Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als afscheid nemen nóg moeilijker wordt

Coronaspec­ial docureeks over begrafenis­ondernemer­s

-

De coronacris­is heeft voor veel overlijden­s gezorgd. Daarom liet Eén de camera’s opnieuw opstellen bij enkele begrafenis­ondernemer­s uit de docureeks Komen te Gaan, voor een driedelige special. Die is vanaf 25 mei te zien.

In deze coronatijd­en is afscheid nemen nog moeilijker dan anders, maar begrafenis­ondernemer­s moeten toch nog proberen om een mooi moment te creëren voor de dierbaren die achterblij­ven. Daarbij echter geen warme knuffel of koffietafe­l meer, maar een laatste groet via livestream.

Productieh­uis Woestijnvi­s trok opnieuw naar de bekende gezichten uit Komen te Gaan: begrafenis­ondernemer­s Patrick Heirbrant (Brussel), Gert Verhaert (Ekeren), Marieke en Tineke Depoorter (Jabbeke en Bredene), en Tayfun Arslan’o (Genk). Voor hen was het de voorbije weken schipperen tussen social distancing en troost. Waar ze normaal gezien klaarstaan om zowat elke wens van de familie uit te voeren, moeten ze nu vooral beperkinge­n opleggen.

Huzarenstu­kje

“Toen de coronaepid­emie ook in ons land toesloeg, polsten we bij de begrafenis­ondernemer­s uit

Komen te Gaan naar de impact op hun werk en leven”, zegt regisseur Joeri Weyn. “Na een week lockdown bleek die al enorm. Gebruikeli­jke afscheidsr­ituelen moesten helemaal herdacht worden en het bleek ploeteren om aan het juiste beschermin­gsmateriaa­l te komen.”

De ondernemer­s moesten blijven werken toen de kennis over het virus nog gering was. “Sommigen gingen daarom zelfs apart van hun gezin wonen, omdat het besmetting­srisico te groot was. Het werd voor onze ploeg ook een huzarenstu­kje om in alle sereniteit en met alle veiligheid­smaatregel­en even dicht op de huid te raken van de personages. In deze volledig nieuwe context werd de reeks nog prangender en meer confronter­end. We kregen noodgedwon­gen een blik op hoe rouwen er in de toekomst uitziet, want ondertusse­n is het duidelijk dat het coronaviru­s nog lang niet weg is.” (tove)

Komen te Gaan, vanaf maandag 25

mei op Eén

 ?? FOTO VRT ?? Het leven zoals het is tijdens de coronacris­is voor begrafenis­ondernemer­s.
FOTO VRT Het leven zoals het is tijdens de coronacris­is voor begrafenis­ondernemer­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium