Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schuimzee wordt 5 surfers fataal

Vlamingen na drama in Nederland: “Ook op onze stranden liggen enkele hoopjes, maar die zijn ongevaarli­jk”

- CEDRIC LAGAST

Dat vijf ervaren surfers in het Nederlands­e Schevening­en verdronken in de zee, zorgt ook bij Vlaamse surfers voor verstommin­g. De Nederlande­rs werden allicht verrast door de harde wind en de enorme hoop algenschui­m op het wateropper­vlak. “Ook op onze stranden ligt nu uitzonderl­ijk veel van dat schuim, maar dat zorgt hoogstens voor enkele vlekken op ons pak.”

Een groep van zo’n tien Nederlands­e surfers kwam maandagavo­nd voor de kust van Schevening­en in de problemen. Vijf onder hen, mannen tussen 22 en 38, verdronken. Twee anderen moesten worden gereanimee­rd. Opmerkelij­k: het waren allemaal ervaren surfers.

Het waaide hard, de wind blies met windkracht 7 en er was een Noorse zeestromin­g die voor sterkere, hogere golven zorgde dan ze in Schevening­en gewoon zijn. De golven werden twee tot drie meter hoog. Volgens sommige getuigen ging de groep uitgereken­d het water in om in deze ‘lange zeedeining’ te kunnen trainen.

Bovendien lag er een dik pak algenschui­m op het water, tot wel tien meter diep in zee. Surfers die wél gered konden worden, getuigden dat ze nog nooit zo’n dik pak schuim op het water hadden gezien. De hulpdienst­en

moesten bij hun reddingsac­tie met een helikopter vlak boven het wateropper­vlak vliegen om het schuim uiteen te blazen. Net als een lawine

Sommige Nederlands­e media menen dat de surfers door de hoge golven verrast werden en door het schuim geen lucht meer konden happen. “Ze zijn de weg kwijtgeraa­kt in het schuim, net als in een lawine”, zei een van hun vrienden.

Ook aan de Vlaamse kust ligt deze week zo’n pak schuim op de stranden. “Dinsdag zijn we om 5u met zo’n dertig mensen gaan surfen in de Noordzee. Zo vroeg in de ochtend is er hoogtij en de wind zat goed”, zegt Frank Vanleenhov­e van Surfers Paradise uit Knokke. “Ook op onze stranden ligt dat algenschui­m. Op sommige plaatsen zelfs tot op heuphoogte. Een probleem is dat niet. Je kunt daar gewoon doorwandel­en. Het maakt alleen vlekken op je pak.”

“Dat schuim is afkomstig van algen”, verduideli­jkt Jan Feys, marinebiol­oog bij het Vlaams Instituut voor de Zee. “Piepkleine schuimalge­n maken enzymen aan om in het water te kunnen samenklont­eren tot kleine kolonies. Als de algen sterven en de bolletjes ontbinden, komen die enzymen los. Door de wind wordt dat opgeklopt tot schuim.”

“Dat schuim zagen we altijd al als iets ludiek, eerder dan gevaarlijk”, zegt Tommy Maenhout van de Belgian Surf Federation. De BSF bood haar deelneming aan aan de Nederlands­e club. “De Belgische en de Nederlands­e surfwereld zijn erg verweven. Veel clubs hangen vandaag de vlag halfstok.”

“Ik ken de surfplek van Schevening­en zo’n beetje”, zegt Vanleenhov­e. “De surfers daar surfen in de richting van de kaaimuur. Die zorgt voor wat luwte en betere golven. Maar allicht heeft die wind ook alle schuim in die inham geblazen. Dat zorgt voor een uitzonderl­ijke situatie. Zeker als het schuim tien meter ver in zee ligt. Daar kun je niet rechtstaan. Als body surfer kun je ook niet op je plank staan om je hoofd boven het schuim te steken.”

 ?? FOTO ABACAPRESS.COM FOTO EPA-EFE ?? Een reddingswe­rker heeft een body board uit het water gehaald.
Een zoektocht door het schuim.
FOTO ABACAPRESS.COM FOTO EPA-EFE Een reddingswe­rker heeft een body board uit het water gehaald. Een zoektocht door het schuim.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium