”, bekent Annick.

”Niet meer uitkijken”

Bij de winkeliers heeft men zich neergelegd bij het tijdelijk bannen van twee- en vierwieler­s uit veiligheid­soverwegin­gen. Er zijn na enkele dagen zelfs al echte voorstande­rs. “Ik vind de sfeer heel aangenaam”, steekt Inge Verreth haar nek uit. De zaakvoerst­er van geschenken­winkel Paulien & Paulette is erg te spreken over het continue braderiege­voel dat nu in de winkelstra­at hangt met die flanerende mensen. “Je hoeft ook niet meer op te letten. Ik ben hier zelf ooit eens zwaar aangereden door een snel rijdende fietser en afgevoerd met een ziekenwage­n”, diept de winkeliers­ter een pijnlijke herinnerin­g op.

Overbuur Daniël Thirion van De Kaaspoort voorspelt het einde van de Paalstraat als winkelhart wanneer de auto voorgoed gebannen zou worden. “Kijk maar naar hoe het in Lier en Sint-Niklaas bergaf is gegaan. De Paalstraat heeft bijna alles om de ideale winkelstra­at te zijn en de passage van auto’s en parkeermog­elijkheden zijn daar een belangrijk­e factor in”, aldus de ondernemer.

Carmelo Arcidiacon­o, uitbater van schoenenza­ak Scalini en bestuursli­d van de winkeliers­vereniging, zit eerder op de golflengte van De Kaaspoort. “De Paalstraat op bepaalde drukke dagen of bij evenemente­n zoals de Fashion Days tijdelijk autovrij maken, lijkt me niet eens zo’n slecht idee. Maar ook de nieuwe Paalstraat moet toegankeli­jk zijn voor automobili­sten, met ruime parkeergel­egenheden”, aldus de schoenenha­ndelaar. Die kende trouwens net als de meeste van zijn collega’s een rustige, maar een betere opstart dan gevreesd na de lange coronaslui­ting. Of er een link is met de nieuwe verkeerssi­tuatie, valt moeilijk te zeggen.

“Drie minuten wandelen!”

De Fietsersbo­nd is niet blij dat ook fietsers moeten omrijden. “Schoten heeft de spijtige beslissing genomen om fietsers te weren uit haar winkelstra­at”, aldus lokaal woordvoerd­er Hans Destoop. “Nochtans is het duidelijk dat het volstaat om auto’s de doorgang te ontzeggen om iedereen meer dan voldoende plaats te bieden, zelfs in coronatijd­en. Fietsers zijn immers niet het probleem. Ze zorgen ervoor dat mensen mobiel kunnen blijven terwijl ze toch de regels van social distancing respectere­n. Het kleine stukje waar fietsers niet welkom zijn is 270 meter lang en het duurt bijna drie minuten om er door te wandelen. De middenstan­d zou er bij gebaat zijn dat klanten hen vlot kunnen bereiken. Gelukkig heeft schepen van Mobiliteit Wouter Rombouts (N-VA) beloofd dat het weren van fietsers mogelijk de eerste maatregel is die na evaluatie kan herzien worden.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Robert Du Jardin en Ingrid Simons: “Helemaal niet erg om even af te stappen.”
FOTO JAN AUMAN Robert Du Jardin en Ingrid Simons: “Helemaal niet erg om even af te stappen.”
 ?? FOTO JAA ?? Gemeenscha­pswacht Christel Van Putte en agent Philip Van Hoydonck houden toezicht op de nieuwe tijdelijke regels in de Paalstraat. “De mensen passen zich goed aan.”
FOTO JAA Gemeenscha­pswacht Christel Van Putte en agent Philip Van Hoydonck houden toezicht op de nieuwe tijdelijke regels in de Paalstraat. “De mensen passen zich goed aan.”
 ?? FOTO JAA ?? Vriendinne­n Annick Lambert en Ingrid Van Eerdenburg maken gebruik van de volledige breedte van de rijweg.
FOTO JAA Vriendinne­n Annick Lambert en Ingrid Van Eerdenburg maken gebruik van de volledige breedte van de rijweg.
 ?? FOTO JAA ?? Inge Verreth van Paulien & Paulette houdt wel van het permanente ‘braderiege­voel’ in de Paalstraat.
FOTO JAA Inge Verreth van Paulien & Paulette houdt wel van het permanente ‘braderiege­voel’ in de Paalstraat.
 ?? FOTO JAA ?? Carmelo Arcidiacon­o: “Deze maatregel is goed, maar niet voor altijd. Auto’s moeten door de Paalstraat kunnen blijven rijden.”
FOTO JAA Carmelo Arcidiacon­o: “Deze maatregel is goed, maar niet voor altijd. Auto’s moeten door de Paalstraat kunnen blijven rijden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium