Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tesla-baas breekt de wet en heropent fabriek

Elon Musk en Amerikaans­e president Donald Trump vormen front tegen Californië

-

Elon Musk zet door met zijn voornemen om de Tesla-fabriek in Californië te heropenen. Dat hij zo de wet overtreedt, neemt hij erbij. De steun van president Donald Trump heeft hij in elk geval.

De coronacris­is doet vreemde allianties ontstaan. Gisteren gooide Donald Trump, Amerika’s grootste verdediger van fossiele brandstoff­en, zijn volle gewicht in de schaal om Elon Musk, pionier van de elektrisch­e auto, te steunen in zijn strijd met de lokale overheid. “Californië moet de Teslafabri­ek laten opengaan. NU. Dat kan snel en veilig gebeuren”, twitterde de Amerikaans­e president. Trump vindt de autobouwer een “groot genie dat Amerika moet koesteren”. Of Musk dat ook vindt van Trump is niet zeker.

Over corona denken Musk en Trump wel hetzelfde. Musk roept al maanden dat het virus helemaal niet zo besmetteli­jk is. Een geniaal viroloog is hij alvast niet. Toen de crisis begon, voorspelde hij dat ze tegen april onder controle zou zijn.

De stellingen­oorlog tussen Musk en de Californis­che overheid kwam gisteren tot een kookpunt omdat Musk doorzette met zijn voornemen de Tesla-fabriek in Fremont, waar 10.000 mensen werken, te heropenen. Daarmee ging de eigenzinni­ge autobouwer in tegen de regels van Alameda County. De plaatselij­ke autoriteit­en hebben nog geen toestemmin­g gegeven om de fabriek te heropenen. Alleen essentiële activiteit­en zijn toegelaten en de productie van auto’s valt daar nog niet onder.

Tot grote woede van Musk, die zelf naar de fabriek trok. “Als de politie iemand arresteert, laat het mij dan zijn.” In het weekend had hij er al mee gedreigd de fabriek te verhuizen naar Texas of Nevada, staten waar Republikei­nen aan de macht zijn die Trumps discours volgen om de economie zo snel mogelijk op te starten. Hoe ernstig Musk dat meende, is maar de vraag. Een fabriek waar jaarlijks zo’n 300.000 wagens van de band rollen, de bedoeling is dat de capaciteit opgevoerd wordt tot een half miljoen, verhuis je niet zomaar.

Brand blussen

Voor Californië, de staat die zich al decennia op de borst klopt voor zijn progressie­f klimaatbel­eid, zou het wel een blamage zijn. Gouverneur Gavin Newsom probeerde de brand te blussen. Hoewel hij de bestuurder­s in Alameda County niet openlijk wilde afvallen, gaf hij de indruk begrip te hebben voor Musks ongeduld.

 ?? FOTO PHOTO NEWS, AFP ?? In de fabriek rollen jaarlijks 300.000 wagens van de band.
FOTO PHOTO NEWS, AFP In de fabriek rollen jaarlijks 300.000 wagens van de band.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium