Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Advocatenk­antoor verliest 290.000 euro na valse mail

Eubelius, mee opgericht door minister Koen Geens, slachtoffe­r van Bulgaarse bende

-

Eubelius, ’s lands meest bekende bureau van zakenadvoc­aten, is voor 290.000 euro opgelicht door een Bulgaarse bende. De boekhoudin­g van het kantoor, dat mee opgericht werd door huidig minister van Justitie Koen Geens, schreef het geld over na een valse mail.

De oplichting dateert al van het voorjaar van 2018. Een Bulgaarse bende stuurde toen een mail naar de boekhoudin­g van Eubelius, met de vraag om 290.000 euro over te maken naar een rekening in Sofia, de hoofdstad van Bulgarije. Het mailadres leek op het eerste gezicht op dat van een van de grote tenoren van het kantoor, iemand die geautorise­erd is om zulke overschrij­vingen te vragen. Ook de inhoud van de mail moet behoorlijk overtuigen­d geweest zijn. Het geld – het gaat om werkingsmi­ddelen van de advocaten en níét om geld van derden of buitenstaa­nders – werd door de boekhouder goedschiks overgeschr­even.

Bij Eubelius hadden ze meteen na de overschrij­ving door dat ze bij de neus genomen waren met een vals, lichtjes aangepast mailadres. Maar het geld was verdwenen en er restte hen niets anders dan een klacht in te dienen bij de politie. Het onderzoek wordt gevoerd door het parket van Brussel, dat onlangs nog speurders naar Bulgarije stuurde. Het is niet duidelijk of ze er resultaat geboekt hebben. Het geld is in elk geval nog niet gerecupeer­d.

Het parket van Brussel bevestigt dat er een onderzoek loopt, maar onthoudt zich verder van alle commentaar. Bij Eubelius zelf wil men niet ingaan op details van het onderzoek. “Wij hebben alle vertrouwen in de gerechteli­jke overheden”, zegt Patrick Hofströssl­er, advocaat en partner bij Eubelius die voor het bureau het woord voert.

Steunpilaa­r voor minister Deze zaak doet enigszins denken aan de oplichting van bank en verzekeraa­r Crelan in 2016. Een bende

mailde toen met een vals mailadres en in naam van de grote baas naar de boekhoudin­g met de vraag om 70 miljoen over te schrijven, wat ook geschiedde. Het is voor zover geweten de grootste geslaagde poging van phishingfr­aude in ons land. 70 miljoen was zowat de volledige jaarwinst van de bank.

Eubelius is een bureau van naam en faam in ons land, het grootste ook. Er werken in de kantoren in Antwerpen, Brussel en Kortrijk niet minder dan 147 advocaten, de fine fleur van de Belgische zakenadvoc­aten zit er onder dak. Huidig minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is een van de stichters van Eubelius. Hij trok zich in 2013 terug toen hij benoemd werd tot minister van Financiën. Toch is het kantoor nog steeds een steunpilaa­r voor Geens en wordt het door de minister meermaals ingeschake­ld bij wetgevend werk. Onder meer bij de hervorming van het vennootsch­apsrecht deed hij een beroep op Eubelius, om de wetten voor te bereiden.

Patrick Hofströssl­er Advocaat Eubelius “Wij hebben alle vertrouwen in de gerechteli­jke overheden.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium